Itt a nyár: tippek utazási betegség ellen

0
509
Fotó: gettyimages.com

A nyár az utazások ideje, még ha a világjárvány megjelenése óta némi nehézséggel is jár. Az utazási betegségre hajlamos emberek számára a tervezett úticélhoz való eljutás már előre megkeserítheti a nyaralást. Különösen, ha mi is érintettek vagyunk, tanácsos tájékozódunk, milyen megoldások ajánlottak az autóban, vonaton, buszon vagy hajón jelentkező rosszullét megelőzésére és kezelésére.

Hányinger, émelygés, szédülés… Íme néhány jó tanács az utazási betegség elkerülésére.

Az utazás alatt keveset mozogjunk a különféle járművekben

 • Győződjünk meg róla, hogy jól helyezkedtünk-e el a járműben, ahol minimálisra csökkenthető a fej és a test mozgása;

 • Ha szükséges, az utazás alatt üljünk félig fekvő helyzetben, és csukjuk be a szemünket; 

• Autózáskor. kérjük meg az autóvezetőt, hogy a lehető legkevesebb gyorsítással vagy lassítással vezessen. Egyébként is, a nyugodt vezetés minden utas nyugalmának és biztonságának garanciája.

Korlátozzuk a látóteret

  • Kerüljük az olvasást az utazás során, és ne nézzünk mozgó tárgyra Így pl. ne videójátékozzunk, kerüljük az elektronikus eszközök használatát, illetve a filmnézés is hányingert okozhat.
  • Szegezzük tekintetünket a horizontra vagy egy stabil pontra a járművön kívül.

Ez utóbbi technikát a műrepülést végző  pilóták használják. Amikor a test szabályozó rendszere már nem találja meg a térbeli jelzéseit, az egyén akaratának kell átvennie a hatalmat. A pilóták azt tanácsolják, hogy csak a szemünkre hagyatkozzunk, rögzítve egy mozdulatlannak ítélt pontot, pl. a pilótafülkét, a horizontot vagy az utat. Így csak a szem tájékoztatja az agyat arról, ami nem mozog a térben.

Ez az oka annak, hogy egyesek, akik gyakran az utazási betegség áldozatai, nagyon jól érzik magukat járművezetőként. Ha látjuk előre azokat a mozdulatokat, amelyeket a testnek el kell végeznie, az megszünteti a legtöbb egyensúlyzavart. (A test vagy a szemek által érzékelt állandó mozgás okozza a belsőfülben keletkező egyensúlyzavart, ami az utazási betegséghez vezet.)

Ügyeljünk a közvetlen környezetünkre

  • Autóban ne állítsuk túl magasra a légkondicionálót, és ne hagyjuk nyitva az ablakokat, hogy megújuljon a levegő a járműben;
  • A zajszintet sem szabad elhanyagolni, mert fokozza a szorongást, és ez a jelenség az utazási betegséget is befolyásolja. Lehetőség szerint részesítsük előnyben az autópályát, ahol kisebb a járműbe jutó zaj. Kerüljük továbbá a túl hangos rádiózást, zenehallgatást, és amikor szükséges, használjunk füldugót;
  • Próbáljuk meg elvonni a figyelmünket a ránk törő utazási betegségről úgy, hogy lefoglaljuk/megnyugtatjuk az elménket (kellemes zenét hallgatunk, énekelünk, beszélgetünk stb.);

Ami az evést illeti, egyrészt nem ajánlott éhgyomorra útnak indulni, másrészt kerülni kell a nehéz ételeket, az alkoholfogyasztást és a dohányzást. Mindezek elősegíthetik az utazási betegség egyes tüneteinek kialakulását.

Fotó: 123rf.com

Tippek a rosszullét elkerülésére autóban 

A korábbi tanácsok mellett hosszú autós utazás esetén ne feledkezzünk meg az óránkénti megállásról. Ez megtöri a monoton mozgást, és az utasok kényelme pedig jelentősen javul.  Az utazási betegségre hajlamos felnőtteknek célszerű elöl ülni, vagy akár vezetni. Gyermekek számára úgy állítsuk be a hátsó ülés vagy a gyermekülés magasságát, hogy kinézhessenek

Mire törekedjünk, ha buszon vagy vonaton utazunk?

Buszon, ideális esetben üljünk a jármű elejére. Vonattal menetirányban helyezkedjünk el, az ablak felőli oldalon.

Mit tegyünk a légibetegség ellen?

Repülőgépen lehetőleg a gép közepén foglaljunk helyet, szárnymagasságban (kisebb a mozgás). Ne felejtsük el az ülés szellőzését az arcunk felé irányítani.

Mi az ellenszere a tengeribetegségnek? 

Hosszabb hajóúton lehetőleg középen (ahol a hajó a legkevesebbet mozog) és a vízszinthez közel elhelyezkedő kabint válasszunk. Ha az időjárás engedi, maradjunk a fedélzeten, amennyi ideig csak lehetséges, hogy a levegőn legyünk.

Mi a teendő, ha kialakul az utazási rosszullét? 

Az első tünetek megjelenésekor meg lehet előzni az utazási betegség súlyosbodását. Ennek érdekében:

  • ajánlott, hogy csukjuk be egy pillanatra a szemünket; 
  • autóban nyissuk ki az ablakot, hogy friss levegőt szívjunk; 
  • ha hajón utazunk, menjünk a fedélzetre, vagy autó esetén szálljunk ki a járműből, és tegyünk néhány lépést a szabadban; 
  • ha mód van rá, feküdjünk le néhány percre egy hideg, nedves ruhával a homlokunkon.

Nagyon súlyos hányás esetén, vagy ha az kisgyermeknél jelentkezik, alkalmazzuk az indulás előtt bekészített rehidratáló italt. Többszöri hányás után minden alkalommal itassuk meg az érintettet a rehidratáló oldattal. Később, amint lehet, adjunk neki szilárd ételt. 

Amellett tudjunk róla, hogy a természetes gyógymódok is enyhíthetik az utazási betegséget (pl. esszenciális olajok, borsmenta tea és illóolaj, gyömbér tea…)., tovább, hogy ez a betegség egyéni érzékenység függvénye is

Végül ne feledkezzünk meg a hatékony gyógyszerekről sem, és ha szinte biztosan számítunk a rosszullétre, utazás előtt ajánlott konzultálnunk orvosunkkal, gyógyszerészünkkel.

Forrás: Galenus