Hamis botox a piacon

0
1927

Több száz egészségügyi szakértőnek küldött figyelmeztetést az amerikai gyógyszerhatóság, amely szerint az érintettek által beszerzett botox veszélyes hamisítvány lehet.

Összesen több mint 350 orvosnak küldött figyelmeztetést az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) az érintettek által, kanadai forrásból rendelt botox injekciókkal kapcsolatban. A hatóság 2012 év végén küldte ki az értesítést, amely szerint az orvosok által rendelt tételek hamisak és veszélyesek lehetnek.

 

Az FDA szerint az orvosok a Canada Drugs nevű szállítótól rendelték a ráncfeltöltéshez használt készítményt, a cég azonban az FDA által nem elismert terjesztő, így termékei megbízhatósága nem garantálható. A hatóság kiemelte, aggasztó, hogy a Canada Drugs neve a múltban többször került összefüggésbe illegális és hamis rákgyógyszerek terjesztésével.

A gyógyszerhatóság figyelmeztetésében óva intette az orvosokat attól, hogy gyógyszerkészleteiket bizonytalan forrásból szerezzék be.

A hírről beszámoló Denver Post emlékeztet rá, hogy 2012 folyamán az FDA öt alkalommal adott ki külföldi forgalmazó által terjesztett, potenciálisan veszélyes készítmény forgalmazása miatt értesítést. Tavaly év elején a hatóság 19 orvosnak küldött értesítést arról, hogy hamis Avastin nevű rákgyógyszer lehet készletükben. Az Avastin, illetve Altuzan néven is terjesztett készítmény hamisítása ügyében további két alkalommal kényszerült figyelmeztetést kiadni a hivatal.

HENT