Hogyan hat a hideg az asztmás tünetekre?

0
189
Fotó: 123rf.com

Asztmás tüneteket számos tényező, így a hideg időjárás is kiválthat. A hideg, száraz levegő belélegzése a légutak szűkületét okozhatja, ami megnehezíti a légzést. Megfelelően beállított kezeléssel és megelőző intézkedésekkel azonban ezt ki lehet védeni, ennek módjáról kérdeztük dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont főorvosát.

Télen súlyosbodnak az asztmás tünetek

A téli időszakban az asztmával élőknek fokozott megpróbáltatást jelentenek a betegség fellángolását is előidézni képes légúti fertőzések és a hideg levegő belélegzése.

Az orron, kevésbé a szájon át belélegzett hideg levegő felmelegedik, és  páratartalma optimalizálódik mire a tüdőbe jut, ez megkönnyíti a légzést. Ha a levegő nagyon száraz és hideg, mint télen, akkor nehezebb felmelegíteni. Amikor a hideg levegő eléri a légutakat, azok összehúzódnak, beszűkülnek. A hideg levegő szárazabb is, mint a meleg, ez tovább rontja a helyzetet: belélegzése kiszáríthatja a légutakat. Ezek a hatások együttesen a légutak görcsét okozhatják, ez az összerándulás pedig asztmás rohamot válthat ki.”

Milyen jelekből ismerjük fel?

A hőmérséklet és a levegő nedvességtartalma tehát együttesen befolyásolja az asztmás betegek állapotát. A hideg és a száraz levegő köhögést, légszomjat, mellkasi fájdalmat, szorító érzést nehézlégzést is okozhat. Ezek a tünetek rendszerint rövid idővel a hidegben eltöltött idő után már jelentkeznek és jelentősen javulnak, majd megszűnnek, ha meleg helyre jut a beteg. Súlyosabb asztmában szenvedőknél azonban hosszabb ideig tartó tünetek fordulhatnak elő.

Téli sportok asztmával

Ha valaki asztmás és télen is szeretne a szabadban például futni, vagy síelni, akkor a hideg és száraz levegő miatt intenzívebb panaszokra is számíthat. Testedzés közben gyakrabban lélegzünk szájon át és nem az orrunkon keresztül. A levegő így még kevésbé tud felmelegedni, emellett a fizikai aktivitás miatt többet és gyorsabban is lélegzünk, a légutak még inkább kiszáradhatnak. 

Fotó: gettyimages.com

Hogyan kezelhető?

Ha azt tapasztaljuk, hogy a külső hőmérséklet csökkenésével az asztmás panaszaink a szabadban egyre intenzívebben jelentkeznek, akkor keressük fel kezelőorvosunkat! Ilyen esetben az addig bevált kezelési tervet módosítani kell. 

A kellemetlen tüneteket meg tudjuk előzni, ha a megfelelő gyógyszereket a megfelelő időben használjuk, ezzel a légutak kóros érzékenységét csökkentjük. Így például a sportolásról sem kell lemondani még télen sem, ha tudjuk, hogyan előzhetjük meg az asztmás tüneteket.”

A gyógykezelés módosítása mellett az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni, ha hidegben súlyosbodnak az asztmás tüneteink:

  • Szoktassuk hozzá a szervezetünket a hideghez. A rövidebb sétától jussunk el a hosszabb távokig, vagy akár a téli szabadtéri sportokig. Fontos a fokozatosság.
  • Ha lehetséges, az orron keresztül lélegezzünk. Ez elősegíti a levegő felmelegedését, még mielőtt a tüdőbe eljutna.
  • Rohamoldó belégző gyógyszerünk mindig legyen velünk és panasz esetén használjuk.
  •  Az orrlégzést gátoló orrduglást, náthát kezeljük. 
  • Nagy hidegben még ha edzettek vagyunk, se kockáztassunk. -12oC alatt ne terheljük magunkat a szabadban, csak amennyit feltétlenül szükséges.

Forrás: Tüdőközpont