Fáj a térdem, mit tegyek ellene?

0
1103
Fotó: 123rf.com

Szilárd, bonyolult felépítése ellenére, amelynek egy életen át el kell viselnie ütéseket, ütődéseket, egyéb erőbehatásokat, a térdízület törékennyé válhat, és fájdalmat okozhat. Az ilyen típusú problémák megelőzése és enyhítése érdekében elengedhetetlen az izmok erősítésére és lazítására irányuló, rendszeres fizikai aktivitás. 

Különböző okokból, pl. ficam következtében vagy reumás betegség tüneteként a térdfájdalom lehet egyszerű kellemetlen érzés ébredéskor, de egész napon át tartó, a mozgást nehezítő fájdalommá is válhat. De mindenképpen tennünk kell ellene, jól megválasztott mozgásformák rendszeres gyakorlásával, adott esetben borogatással, hogy enyhítsünk a fájdalmon, vagy még jobb, ha megelőzzük annak kialakulását. 

A térd az emberi test leginkább igénybe vett ízülete

A térd értékes ízületünk, és minden életkorban fontos törődnünk vele, hogy még hosszú évekig jól működhessen, miközben elkerüljük az azzal kapcsolatos fájdalmakat. Ez az erős és stabil ízület képes ellenállni pl. a futás, ugrás és csavarodás által okozott szélsőséges erőknek is. Amellett minden lépésnél a testsúlyunk ötszörösének-nyolcszorosának kitett, így ez testünk leginkább igénybe vett ízülete.

Úgy „tervezték”, hogy egy életen át több milliárd lépést kibírjon, a térd azonban gyengülhet az ízületi kopás következtében. Mit tehetünk az ilyen típusú fájdalom elkerülése és megszüntetése érdekében? Bár nem minden térdproblémát lehet megelőzni, de számos funkció javítható erő- és hajlékonyságfokozó edzéssel. Mivel az ízületet körülvevő izmok lengéscsillapító (terhelés elosztó) szerepet töltenek be, minél erősebbek, annál jobban tehermentesíthetik a csípőt és a térdeket.

Mozgassuk a térdet reggel a fájdalom enyhítésére 

Reggelente a térdünk gyakran merev, duzzadt és fájdalmas? (Ami a gyulladás jele). Ilyen esetekben segítenünk kell térdünknek „felébredni”: az ágy szélén ülve lassú mozdulatokkal masszírozzuk a térdkalács mindkét oldalán, majd kb. tízszer, óvatosan húzzuk vissza a térdet a mellkas felé. Ezek a mozgások segítenek csökkenteni az ödémával járó fájdalmat. Felkelés után ugyanezeket a gyakorlatokat pl. a zuhany alatt is elvégezhetjük a víz jótékony hatása csillapítja a fájdalmat, elősegíti az izmok és ízületek „felébredését”, a mobilitást.

Kombináljuk a hideg borogatást és az agyagborogatást a fájdalom ellen

Az ilyen módszerek hatékonysága átmeneti, de számos előnnyel jár. A hideg a fájdalmas térd szövetségese, és különösen ajánlott az ízületi porckopás (osteoarthritis) gyulladásos fellángolásának csökkentésére. Kb. 20 percig hagyjuk a térden a jégzselé párnát vagy egy ruhába csomagolt jégkockát. Alkalmazzuk újra 4 óránként a fájdalom enyhítésére.

A hideg borogatás váltakozva a zöld agyagborogatással szintén hatásos lehet. E módzser gyulladáscsökkentő tulajdonsága segít az ödéma elleni küzdelemben. Használhatunk drogériákban kapható agyagpasztát, vagy keverjük össze az agyagport vízzel, és kenjük be vastag rétegben a térdet, mielőtt fóliával becsomagoljuk. (Ügyeljünk arra, hogy ne túl szorosan tekerjük rá a fóliát)..Hagyjuk hatni kb. 1 órán át, majd öblítsük le a térdünket.

Jó tudni: A hidegre vagy melegre való hajlam egyéni. Próbáljuk ki mindkettőt, hogy megtudjuk, melyik enyhíti jobban a fájdalmat. A meleg (mikrohullámú sütőben melegítendő párnák vagy száraz melegvizes palackok segítségével) általában enyhíti pl. az izom-összehúzódásokat, vagy felkészíti a térdet a fizikai aktivitás gyakorlására.

Hogyan enyhíthető a térdfájdalom edzés útján?

Városi vagy szobabicikli tekerése, északi gyaloglás, úszás… A fizikai aktivitás gyakorlása elengedhetetlen a térdízületi fájdalmak csökkentéséhez és a térdízületi mobilitás javításához.

Egyes szakemberek szerint pl. az álló kerékpáros edzés a legegyszerűbb módja annak, hogy elkezdjük erősíteni a test alsó végtagjait. Ezzel az eszközzel különösen a térd és a csípő mobilitásán dolgozhatunk. Kombinálhatjuk ezt a tevékenységet erősítő és hajlékonyságot fokozó gyakorlatokkal, amelyek célja több izomcsoport egyidejű erősítése, valamint segíthet a térd stimulálásában és az állandó térdfájdalmak megelőzésében. Ügyeljünk azonban arra, hogy a térdünk állapotához igazodó gyakorlatokat válasszunk, és mielőtt elkezdenénk, vagy kétségeink lennének, forduljunk orvoshoz. Hetente legalább 3 alkalommal tanácsos ily módon edzeni, de ha naponta módunkban áll, ne mulasszuk el.

Fotó: gettyimages.com

Három izomerősítő és hajlékonyságot növelő gyakorlat:

  • Hanyatt fekve, a mellkast kiemelve, könyökkel a padlóra támaszkodva helyezzünk egy feltekert törülközőt a térd alá úgy, hogy a sarkunk eltávolodjon a talajtól, a lábunk legyen felpócolva. Tartsuk a pozíciót 5-10 másodpercig, majd pihentessük a sarkunkat 5-10 másodpercig, és ismételjük a gyakorlatot 10-szer. Előny: a négyfejű combizmok (a comb elülső része) összehúzódnak és megerősödnek, ami javítja a térd stabilitását, és csökkenti a fájdalmat.
  • Üljünk egy svájci labdára, a lábak csípőszélességben pihenjenek a talajon. Guruljunk előre, a térdeket előre hajlítva (elhaladnak a bokák előtt), majd guruljunk hátra, hogy megnyújtsuk a térdünket (a sarkak rögzítve maradnak a talajon, a lábujjak felemelkednek). Végezzük ugyanezeket a mozdulatokat átlósan. Ismételjük a gyakorlatot oda-vissza 10-szer.
  • A „szolgáló lovag” pozíciója. A térdelő pozíciónak derékszöget kell alkotnia. Hajlítsuk a térdünket előre, majd hátra. Ismételjük a gyakorlatot 10-szer, mindkét lábra.

Jó tudni: osteoarthritis esetén a térd duzzanata annak a jele, hogy túl sok terhelés (séta, gyaloglás, állás stb.) érte. Ilyenkor pihenjünk: pócoljuk fel a lábat kb. 10 percre, és lassan folytassuk az addigi tevékenységet, ha a fájdalom elviselhetővé vált.

Mikor viseljünk térdmerevítőt?

A merevítő sín (ortézis) használata azoknak a betegeknek ajánlott, akiknek különösen akkor vannak fájdalmaik, ha lépcsőn vagy lejtőn lefelé vagy felfelé haladnak. Ezek a fájdalmak gyakran kapcsolódnak a térd instabilitásához, ami a laza térd érzését kelti. Ez a gyógyászati segédeszköz ideális a fájdalmas gyulladásos fázisok idején. Nem szabad azonban túlzott mértékben függeni tőle. Amikor a fájdalom csökken, meg kell próbálni nélkülözni.

Két lehetőség közül lehet választani: az elöl nyitott, erősítés nélküli rugalmas térdmerevítő, vagy a csuklós ortézis között, amely lehetővé teszi a térd mozgékonyságának megőrzését. A döntést orvossal kell meghozni, mivel a sínek egy bizonyos helyzetben tartják az ízületet, aminek meg kell felelnie igényeinknek. Ezzel szemben a pihentető ortézisek nem ajánlottak, mert immobilizálják az ízületet.

Forrás: Galenus