Implantációs fogpótlás minden életkorban ajánlott?

0
3302
Fotó: 123rf.com

Amikor fogászati implantátum beültetésre kerül sor, felmerülhet a páciensekben a kérdés, nem túl korosak, vagy éppen fiatalok az implantációhoz?

Izgalmas kérdés: mikortól?
Mikortól lehetséges fogászati implantáció?

Alaptétel, hogy a fogászati implantátumot akkor szabad beültetni, ha a fogak és az állcsontok növekedése már befejeződött. Ez eltérő időpontot jelent a két nemnél. Az érés a fiúknál picit később, a lányoknál korábban következik be. Így a lányok esetében, a tizenhat-tizennyolc, míg a fiúknál a tizennyolc és húsz év közötti időszakra tehető. Hogy a csontnövekedés befejeződött-e már, objektív paraméterek alapján eldönthető, egyszerű röntgenvizsgálattal megállapítható.

A szakember arra figyelmeztet, hogy ha túl korán végzik el az implantációt, annak beláthatatlan következményei vannak. Az állcsont „túlnőheti” az implantátumot, ami szinte megoldhatatlan szituációt eredményez és ilyenkor az implantátumot gyakran el kell távolítani. Ez pedig komoly traumát jelent a fiatal páciens számára.

Foghiány pótlása gyermekkorban

Ha sportbalesetben egy 13 éves fiatal elveszíti a frontfogát, akkor olyan ideiglenes megoldást kell találni, amely az implantáció elvégezhetőségéig fenntartja a fogak helyzetét és az esztétikát. Ilyen esetekben ideiglenes megoldást nyújthatnak a fogak csiszolása nélkül ragasztott hidak, kivehető ideiglenes készülékek, fogszabályozó készülékek.

„Ha a gyerekeknél szükségessé válik az implantátum beültetés, olyan átmeneti, ideiglenes megoldásokat kell biztosítani, amelyek fent tudják tartani az anatómiai szituációt mindaddig, amíg a csontfejlődés be nem fejeződik”- mondta Dr. Czinkóczky Béla fogszakorvos, szájsebész, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője.

A szakember azt tanácsolja, a fogbaleseteknél figyeljünk rá, hogy mielőbb kerüljön a gyermek olyan szakember kézbe, aki ezt a helyzetet megfelelően tudja orvosolni. Sajnos általános az a helyzet, hogy hosszú idő telik el, mire implantológushoz kerül egy ilyen fiatal páciens. Sajnos már néhány hónap is elég lehet ahhoz, hogy nemkívánatos állapot alakuljon ki a szájban. A problémát az okozza, hogy ha kiesik egy fog, a mellette lévők elkezdenek elmozdulni. Ilyenkor a helyfenntartás nagyon fontos, ahhoz hogy az implantációra később megfelelő környezetben tudjon sor kerülni.

„Összességében elmondható, hogy fizikálisan az határozza meg a fogászati implantáció elvégezhetőségét, hogy van-e megfelelő anatómiai környezet ahhoz, hogy a műgyökér beültetésére sor kerüljön. Ha a csontnövekedés befejeződött és nincs extrém csonthiány, az implantáció elvégezhető”- teszi hozzá Dr. Czinkóczky Béla.

Hány éves korig ajánlott a fogászati implantáció?

„Jó hír, hogy a fogászati implantátumok beültetésének nincs felső korhatára”- hívja fel a figyelmet a fogorvos.

Eredendően a fogászati implantátumokat- megközelítőleg ötven évvel ezelőtt- a fogaikat elvesztett, időskorú páciensek számára fejlesztették ki. Az tehát, hogy a páciens hatvan vagy éppen nyolcvan éves, önmagában nem akadálya annak, hogy implantátum kerüljön a szájába. Természetesen az orvostudomány fejlődésének eredményeként, ma már egyre többen élnek a fogászati implantáció lehetőségével a fiatalabb korosztályból is. Felső korhatár azonban nincs.

„A lényeg, hogy a páciens egészséges, kielégítő fizikai állapotban legyen. Ha ez a feltétel teljesül, ennyi már elég ahhoz, hogy akár száz évesen is elvégezhető legyen az implantáció”- mondja Dr. Czinkóczky Béla.

Ellenjavalatok

A fogászati implantátumok beültetésének ellenjavallata nem korfüggő. Ha időskorban valaki több gyógyszert szed, vagy van néhány alapbetegsége, ez önmagában nem akadálya az implantációnak.

A kezelés bizonyos alapbetegségek esetében azonban nem végezhető el. Ez korhatárra tekintet nélkül, mindenkire érvényes. Ilyen esetet jelentenek, az autoimmunbetegségek, rosszindulatú daganatos megbetegedések, kezeletlen cukorbetegség, extrém, kezeletlen magas vérnyomás, komoly szívbetegségek. Ezek olyan általános betegségek, melyek mellett az implantáció fiatal korban is ellenjavallott.

Dr. Czinkóczky Béla
fogszakorvos