A koszorúér-betegség kockázatának csökkentése csak komplex szemléletmóddal lehetséges. A kezelésben nincs alapvető különbség a két nem között, de a prevencióban érdemes figyelembe venni az eltéréseket.

 

  • Kezdhetjük rögtön azzal, hogy a nők általában jobban igénylik a tájékoztatást, és szívesebben működnek együtt nemcsak betegségeik kezelésében, hanem egészségük fenntartásában is.
  • A felvilágosítás azért különösen fontos, mert a nők szívinfarktusa sokkal többször jelentkezik atípusos panaszokkal.
  • A típusos erős, szorító, égő retrosternalis fájdalom helyett a nők gyakran csak tompa nyomásról, mellkasi diszkomfortérzésről, általános rosszullétről panaszkodnak, és egyáltalán nem gondolják a veszedelmes betegség előjelének.
  • Sokaknál csak karzsibbadás, gyomor- és hátpanaszok, hányinger, légszomj, állkapocsba sugárzó fájdalom hívja fel a figyelmet arra, hogy valami nincs rendben.
  • Ennek következtében a tapasztalatok szerint a nők lényegesen később hívják ki a rohammentőt, ami rontja a reperfúziós kezelés esélyeit.

Életmódváltozás

Az életmódváltás szükségességét nem lehet eléggé hangsúlyozni.

  • A hölgyek számára – különösen a menopauza után – igen fontos a testsúly karbantartása, a klímaktériummal oly gyakran együtt járó hízás megelőzése.
  • Az egészséges táplálkozással és a mozgás fokozásával kivédhető lipid- és szénhidrát-anyagcsere kóros irányú eltolódása.
  • Törekedni kell a dohányzás elhagyására.
  • Ellenőrizni kell a vérnyomást, a 130/80-as célértéket mindkét nem esetében annál nehezebb elérni, minél idősebb a beteg, illetve minél nagyobb a testsúlytöbblete.
  • A hormonpótló ösztrogénkezelésnek nincs helye sem a primer, sem a szekunder prevencióban. (A hormonpótló kezelés ugyanis nem csökkentette a szív-ér rendszeri kockázatot, sőt, növelte azt: gyakoribb lett az infarktus, és a stroke-rizikó is nőtt.)

Nők esetében különösen fontos a stressz kontrollálása, a depresszió felismerése, mivel a depresszió jelentősen megnöveli a cardiovascularis rizikót, másrészt pedig az egészséges életmód követésének fő akadálya lehet.

Hogyan lehetséges a stressz kontrollálása?

A nőknek meg kell érteni, hogy nehéz, sőt lehetetlen minden szerepüket egyformán jól játszani. Ha minden vonalon tökéletességre törekszenek, akkor lehet hogy mindenhol elégtelennek érzik magukat. Tudomásul kell venni, hogy nem tökéletesek, és fontossági sorrendet, értékhierarchiát kell felállítani. A különböző életszakaszokban, élethelyzetekben más és más szerepek kerülnek előtérbe, vagyis a fontossági sorrend változhat, sőt, változnia kell. Újra és újra dönteni kell: itt és most mi a legfontosabb a számukra, melyek azok a feladatok, amiknek leginkább meg akarnak felelni, és mi az, ami kevésbé fontos, mi az, ami elhanyagolható, vagy várhat még egy ideig.

A nők többsége nehezen teremt egyensúlyt saját vágyai késztetései és a társadalom által előírt szerepelvárások között. Ha igényei nem egyeznek az elvárásokkal, rendszerint önmagát hibáztatja és elnyomja vágyait. Ha minden szerepüket egyformán jól akarják játszani, akkor esetleg mindegyikben kudarcot vallanak. A legfontosabb az, hogy a saját döntéseiket hozzák meg.

Meg kell tanulni olyan döntéseket hozni, ami megfelel személyiségüknek, és szolgálja érdekeiket – még akkor is, ha ezzel mások aktuálisan nem értenek egyet. Nem kell, hogy eközben önzőnek tartsák önmagukat. Ha saját igényeiket elfogadják, akkor harmonikusabb és testileg-lelkileg egészségesebb személyiséggé válnak, s ezzel végső soron mások – legfőképpen családjuk – érdekeit is szolgálják.

Dr. Valló Ágnes
belgyógyász, egészségfejlesztő mentálhigiénikus

A cikk megjelent a Pszichológia&Practicum 5. számában.