Hamis gyógyszerek postai csomagokban

0
2122

Egy 2012-es EU vámhatósági jelentés szerint többszörösére növekedett a kisméretű postai küldeményekben talált hamis termékek száma, melyeknek 36%-a hamis gyógyszer volt. Magyarországon mi a helyzet? Hogyan ellenőrzik a reptéri és cargo szállítmányokat? Valóban léteznek elrejtett hamis gyógyszerek?

„Magyarországra légi és közúton is érkeznek olyan csomagok, melyekben potenciálisan hamis termékek, tehát hamis gyógyszerek lehetnek” tájékoztat Kriskó Csaba, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal főhadnagya. „A feladók kisméretű postai csomagban is küldhetik a készítményt, de amennyiben az országon belül is vannak kapcsolataik, nagyméretű, cargo szállítmányként is bejuttathatják az alapanyagokat.” Ekkor a kiszerelés, bliszterezés, csomagolás, dobozolás már belföldön történik, csakúgy, mint a hamisítványok kipostázása a megrendelők felé.

 

Elsősorban Távol-Keletről jönnek a hamisítványok

Ismert tény, hogy a legtöbb hamisgyógyszer-szállítmány távol-keleti országokból érkezik, de önmagában a feladó ország ismerete nem feltétlenül eredményezi azt, hogy akár egy kisméretű küldeményt, akár egy cargo szállítmányt felnyisson a NAV. „Kockázatelemzést végzünk, igen sok jellemzőt vizsgálunk, mielőtt egy csomagot felnyitnánk, így fel tudjuk dolgozni a naponta többezres csomagforgalmat is” mondja a főhadnagy.

Az eredetit másolják, több-kevesebb sikerel

Számos hír olvasható arról, hogy milyen módon próbálnak trükközni az elkövetők: mást tüntetnek fel a szállítmányon mint ami benne van, az eredeti gyógyszerhez megszólalásig hasonlító dobozokat és csomagolóanyagot készítenek, sőt, a pirulákat is olyan formájúvá és színűvé alakítják, mint amilyenek az eredetiek. De ez sokszor nem elég, és figyelmesen szemlélve kiderülhet, mi alapján különböztethető meg a hamis az eredetitől!

Az itthon nem forgalmazható gyógyszerekre is lecsap a hatóság

A hamisgyógyszer-küldemények mellett az is büntetendő, ha olyan gyógyszert próbálnak behozni az országba, ami itthon nem forgalmazható. 2012-ben a pénzügyőrök 34 esetben tettek feljelentést a NAV pénzügyi nyomozóihoz engedély nélküli külkereskedelmi tevékenység gyanújával. „Ez a szám sajnos idén arányaiban emelkedett, már az év első két hónapja során több feljelentést tettünk” hívja fel a trendre a figyelmet Kriskó főhadnagy. „Ezek a szállítmányok mind az EU-n kívülről, tehát harmadik országból érkeznek és jellemzően nem megnevezett vagy fantázianévvel rendelkező gyógyszernek minősülő termékek, mint a Strong SX Super Sex Pill, a VOLUME vagy akár a Tiger King kapszula.”

Kampány a hamisítás ellen

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület márciusban kampányt indított a bizonytalan forrásból származó, interneten forgalmazott gyógyszerek keresletének visszaszorítása érdekében. Ennek egyik fő oka, hogy egy tavalyi felmérésük alapján Magyarországon 330 000 ember vett bizonytalan forrásból gyógyszert egy év alatt. A kampány elsősorban arra hívja fel a figyelmet, miért veszélyes illegális gyógyszert értékesítő weboldalról gyógyszert rendelni. Az illegális webpatikák könnyen felismerhetők: ha nincsenek az ÁNTSZ weboldalán vezetett listán feltüntetve és ha nem egy engedéllyel rendelkező gyógyszertár üzemelteti az oldalt, akkor illegális és biztos, hogy hamis gyógyszert árul.

Mivel kell a legjobban vigyázni?

2012 szeptemberében egy nemzetközi akcióhoz csatlakozva ötödszörre fogtak össze a magyar hatóságok. Az Operation Pangea fedőnevű egyhetes akció alatt a NAV pénzügyi nyomozói 250 olyan weboldalt tártak fel, ahol illegálisan árultak gyógyszereket, sőt vényköteles készítményeket is. A próbavásárlásokat és bevizsgálásokat követően megállapították, hogy ezekben a magyar nyelvű webpatikákban legtöbbször hamis vagy illegális potencianövelőket, fogyasztószereket, nyugtatószereket és testépítő szteroidokat árultak a gyanútlan vásárlóknak. A felderítések során nyilvánvalóvá vált az is, hogy az illegális webpatikák szerverei sok esetben külföldön vannak. „A nyomozások során kiderült, hogy néhány szervezett csoport működteti a legtöbb magyar nyelvű illegális webpatikát, legtöbbször többet is egyszerre” mondja Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője. „A magyar szerverrel rendelkező weboldalak letiltása folyamatban van, a webpatikák tulajdonosai ellen nyomozás indult és többen közülük már büntetőeljárás alatt állnak.”

 

Hamisítás Elleni Nemzeti Testületre (HENT).