”I have diabetes – Cukorbeteg vagyok” – hasznos utazási tippek cukorbetegeknek

0
1122

A várva várt nyaralást, vagy nagyobb utazást megelőző napok a legtöbbek számára a lázas csomagolás és készülődés jegyében telnek. A cukorbetegségben érintetteknek azonban még több kihívással kell szembenézniük a nyaralás megszervezésekor, legyen szó az egészséges menüsort biztosító szállás kiválasztásáról vagy a rendszeres vércukorszint-önellenőrzésről. Aggódniuk azonban nekik sem kell, hiszen megfelelő előkészületekkel gondtalanul élvezhetik a nyári pihenést.

Hazánkban a cukorbetegségben érintettek száma 5-10 százalékkal nő évente, így sok családban akad olyan utazni vágyó, akinek pihenését különösen körültekintően kell megszervezni. Az utazás nagyban megváltoztathatja a hétköznapi rutint, ami hatással lehet az inzulinigényre is, ezért a megszokottnál is nagyobb figyelmet kell fordítani az önellenőrzésre. „Elsőre bonyolultnak tűnhetnek az utazással összefüggő pluszfeladatok, de ezek miatt senkinek nem kell lemondania a nyári élményekről. Ha a cukorbeteg rendelkezik a megfelelő eszközökkel, naponta többször ellenőrzi a vércukorszintjét, illetve hallgat az orvosi tanácsokra, gondtalanul pihenhet és ismerhet meg új helyeket a világban”- osztja meg tapasztalatait Erős Antónia.

A szabadság nem ad felmentést az orvosi felügyelet alól

„Az előkészületeket nagyban befolyásolja, hogy mennyi időre és milyen körülmények közé utazik a beteg, bizonyos alapszabályok betartására azonban mindenkinek figyelnie kell. A nyaralás alatt sem feledkezhetünk el a cukorbetegségről; de minél inkább odafigyelünk, annál felszabadultabban élvezhetjük a pihenést. A legfontosabb szem előtt tartani azt, hogy a szabadság nem ad felmentést az orvosi felügyelet alól. Érdemes indulás előtt konzultálni a kezelőorvossal a nyaralás előtti teendőkről, a nélkülözhetetlen gyógyszereket, vércukormérőt, tesztcsíkokat pedig többször is ellenőrizni a csomagban”- tanácsolja dr. Hosszúfalusi Nóra diabetológus. A szakértő minden beteg számára javasolja:

Fotózkodni utazás alatt

Biztosítás

Utazás előtt kössön baleset- és betegbiztosítást, szerződéskötéskor jelezze, hogy cukorbeteg és ellenőrizze, mire terjed ki a biztosítási fedezet.

Amit mindenképpen vinni kell  nyaralásra

Legyen Önnél vércukormérő, tesztcsíkok a vércukorszint méréséhez, elegendő mennyiségű inzulin, illetve vércukorszint-csökkentő tabletta, inzulinadagoló toll vagy fecskendő, szőlőcukor, illetve glükagon injekció. Növeli a biztonságérzetet, ha tartalék vércukormérőt, ujjbegyszúrót és inzulinadagoló tollat visz magával arra az esetre, ha a fentiek közül elvész valamelyik. Az inzulinpumpával kezelteknél is mindig legyen inzulinadagoló toll!

I have diabetes

Az esetleges vészhelyzetekre felkészülve érdemes a betegséget azonosító többnyelvű „cukorbeteg vagyok” kártyát, esetleg karkötőt is beszerezni, illetve megtanulni az adott ország nyelvén egy-két alapvető segítségkérő mondatot.

Mennyiségi és minőségi kontroll

Tanácsos már az utazás kezdete előtt informálódni, hogy az úti célul választott országban milyen ételekkel találkozhat, így tájékozódhat azok hozzávetőleges szénhidráttartalmáról. Ha nem tudja egy ismeretlen édesség szénhidráttartalmát megbecsülni és szeretné megkóstolni, akkor a felszolgált mennyiség harmadát tanácsos elfogyasztani. Az utazáshoz mindig vigye magával az úgynevezett “hipós” csomagot (szőlőcukor, cukortartalmú üdítő, keksz)!

Repülőútra különösen fel kell készülni

Körültekintést igényel az utazás megszervezése, különösen akkor, ha a messzi célpontra csak repülővel lehet eljutni. Mivel a fagypont alatti hőmérséklet és a nagy meleg egyaránt károsíthatja az inzulint, tanácsos a kézipoggyászban tartani és a fedélzetre vinni, ehhez azonban a diabetológus írásos igazolására is szükség van.

 

Az inzulin hőérzékeny

Az inzulint nem szükséges hűtőszekrényben tárolni, ám óvni kell az extrém hatásoktól, túl magas vagy túl alacsony hőmérséklet hatására az inzulin veszít hatásosságából.

Tartozékok és tesztcsík

A vércukormérő készüléket és tartozékait mindig tartsa magánál, vigyen magával tartalékelemet és elegendő tesztcsíkot. A modern készülékekkel már széles hőmérséklet tartományban (8-44°C) lehetséges a pontos vércukormérés.

A tesztcsíkokat 2-32°C között kell tárolni, azonban nem szabad kitenni hősugárzás hatásának (pl.: közvetlen napfénynek) vagy párának, nedves közegnek. A hirtelen hőmérsékletváltozás páralecsapódáshoz vezet, ezért ne tárolja a tesztcsíkot hűtőszekrényben és használat után azonnal zárja vissza a tubust! A modern tesztcsíkok így felbontás után is lejárati idejük végéig felhasználhatók.

Figyeljünk a cipőre

Nyaralása alatt hordjon kényelmes, jól szellőző lábbelit. Esténként ellenőrizze, nincsenek-e sérülések a lábán, vagy nem nyomta-e el nagyon a cipő, nem dagadtak-e meg lábai. A cukorbetegség következtében idegkárosodás alakulhat ki, mely miatt az egyén esetleg nem érzi, milyen forró a homok vagy a kisebb kövek által okozott nyomást, súlyosabb esetben sérülést; ilyen esetben nem szabad mezítláb sétálni a homokban vagy a strandon!

Mikor mennyit

Talán sokan nem gondolnák, de az inzulinadag mennyisége szempontjából az sem mindegy, merre vesszük az irányt. Inzulinnal kezelt cukorbetegeknek ajánlatos konzultálni a diabetológussal abban az esetben, ha az utazás során számolni kell az időeltolódással. Ne feledjük: a kelet felé történő utazás rövidebb napot jelent, tehát kevesebb inzulinra lehet szükségünk, a nyugat felé történő utazás pedig hosszabb napot, így több inzulint jelenthet.

Az oldalhoz a következő linken lehet csatlakozni: www.facebook.com/TartsdaSzintet

FLOWPR