Hogy a korai magömlés ne tegye tönkre a kapcsolatot…

0
3904

A korai magömléstől szenvedő férfiak mindösszesen 9 %-a keresi az orvosi segítséget, 75%-uk pedig partnerük szexuális kielégítése érdekében teszi mindezt. A nők szerepe tehát óriási abban, hogy a szégyenkező férfiak minél előbb keressenek megoldást problémájukra. Egyelőre elsősorban úgy tűnik, hogy a teremtés koronái partnereik felé való megfelelési vágytól hajtva érdeklődnek a kezelési lehetőségek iránt, bár a motiváció talán mindegy is. A legfontosabb, hogy a probléma egy korai magömléstől szenvedő férfi partnerére is negatív hatással van, éppen ezért közös érdek a megoldás és a megfelelő kezelési stratégia megtalálása.

A korai magömlés a hatvan év alatti férfiakat leggyakrabban érintő szexuális diszfunkció, mégis ez az egyik leginkább alulértékelt és alulkezelt. Világszerte életkortól függetlenül ötből egy férfit érint. Ami azt jelenti, nők jelentős hányada szintén érintett, hiszen a  férfiak partnereire is jelentős hatást gyakorol ez az állapot.

 

Kutatások bizonyítják, hogy a korai magömléstől szenvedő férfiak partnereinek több mint 60%-a nem elégedett a szexuális érintkezésekkel. A férfiak 60%-a hiszi, hogy kapcsolata erősebb lenne, ha képesek lennének szexuálisan jobban kielégíteni partnerüket, emellett a férfiak többsége (60%) keresné az orvosi segítséget, amennyiben partnere azt javasolná.

A korai magömlés romboló hatása

“Mindennapos munkám során gyakran találkozom nőkkel és férfiakkal, akiknek szeretetteljes párkapcsolata egy szexuális zavar – például a korai magömlés – miatt megy tönkre.” – mondja Gyovai Gabriella, nőgyógyász, a Magyar Szexuális Medicina Társaság elnökségi tagja, a Tiéd a kontroll! elnevezésű, korai magömlésről szóló felvilágosító kampány szakértője, majd folytatja. “Testi tünetek jelenhetnek meg vagy egyszerűen az asszony veszekedős és elhanyagolt lesz, míg a férfinak is bűntudata lesz és kompenzálni próbál ezzel-azzal. Gyakran állunk úgy a témához fiatalok esetében, hogy a magömlés késleltetése tanulandó és majd megjavul néhány aktus után, de a sokadik kudarc oda vezethet, hogy a fiú kerüli a szexuális kapcsolatot, alkohollal vagy más szerrel próbálkozik, esetleg az internetes szexre szokik rá. Én már találkoztam olyan férfival, aki azt nyilatkozta, ez a dolog nem annyira a szexuális életét érinti, mint inkább a szerelmi életét, és persze hallottam már azt is, hogy inkább a nőket kéne kezelni, hogy hirtelen legyen orgazmusuk!”. Munkám során valóban nagyon sok nővel is találkozom, őket is frusztrálja egy ilyen helyzet, hiszen tudják, hogy bizonyos pozíciókat ki kell hagyniuk, mert akkor a férfi rögtön elmegy, élvezné a szeretkezést, de amikor a férfi hirtelen leáll, a nő ott marad egyedül, és férfiatlannak tartja partnerét.”

 

A korai magömlés a nőket is érinti.

Nem csak a szexuális életet érinti, hanem a szerelmi életet is

A nőkre tehát hosszú távon ugyanúgy hatással van egy olyan partner, aki szenved a korai magömléstől. A szexuális kapcsolat és vágy progresszív romlása ugyanúgy tapasztalható, mint a hüvelyi orgazmusra gyakorolt negatív hatás. Elégtelen szexuális izgalom, az orgazmus elérésére való képtelenség, kielégítetlenség, frusztráció, az intimitás kerülése és a közöny jelentkeznek bizony a hölgypartnereknél is.

“Azoknak a hölgyeknek, akiknek a partnere korai magömléstől szenved számottevően több szexualitásukat érintő problémával kell szembenézniük. Kielégítetlenek, nő a szorongásuk és a partnerükkel való kapcsolatteremtés is nehezebbé válik, az orgazmus elérésével kapcsolatban is több problémával kell szembenézniük. Mind az érintett férfiak, mind pedig a partnereik számára az ejakuláció feletti kontroll a központi kérdés. Mindkettejüknél az ejakuláció feletti kontroll hiánya vezet kielégületlenséghez, azt kezdik érezni, hogy valami hiányzik a kapcsolatból, az intimitás különleges érzése. Amennyiben az állapotot nem kezelik, az könnyen okozhat növekvő ingerlékenységet, kommunikációs nehézséget és érzelmi elkülönülést.” – figyelmeztet Alessandra Graziottin, aki jelenleg a milánói H. San Raffaele Resnati Nőgyógyászati és Orvosi Szexológiai Központjának vezetője, a Nemzetközi Szexuális Medicina Társaság (International Society for Sexual Medicine, ISSM) etikai bizottságának tagja.

Áttörést jelent a kezelésben a gyógyszer

A probléma felismerése és a szakember segítsége elejét veheti ezeknek a nehezen visszafordítható következményeknek. Áttörést jelent, hogy az orvosok kezében van egy olyan gyógyszer, mely bizonyítottan segíthet a pácienseknek.

Francesco Montorosi, a milánói Vita Salute – San Raffaele Egyetem urológiaprofesszora felhívja a figyelmet arra, hogy a legtöbb esetben a korai magömlés egy veleszületett betegség: „A páciensek nagyon nagy hányada számol be arról, mindig voltak problémáik az ejakuláció feletti kontrollal kapcsolatban az első szexuális együttléttől kezdődően. A korai magömlés egy egészségügyi állapot, valós okokkal a háttérben és valódi kezelési stratégiával. A partner szerepe ebben óriási. Megnyugtató hatással lehet a férfira. A hölgyeknek kötelessége támogatni partnerüket abban, hogy megértse, a probléma kezelhető, léteznek megoldások, melyek drámai változásokat hozhatnak a szexuális életük minőségében. Amit tenni kell ilyenkor, még jobb, ha férfi és nő együtt teszik meg a lépést, hogy elmennek egy doktorhoz, egy szakszerű diagnózist valamint megoldási javaslatot kérni.”

A Tiéd a kontroll! a Magyar Szexuális Medicina Társaság felvilágosító kampánya. A szakértő orvosok remélik, hogy minél többen látogatnak fel a www.tiedakontroll.hu oldalra, ahol a korai magömléssel kapcsolatos információkat gyűjtötték össze. Van megoldás, erre a férfiakat és nőket is egyaránt érintő problémára.

Arterego