Hatékony volt az szúnyogírtás a Balatonon

Az elvégzett csípésszámvizsgálatok adatai szerint minden balatoni településen elérte az előírások szerinti elvárt 80 százalékos hatékonyságot az elvégzett kémiai szúnyogirtás – mondta Sáringer-Kenyeres Tamás, a munkát irányító szakértői csoport vezetője.

Sáringer-Kenyeres Tamás hozzátette: volt olyan település, ahol az elvártnál jóval magasabb hatékonyságot mértek. Tájékoztatása szerint a közeljövőben minden településen újra megmérik az óránkénti csípésszámot egy főre vetítve, majd ezt követően döntenek a következő gyérítés idejéről. Az eredmények ismeretében ha szükséges, gyorsan lehet cselekedni.

 

Minden balatoni településen elérte az előírások szerinti elvárt 80 százalékos hatékonyságot az elvégzett kémiai szúnyogirtás.

100 millió az idei szúnyogirtásra

Lázár János, a Balatoni Szövetség titkára közölte, hogy a Magyar Turizmus Zrt. és a balatoni települések önkormányzatai 50-50 millió forintos keretet biztosítanak idén a szúnyogirtásra. A szezonra három biológiai és hat kémiai gyérítést terveztek, eddig két biológiai és két kémiai irtás történt meg. Az az időjárás csapadékosságától is függ, hogy augusztus végéig hányszor kell felszállniuk a repülőgépeknek – mondta.

A költségekről elmondta, hogy a biológiai gyérítés ára hektáronként 3200 forint plusz áfa, a kémiai gyérítésé 1570 forint áfa nélkül.

A légi kémiai szúnyogirtást a múlt héten három repülővel, 5700 hektáron hajtották végre a Balatonnál.

 

MTI