Hogyan őrizzük meg a lelki és mentális egyensúlyt járvány idején?

0
274
Fotó: gettyimages.com

A koronavírus terjedése nemcsak a testi, hanem a lelki és mentális egészségünket is veszélyezteti. A biztonságérzetünk megingása, az aggasztó hírek miatt könnyen pánikba eshetünk. De mit tehetünk azért, hogy az intézkedések nyomon követése mellett elkerüljük a szorongást, a depressziót és a pánikot? Az alábbiakban összegyűjtöttük a Budai Egészségközpont tanácsait.

A koronavírus európai megjelenése után hazánkban is feltűntek a bizonytalan helyzet miatti pánik jelei: sokan megrohamozták a boltokat, felvásárolták a tartós élelmiszereket, elfogytak a kézfertőtlenítők, az antibakteriális tisztítószerek, a szájmaszkok. „Mindez teljesen érthető, hiszen az ismeretlentől való félelemre adott természetes reakció. Ám nem csak a vásárlási láz ilyen: a járványra szorongással, álmatlansággal, rémálmokkal, étvágytalansággal vagy éppen ellenkezőleg, falási rohamokkal is reagálhatunk.

Ilyen krízishelyzetben teljesen normális az is, ha állandó feszültséget érzünk, gyakori dühkitöréseink vannak, szomorúak és lehangoltak vagyunk. Fontos azonban, hogy a lelki és mentális egyensúly megőrzésére is tudatosan odafigyeljünk, és ne adjuk át magunkat a negatív gondolatoknak” – mondta Bolczár Szabolcs, klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus-jelölt, a Budai Egészségközpont személyközpontú tanácsadója.

Fotó: gettyimages.com

Fókuszáljunk a pozitívumokra

Bár egy súlyos járványidőszak közepén nem egyszerű feladat megtalálni az örömöt az ürömben, mégis törekednünk kell arra, hogy az adott keretek között minél több pozitív élményt gyűjtsünk. Ha nem találkozhatunk személyesen a családtagjainkkal vagy a barátainkkal, attól még ne mondjunk le a társaságukról. Tartsuk a kapcsolatot telefonon, chaten, Skype-on, a lényeg, hogy támogassuk egymást és erősítsük egymásban az összetartozás érzését. A sportról és a kulturális élményekről se mondjunk le, hanem tornázzunk otthon, és kövessünk online színházi vagy koncertközvetítéseket, nézzünk izgalmas filmeket és olvassunk érdekes könyveket. A WHO ajánlása alapján próbáljunk meg minél többet a szabad levegőn tartózkodni, természetesen kerülve a másokkal történő érintkezést, így csökkentve a fertőzés kockázatát.

Kezeljük a stresszt

Szerencsére van néhány otthon is alkalmazható módszer, amelyek segítségével kordában tarthatjuk a mindennapjainkat átható stresszt és szorongást. Válasszuk azt a technikát, amelyik számukra a legideálisabb: légzőgyakorlatokat, rendszeres meditációt vagy relaxációt, jógát vagy egyéb testmozgást, autogén tréninget, vagy bármi mást, ami saját tapasztalunk alapján segít oldani a stresszt. Az interneten ezekhez egyre több segítséget találunk már, a Facebookon például számos online jóga vagy meditációs csoporthoz csatlakozhatunk. Ha azonban úgy érezzük, önerőből nem tudunk megküzdeni a pszichés terhekkel, hívjunk fel egy lelki segély szolgálatot, ahol segítenek ezek kezelésében.

Szerezzük vissza a kontrollt

„Az egyik legnyomasztóbb dolog a jelenlegi helyzetben, hogy úgy érezzük, az események irányítása teljesen kicsúszott a kezünkből, nincs már befolyásunk a saját és szeretteink jövőjére. Más krízishelyzetekkel, például egy balesetből való felépüléssel vagy egy válással ellentétben a koronavírus esetében nem látjuk a stresszhelyzet végét. Mégis, a mindennapi élet kisebb dolgaiban visszaszerezhetjük az irányítást, amellyel csökkentjük a tehetetlenség- és szorongásérzést. Ha otthon sem engedjük el magunkat és nem ülünk egész nap pizsamában a számítógép előtt, ha folyamatosan ügyelünk a higiéniai és a társas érintkezésre vonatkozó szabályok betartására, azzal a lelki egészségünknek is jót teszünk” – emelte ki a Budai Egészségközpont munkatársa.

Fotó: 123rf.com

Csak hiteles forrásból tájékozódjunk

Egy súlyos járvány idején jellemzően azokban is felélénkül a híréhség, akik egyébként nem követik intenzíven a napi eseményeket. Azonban figyelni kell arra, hogy honnan tájékozódunk és mennyi hírt fogyasztunk. Fontos a jól informáltság, de egy ilyen kiélezett helyzetben érdemes a szokásosnál is alaposabban ellenőrizni, hogy csak hiteles, ellenőrzött forrásokat kövessünk, és ne dőljünk be álhíroldalaknak. A pánik érzését az is fokozza, ha egyfolytában a híreken csüngünk, és percről percre követjük az új megbetegedések és az áldozatok számát. Amennyire lehet korlátozzuk tehát a hírfogyasztást és határozzuk el, hogy például csak napi 3-4 alkalommal nézünk rá a friss hírekre.

Alakítsuk ki az új rutinunkat

A szorongás és a pánik leküzdésének hatékony módja az önfegyelem, valamint a napi rutin kialakítása otthon is. Ha home office-ban látjuk el a munkánkat, szabjuk meg előre, hogy mikor dolgozunk, mikor végzünk házimunkát, mikor játszunk a gyerekkel, mikor tartjuk a kapcsolatot a szeretteinkkel és mikor szórakozunk vagy sportolunk.

Ne feledjük, hogy mindez csak átmeneti

Bár néha úgy tűnik, hogy a mostani helyzetnek soha nem lesz vége, a legfontosabb, hogy emlékeztessük magunkat arra, mindez csak átmeneti. Még nem tudjuk, hogy mikor, de az életünk vissza fog térni a megszokott kerékvágásba – ezt észben tartva sokkal könnyebb leküzdeni a negatív érzéseket.