1 700 000 egészséges évet veszít el Magyarország egy esztendő alatt a dohányzás, mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás miatt. Ez azt jelenti, hogy ha összeadjuk az idő előtti halálozásokat és betegségben, korlátozottságban eltöltött éveket, akkor a közel 10 milliós lakosság 1 év alatt 1 700 000 tökéletes egészségben eltöltött évet veszít el.

 

A dohányzás következtében 21 percenként, a mozgásszegény életmód miatt 35 percenként, az egészségtelen táplálkozás miatt pedig 10 percenként hal meg valaki hazánkban. Ha ezeket a kockázatokat csökkentjük, akkor nőhet az egészségben eltöltött évek száma.

Az egészségtelen életmód következtében olyan betegségeket okozunk magunknak, amellyel növeljük a kockázatát a korai halálozásnak.

  • Az étrendi kockázathoz tartozó megromlott egészség miatti életévveszteség 83%-a szív- és érrendszeri betegségekben jelenik meg, 14%-a daganatokban és 3%-a cukorbetegség és egyéb endokrin betegségekben.
  • A dohányzáshoz tartozó megromlott egészség miatti életévveszteség 41%-a daganatokban jelenik meg, szintén 41%-a a szív- és érrendszeri betegségekben, 17%-a krónikus tüdőbetegségekben és 1%-a cukorbetegség és egyéb endokrin betegségekben.
  • A fizikai inaktivitáshoz tartozó megromlott egészség miatti életévveszteség 74%-a a szív- és érrendszeri betegségekben jelenik meg, 15%-a daganatokban és 11%-a cukorbetegség és egyéb endokrin betegségekben.

 

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja egy meghökkentő installáció keretében egy 1 700 000-ről visszaszámláló órát helyezett el a WestEnd elé. Az óra állását a Hagyd már abba! facebook kampány segítségével bárki csökkentheti, aki valamit tesz az egészsége érdekében. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Részletek: https://www.facebook.com/hagydmarabba

NEFI