Az idén negyedik alkalommal ad ki riasztást az országos tisztifőorvos.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását 2015. augusztus 5-én 00.00 órától augusztus 10-én 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a napi középhőmérséklet kedden és szerdán az Alföldön és a Dél-Dunántúlon már többfelé 25 fok fölött várható. Csütörtöktől egyre nagyobb területen valószínű 27 fok feletti napi átlaghőmérséklet. Frissítő, helyi záporokra, zivatarokra csütörtökig, majd a következő hét elején van esély, de az ország döntő részén száraz idő ígérkezik.  Komoly lehűlés jelei egyelőre nem látszanak. Ebből is következik, hogy a most kiadott riasztás meghosszabbítására is sor kerül.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:

Dátum

Minimum

Maximum

alsó

felső

alsó

felső

08.05.

szerda

15

20

31

35

08.06.

csütörtök

16

22

32

36

08.07.

péntek

16

22

33

37

08.08.

szombat

16

22

33

37

08.09.

vasárnap

16

22

32

36

08.10.

hétfő

15

21

31

36

 

Jó tanácsok hőség idején

  • Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a nagy melegben különösen figyelni kell a fokozott folyadékbevitelre.
  • Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.
  • Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni.
  • A szabadtéren dolgozók illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.
  • Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.
  • Érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni. Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán, illetve ITT.


Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt.

  • Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.
  • Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg.
  • Akik jelenleg a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást,  hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.


ÁNTSZ