Így szeretünk mi, magyarok

0
2510

Szeretünk szerelmeskedni, de felelőtlenek vagyunk – ez derül ki egy friss, a magyar lakosság szerelmi életét és védekezési szokásait vizsgáló kutatásból. A magyarok kétharmada aktív: a huszonéves korosztály naponta, de még a 60 évesek egyötöde is hetente többször szeretkezik. Ám a kutatás aggasztó dolgokra is rávilágított: a magyarok egynegyede semmilyen módon nem szokott védekezni, és majdnem ugyanennyien a kockázatos megszakított közösülésre esküsznek.
Ami a védekezést illeti, a férfiak jobban aggódnak a nem kívánt terhesség, mint a nemi betegségek miatt, de ennek ellenére a magyarok egyötöde már az első együttlét alkalmával sem védekezik. A kutatás legfontosabb tanulsága, hogy felvilágosítással és tudatos családtervezéssel jelentősen csökkenthető lenne az abortuszok száma és megállítható lenne a népességfogyás.

A magyar lakosság több mint kétharmada aktív szexuális életet él, de a budapestiek lényegesen aktívabbak, mint a vidéki lakosság.

Befolyásoló tényező lehet a végzettség is: minél tanultabb egy ember, annál nagyobb az esélye, hogy szexuálisan aktív.  Az alapfokú végzettséggel rendelkezők csupán 63%-a, míg a diplomások 82%-a szokott összebújni partnerével.

Nem jellemző a magyarokra, hogy alkalmi partnert választanak, közel a kétharmaduk házasságban, vagy tartós párkapcsolatban él. A vidékiek konzervatívabbak: a falun élők majdnem fele (47%-a) állt az oltár elé, míg ez a fővárosiaknak alig több mint negyedéről mondható el. Leginkább a férfiakra jellemző az alkalmi partnerekkel való kapcsolat (6%), azon belül is a 18-29 évesekre (5%).

Rendszeresen érintkeznek, de nem gondolnak a védekezésre

A magyarok fele legalább hetente egyszer lép intim kapcsolatba partnerével, és ugyanennyien elégedettnek is mondják magukat. Jóval több a szexuálisan aktív férfi, mégis több nő állítja magáról, hogy ebből a szempontból kifogástalan a magánélete.  A huszonévesek egytizede napi rendszerességgel él nemi életet, és bár negyvenéves kortól kezdve csökkenni kezd az együttlétek száma, még a 60 felé járó korosztály egyötöde is hetente többször szeretkezik.

Négyből egy magyar semmilyen módon nem szokott védekezni a szexuális együttlétek során, ha egy pár mégis odafigyel, akkor az esetek jelentős részében kizárólag a nők (38%) gondolnak a nem kívánt terhesség megelőzésére. A hölgyek több mint negyede nem tudja magát elengedni az együttlét során, ha nem használ megbízható fogamzásgátló módszert. Bár mindkét nem abban a megoldásban bízik a leginkább, amelyik a számára a leginkább befolyásolható, mégsem ismerik pontosan a lehetőségeiket. A férfiak az óvszerre esküsznek, pedig a harminc éven aluliak fele szerint ez a legkényelmetlenebb a számukra. Ellenben a helyes alkalmazás esetén több mint 99%-os megbízhatóságú fogamzásgátló tablettát, spirált vagy hüvelygyűrűt szinte senki sem tartja zavarónak.

A férfiak jobban félnek a nem kívánt terhességtől, mint a nemi betegségektől

A szexuálisan aktív felnőttek 16%-a számára a védekezés elsősorban a nem kívánt terhesség elkerülése miatt fontos, míg 9% számára leginkább a nemi betegségek elkerülése a cél. A többség mindkettőt egyaránt fontosnak tarja, de férfiak körében több olyan is akad, aki jobban fél a nem tervezett gyerektől. A nemi úton terjedő betegségekkel szembeni védelem négyből egy férfi számára már az első alkalommal se fontos. A magyarok egyötöde pedig szinte azonnal megbízik a partnerében annyira, hogy nem tart a nemi betegségektől, és legfeljebb fogamzásgátlási céllal védekezik.

A szeretkezés nem mindig örömforrás

A közhiedelemmel ellentétben nem a fejfájás a leggyakoribb magyarázat az együttlét elhalasztására. A válaszadók közel kétharmada rendszeresen fáradtságra hivatkozik, jellemzően a 40 éven aluliak. Ez az indok a válaszadók egy részénél valós: a fáradtságot a munkahelyi stressz okozza (13%). Ám arányaiban ugyanennyien vannak azok, akiknél ez csak ürügy, és a valódi ok a vágy hiánya (13%). A válaszadók egyötöde nem mindig leli örömét a szeretkezésekben.

A párkapcsolatban élők egyharmadával fordult már elő, hogy kifejezetten gyermeknemzés érdekében voltak együtt partnerükkel, és minden századik magyar kizárólag ebből a célból szokott testi kapcsolatot létesíteni.

 

Ismerjük a védekezés lehetőségeit

Dr. Pozsgay Csilla orvosigazgató a felvilágosítás és az ismeretterjesztés szükségességére figyelmeztet. „Bár a magyarok nagyon aktív szexuális életet élnek, még mindig nem elég tudatosak a családtervezés kérdésében. Éppen ezért kell bővíteni a lakosság ismereteit a megbízható fogamzásgátló módszerekkel kapcsolatban, hogy ez által egyre kevesebb abortusz és egyre több tervezett terhesség legyen hazánkban. A művi terhesség-megszakítás nagyon komoly lelki és egészségügyi megterhelést, kockázatot jelent a későbbi gyerekvállalás szempontjából, mégis 40 eset jut 100 élve szülésre. Ha tudatosabbá válunk és a tudatos védekezéssel elkerüljük a későbbi szövődményeket a következő évtizedekben akár milliókkal növelhetjük az ország népességét.”

MSD Pharma Hungary