Hol regisztrálják a szervdonációs tiltakozásokat?

0
372
Fotó: gettyimages.com

Februártól az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) működteti a Nemzeti Szerv- és Szövetdonációs Tiltakozások Regiszterét, amelyet eddig a Nemzeti Népegészségügyi Központ kezelt Országos Transzplantációs Nyilvántartás néven – közölte Mihály Sándor, a szolgálat transzplantációs igazgatója.

A regiszterben a szerv- és szövetdonációval kapcsolatos egyéni tiltakozásokat tartják nyilván, ebben minden szerv- és szövetkivétel előtt kötelező ellenőrizni, hogy az elhunyt szerepel-e a tiltakozók között. Írásos tiltakozó nyilatkozat hiányában az elhunyt beleegyezését kell vélelmezni – tette hozzá.

A regiszter február elsején elindult, az adatok átadása és importálása az új rendszerbe megtörtént, és minden papíralapú dokumentum is átkerült az OVSZ-hez.

A korábbi helyre küldött postai küldeményeket és telefonhívásokat átirányították, és minden érintettet tájékoztattak a változásról – mondta. Az új rendszernek köszönhetően javult a minőség, a biztonság, könnyebb a nyomon követés, a visszakeresés, és csökkent az intenzív osztályok adminisztratív terhe.

A jogszabály módosítása biztosítja, hogy magyar állampolgár külföldön bekövetkező halála esetén is legyen lehetőség a tiltakozó regiszter lekérdezésére – hangsúlyozta.

Mihály Sándor felidézte, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az OVSZ tavaly márciusban nyújtotta be a jogszabály módosítását célzó javaslatot, a módosító rendelkezés pedig decemberben jelent meg a Magyar Közlönyben.

A felkészülési időszakban új szoftvert fejlesztettek, és a tiltakozás lekérdezését a potenciális donor jelentéséhez kapcsolták, tehát a lekérdezés az adatok alapján automatikusan történik – tette hozzá az igazgató.