Haspuffadás és társai: mit tehetünk ellenük? – 2. rész

0
1123

Ügyeljünk a helyes bélflóra-egyensúly fenntartására! Bélrendszerünk hemzseg a mikroorganizmusoktól – kb. egymilliárd van belőlük – melyek elengedhetetlenek az életben maradáshoz. A legnagyobb részük baktérium, melyekhez szintén az emésztőrendszer részét képező, jóval kevesebb gomba társul. Fontos a bélflóra (mikrobióta) „karbantartása” többek közt az elhízás megelőzése szempontjából.

Cikkünk 1. rézét ITT olvashatja.

Kapcsolat a bélbaktérium és az agy között

Bélrendszerünk hemzseg a mikroorganizmusoktól – kb. egymilliárd van belőlük –  melyek elengedhetetlenek az életben maradáshoz. A legnagyobb részük baktérium, melyekhez szintén az emésztőrendszer részét képező, jóval kevesebb gomba társul. Fontos a bélflóra (mikrobióta) „karbantartása” többek közt az elhízás megelőzése szempontjából. A bélflórát alkotó mikroorganizmusok eltérő módon segítik elő a zsírok lerakódását szervezetünkben. Idegi összeköttetés révén hatnak az agyban. Azaz „távirányítanak” arra nézve is, hogy pld. milyen ételt szerepeltetünk az étrendünkben, mit kívánunk meg. A bélflóra állapota megváltoztathatja a táplálék adta energia felhasználását is. Egy káros mikrobiótától hízunk, míg egy kedvező mikrobióta segít a súlycsökkenésben. A tét a „hizlaló” bélflóra átalakítása egy „kiegyensúlyozott és soványító” bélflórává. A lényeg a helyes bélflóra-egyensúly és a kedvező bélflóra fenntartása.

Ha az egyensúly megbomlik…

A bélflóra károsodása, normális egyensúlyának megbomlása tehát emésztőrendszeri panaszokat idéz elő: puffadást a túlzott gyomorgáz termelődésével; hízást a zsírok raktározódásának elősegítése folytán stb. Egy 2004-es, amerikai tudósok által végzett kísérlet azt mutatta, hogy egy elhízott egér mikrobiótája elhízást idézhet elő egy sovány egérben, és fordítva. Az emberre vonatkozó tanulmányok is hasonlóan értékelik a bélflóra szerepét. Az egyik baktérium gátolja, a másik elősegíti a fogyást, így az elhízásban a bélflóra minősége elsődleges fontosságú tényező.

Édességek nassolása: gombák okozta probléma

De milyen a kedvező mikrobióta? Diverzifikált, továbbá a test egésze, és nem a „saját érdekében” történő táplálkozásra ösztönöz.

Ami az édesség iránti nassolási vágyat illeti: egyes gombák, pld a Candida albicans (a sarjadzó gombák egyik elterjedt változata) nagy mennyiségben azt az üzenetet is küldik az agynak, hogy fogyasszunk több édességet, cukros élelmiszert, mert ezek a gombák „cukorral táplálkoznak”…

  • Hogyan küzdjünk ellene?

Mindenekelőtt a finomított cukor mellőzésével és a keményítő tartalmú élelmiszerek korlátozásával – annak érdekében, hogy „kiéheztessük” a gombát. Részesítsük előnyben a proteineket (tojás, hús, hal, szója, bab, 0%-os tejtermékek, teljes kiőrlésű gabonafélék stb.) és a friss zöldséget. Olyan természetes gombaölőket is társíthatunk hozzájuk, mint pld. a fahéj esszenciális olaj, vagy a grapefruit mag kivonat (csepp alakban). A polifenolok hasznosak ebből a szempontból is: ezekben a természetes vegyületekben bővelkednek a vörös- és déligyümölcsök, a teafű, a vörös és a kék áfonya, a fekete csokoládé stb. A  bioboltokban kapható aloe vera gél is kedvező hatású lehet.

Makacs túlsúly: baktérium okozta probléma

Nem fogyasztunk cukrot, mégis rakódnak ránk a kilók? A mikrobióta kb. 10%-ban felelős a súlyfeleslegért – vélik a táplálkozási szakemberek -, 80%-ban pedig a táplálkozási szokások, míg 10%-ban a genetika. A bélflóra egyensúlya különféle okokból bomlik meg: antibiotikumos kezelés, pszichotrópok szedése, túlzott higiénés szokások (fertőtlenítő szappan, öblítő stb. használata). Okozhatják még az iparilag feldolgozott, tartósítószert tartalmazó élelmiszerek, a mesterséges édesítőszerek – melyek megváltoztatják a bélflórát, és pusztítják a jótékony baktériumokat -, vagy akár a nem kielégítő minőségű húsok (pld. az olyan állattól származók, mely túl sok antibiotikumot kapott előzetesen). De felelős lehet érte a helytelen diétázás, a benne ismétlődően elkövetett számos hiba. Minél kevésbé változatosan étkezünk, és minél több cukrot fogyasztunk, a bélflóra annál inkább alkalmazkodik ehhez a környezethez, és „reklamál”. Az eredmény egy ördögi kör…

  • Hogyan küzdjünk ellene?

Nem tarthatjuk fenn tehát az egészséges bélflórát, és reménytelen a küzdelem a hízás ellen is, ha helytelenül táplálkozunk, és elszaporodnak a „rossz” baktériumok a béltraktusban. A készételek helyett fogyasszunk sok friss, omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszert: bővelkednek benne a mélytengeri halak (hering, lazac, makréla stb.), a tofu, a dió, a sötétzöld zöldségek, a szója-, a kukoricaolaj és más növényi olajok. De szedhetünk probiotikus étrend-kiegészítőket is, melyek a bélflóra szempontjából hasznos baktériumokat tartalmaznak.

A prebiotikumok (az élelmiszerek természetes összetevői) pedig a hasznos baktériumok „táplálékául” szolgálnak. A jótékony baktériumflóra helyreállítását, ill. fenntartását segítik. Természetes formában a zöldségek, gyümölcsök, gabonák vízben oldódó rostjaiban találhatók (bővelkedik benne pld. a spárga, banán, fokhagyma, zabpehely, csicsóka stb.) – iktassuk be őket gyakran az étrendünkben. A prebiotikus készítményeket (akárcsak a probiotikumokat) pedig csak az orvosunkkal, gyógyszerészünkkel történő konzultáció után szedjük.

 

Galenus

Cikkünk 3. részét ITT olvashatja!