Már nem is örülünk a nyárnak, mert úgysincs pénzünk külföldön nyaralni? Miért gondoljuk, hogy a pihenés és a kikapcsolódás csak így lehetséges?

A nyár már javában tart, tervezgetjük a nyaralást, de örök nagy kérdés, hogy hol, hova, mennyiért. Azt azért érdemes látni, hogy az éves fáradalmakat nem lehet kipihenni egy „nagy” nyári szabadságolással. Sőt, el kell hogy keserítsek sok embert, miszerint attól sem lesz pozitív kimenete a nyaralásnak, ha messzire utazunk. Persze akkor joggal tesszük fel a kérdést, hogy mikor leszünk elégedettek, boldogok a nyaralástól…

A válasz egyszerű, személyiségünknek megfelelően kell választani úti célt, ami lehet akár biciklitúra vagy passzív időtöltés a saját otthonunkban. A passzív szó arra utal, hogy fizikailag nem távolodunk el a városbó/falubóll, nem pakoljuk meg a kocsit, és vágunk neki a nagyvilágnak. Tehát valóban, ebben az értelemben passzív, azonban egyben aktívvá is tudjuk varázsolni.

 

A nyári szabadságolás lélektana

Pszichológiai kutatások alátámasztják, a kikapcsolás minden embernek mást jelent. Azt gondolhatjuk, hogy a nyaralást nem kell tervezni, mert az jön magától, a lényeg, hogy ne dolgozzunk. Pszichológusként úgy gondolom, hogy ez a hozzáállás többet árt, mint használ. Pszichológiai értelemben a pihenés, a szabadságolás csökkenti a szervezet stressz-szintjét, és növeli az elégedettség érzését, de magukat az esetleges kedélybetegségből fakadó, negatív érzéseket nem tudja eltüntetni, maximum enyhíteni. Azok újra felerősödnek, ha visszatérünk a hétköznapi, megszokott életbe.

Hihetetlennek tűnik, de a nyaralás megtervezésének élménye sokszor nagyobb örömmel jár, mint a visszaemlékezés vagy magának az eseménynek az átélése. A nyaralás előtt a tervezés és a fantáziálás egy olyan örömforrás, amely pozitív módon képes befolyásolni elégedettségünket. Ez a felvetés olyannyira igaz, hogy az előbb említett fantáziatevékenység tud minket kiszakítani abból a gondolatvilágból, amely nem hagy minket kikapcsolni. Tehát a stresszforrásunk csökkenni fog.

Ciki vagy nem, de én itthon maradok

„Idén úgy alakult, hogy nálunk elmarad a nyári utazás, mivel más feladatok várnak ránk. Nem állítom, hogy egy végigdolgozott év után könnyű lemondani arról, hogy kicsit kiszakadjunk ebből az országból vagy legalább a városból, de igyekszünk úgy alakítani a napokat, hogy a »nyaralás-élmény« legalább hétvégente teljesüljön…”


Lényeges, hogy kiszakadjunk a mókuskerékből, de ennek módját se pszichológus, se más nem tudja meghatározni. Ebben jelenik meg az egyediség, és maga a lehetőség, ami ezáltal a mi kezünkben van. Ilyen értelemben nagy fejtörést tud okozni az a kérdés, hogy mit kezdjünk a nyári szabadság adta ajándékkal.

Sokszor luxusfantáziákkal szomorítjuk el magunkat, aminek az a veszélye, hogy magunk alá kerülünk, hiszen olyan elvárásokat fogalmazunk meg, amelyek teljesíthetetlenek. Akkor nem is lehetünk boldogok, és elégedettek a nyaralással, ha itthon maradunk? De! Abban az esetben, ha képesek vagyunk azonosulni ezzel a döntésünkkel, ha nem a fizikai passzivitás dominál a szabadságunk alatt, akkor igen, a nyaralás lehet belföldi, és igen, a nyaralás lehet nagy anyagi befektetés nélküli is. A legfontosabb, hogy a munka fonalát el tudjuk engedni, gondolati szinten is távol kell hogy kerüljünk a munkától: ne legyen olyan nap, hogy „drágám, kicsit dolgozom délelőtt, ránézek az e-mailekre, tudod, milyen káosz van most bent…”. Ha szabadságon vagyunk, akkor önző módon kell viselkednünk. Nem attól válunk jó munkaerővé, ha a főnöknek megmutatjuk, hogy még a szabadság alatt is elérhetők vagyunk. Nem gondolnánk, de a „fél” nyaralás többet árt, mint használ.


A nyaralás célja a töltekezés és a fantáziánk, dédelgetett vágyaink megvalósítása, amit egész évben halogattunk, mondván, majd nyáron, ha lesz rá időm.

Lehet így is?

  • Vegyünk fel itthon is egy olyan „szemüveget”, amelyet csak külföldön szoktunk. Ismerős az az érzés, amikor egy idegen városban szinte jobban ismerjük a kis utcákat, múzeumokat? Fedezzük fel Budapest vagy más városok értékeit is. Keressünk rá interneten az adott város nevezetességeire, mintha külföldre mennénk, és a tervezést kövesse a kivitelezés. Őszintén szólva, én magamon döbbentem meg, amikor az előbb említett tanácsot megvalósítottam Pécs városával, olyan érzésem volt, hogy külföldön vagyok, és örömmel töltött el, hogy mindez a saját egyetemi városomban ér a szakképzésem alatt.
  • Ha külföldön megengednénk magunknak, hogy néha étteremben próbáljuk ki az adott kultúra finomságait, akkor ezt tegyük meg itthon is. Rengeteg ötletre, hangulatos kis éttermekre bukkanhatunk rá, ha nyitott szemmel járunk. Mindennek a célja, hogy kényeztessük magunkat. A test és a lélek egyensúlyát hangsúlyozom mindig én is, így érdemes tudatosítani ezt a nyári szabadságolás alatt is. A kényeztetésnek persze rengeteg módja és formája lehet, csak élni kell a lehetőséggel.
  • Vegyünk elő egy papírt és írjuk le mindazt, amiről fantáziálunk az év során: hol, mit szeretnénk tenni, ha most nem bent kéne ülni az irodában? Strand? Kopaszi-gát? Elmenni a barátnővel ahhoz a „goffrishoz”, amelyet már kinéztünk hónapokkal ezelőtt? Legyünk önzők, és vegyük sorra ezeket a kicsinek tűnő, de nagy feltöltődést adó programokat.

Élményekben gazdag, tartalmas és egyben pihentető nyaralást kívánok!

Makai Gábor

klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

www.makaigabor.hu
makai.pszichologus@gmail.com