Hogyan mossunk helyesen fogat? Hogyan tarthatjuk fenn hosszú távon az optimális szájhigiéné állapotát? És mit jelent „tudatosan rágózni”? Sokan nem tudják, hogy a rendszeres és tudatos étkezések közötti cukormentes rágógumi rágásával sokat tehetünk fogaink tisztaságáért, épségéért. Úgy tűnik, hogy azt, amit a természet ad, magától értetődőnek vesszük, és kevésbé figyelünk rá, pedig az ideális állapot az lenne, ha megfelelő fogápolással a természetes fogainkat életünk végéig meg tudnánk tartani. A fenti kérdésekre Dr.Balsai Tamás, fogszakorvos adta meg a választ.

A jó szájhigiéné alapja a helyes és rendszeres fogmosás, a jó minőségű fogkefe használata, az étkezések között rendszeresen cukormentes rágógumi rágása, és persze az évenkénti fogászati ellenőrzés.

 

Miért nehéz fogat mosni?

Először is el kell fogadnunk, hogy nagyon nehéz helyesen fogat mosni; ennek fő oka pedig végtelenül egyszerű: nem látjuk az eredményt. Fogmosás közben olyan területen végzünk mechanikai mozgást, amit gondolatban rakunk össze, és szívesen gondoljuk azt, hogy mindenhol jártunk a fogkefével, még akkor is, ha ez nem így van. Ebből kiindulva magától értetődő a megoldás: gondolatban össze kell raknunk a száj és a fogak belső szerkezetét, és tudatosan, odafigyelve kell fogat mosni.

„A fogaknak négy felszíne van: a belső, a külső és a fogak közötti, approximális felszín. Amit mindenki megmos, az a rágófelszín és a front fogak eleje. Megfigyeléseim szerint, sokkal kevesebben mossák meg a rágófogak külső oldalát, még kevesebben a belső oldalt, és fogselymet – a fogak közötti rések tisztítására – szinte senki sem használ. Ezen a helyzeten úgy lehet változtatni, ha fogmosás közben magunk elé képzeljük a száj és a fogak modelljét, és arra törekszünk, hogy annak megfelelően, valóban minden felületet (alul-felül, kívül-belül, elől-hátul) alaposan megtisztítsunk”- mondta el Dr.Balsai Tamás, a Perfect Smile fogszakorvosa.

Ilyen legyen a fogkefénk

A jó minőségű fogkefe is fontos: maximum 4 sávos, kis fejű, közepes szőrkeménységű fogkefét érdemes választani a szakember szerint.

„Sajnos az olcsó fogkefék hátránya, hogy a szőrvégek vágva vannak, és nem legömbölyítve, így az sérti, koptatja a fogzománcot. Az elektromos fogkefe még jobb választás: a kis kerek fejjel mindenhova oda lehet férni, és a körkörös mozgás biztosítja az ideális tisztítási módot. A jobb minőségű készülékekben van olyan program, amely megakadályozza, hogy túl erősen nyomjuk a fogkefét, ezáltal károsíthassuk a fogak felszínét és a fogínyt. Van bennük időtartam-ellenőrző program is; én a 2 perces időtartamot ajánlom az alapos tisztításhoz. Fogselyemből a viaszos fajtát érdemes választani, mert az könnyebben becsúszik a keskenyebb fogközökbe is; ha akadást érzünk, akkor azt a fogorvossal meg kell vizsgáltatni” – tette hozzá a doktor.

 

Ezért jó a rágógumi

Szintén ajánlott felkeresni a fogorvost, ha fogínyvérzést tapasztalunk, de azt is tartsuk szem előtt, hogy a gyakori fogkőképződés és a fogínyvérzés a nem megfelelő fogmosás eredménye. Fontos tudni azt is, hogy a napközbeni étkezések után is tehetünk fogaink tisztántartásáért: méghozzá cukormentes rágógumival!

„A fogmosások közötti időben a cukormentes rágógumik segítenek a fogfelszínek tisztán tartásában, és a nyálképződés serkentésében. A megfelelő nyáltermelés optimális szinten tartja a száj belső állapotát, így gátolja a baktériumok túlzott elszaporodását” – mondta el Dr. Balsai Tamás.

A napi kétszeri alapos, minimum 2 percig tartó fogmosás mellett tehát, fontos a napközbeni, étkezések közötti, cukormentes rágógumi fogyasztása, valamint az elmaradhatatlan évenként (legalább) egyszeri fogorvosi ellenőrzés is. Így sokáig megőrizhetjük fogaink egészségét és szépségét.

További információkért látogasson el a www.szajharmonia.hu weboldalra!

Stern Communications