A téli hónapokban sohasem lehet kizárni, hogy egy vírus által okozott influenzajárvány szenvedőivé válunk. Az influenzás megbetegedésekről, a viselkedési szabályokról, és azokról a szükséges intézkedésekről, amelyek segítségével csökkenteni lehet saját megfertőződésünknek, és mások megfertőzésének a kockázatát, nagyon sok információnk van. Fontos alapismeret, hogy az emberek között az influenzavírus a köhögésnél, tüsszentésnél és lélegzésnél távozó nyálcseppecskék útján terjed. A fertőzés létrejöhet piszkos felületekkel való érintkezés útján (pl. ajtókilincsek, lépcsőkorlátok, munkafelületek, telefonhallgatók) vagy kézfogás által is. Különösen magas a fertőződés kockázata abban az esetben, ha egy zárt térben több ember tartózkodik (pl. színházban, koncerten és sporteseményeken, mozikban, tömegközlekedési eszközökön vagy kávéházakban). A fertőzés és a fertőzési képesség már 24 órán belül kialakulhat, még az első szimptómák fellépése előtt. Általában a felnőttek 5 napig, a gyermekek pedig 7 napig fertőzők az első tünetek megjelenése után. A betegség körülbelül egy hétig tart, amennyiben nem lépnek fel komplikációk.

A téli időben gyakran vesszük észre magunkon csak az egyszerű náthás megbetegedés kellemetlen tüneteit, mint például a rossz közérzet, fejfájás, orrdugulás, kaparó torok, orrfolyás.

A téli hónapokra jellemző időnként változékony időjárásra főként a gyermekek reagálnak érzékenyen, ezért náluk ilyenkor is magas a náthás-hurutos megbetegedések száma, amire fokozottan kell odafigyelni.
Szervezetünk védekezőképessége a fertőzésekkel szemben a ezekben a hónapokban rendkívül alacsony. Ennek oka, hogy a természetes forrásból származó vitamintartalékaink folyamatosan kiürülnek, így ellenálló képességünk fokozatosan csökken.

Miért terjed olyan gyorsan?

  1. A baktériumok, vírusok számára ebben az időszakban rendkívül kedvez az iskolai, vagy óvodai közeg, ahol a gyerekek hosszabb időt töltenek benn, együtt egy légtérben. A legyengült szervezetet ilyenkor támadják meg könnyen a kórokozók.
  2. A betegség terjedésének másik fő oka, hogy a beteg gyerekek nem maradnak otthon, ezáltal társaikat is megfertőzik. Nagyon fontos, hogy ha a betegség első jeleinél időben kezeljük a tüneteket, elkerülhető a további szövődmények kialakulása.

Így kezelhetők a kellemetlen tünetek

Mind a felnőttek, mind a gyermekek körében leggyakoribb az egyszerű náthás megbetegedés. Ennek jelei az orrfolyás, orrdugulás, esetleg köhécselés. Néhány nap múlva az orrváladék sárgás színűvé válik, de ez nem feltétlenül baktérium okozta felülfertőződés jele, tehát rögtön antibiotikum adása csak emiatt szükségtelen. Orrcsepp, orrkrém, szükség esetén az orrszívás is segít. Ilyen orrtisztító pl. a tengeri sókat tartalmazó Aqua Maris orrspray, mely gyógyszertárban kapható orvostechnikai eszköz. A lázzal, kisebb fejfájással járó tünetek kezelésére láz- és fájdalomcsillapítókat, 12 éves kor felett pl. gyógyszertárban vény nélkül kapható, acetilszalicilsav-tartalmú gyógyszert, Kalmopyrint használhatunk. Fontos, hogy az alsó légúti megbetegedéseket leggyakrabban vírusok okozzák, ezáltal a betegség kezdetben nem igényel antibiotikumkezelést, csak a szövődmények kialakulásának veszélye, ill. a szövődmények kialakulása igényel speciális antibiotikumos kezelést.

Néhány napos pihenéssel, C-vitamin fogyasztásával, esetenként nyákoldóval vagy száraz, kínzó köhögés esetén köhögéscsillapítóval is elérhető a gyógyulás. Nem szabad türelmetlennek lenni, a hörghurut sosem néhány napos betegség.

Abban az esetben, ha a köhögés fokozódik, fulladás és/vagy magas láz jelentkezik, mindenképp keressük fel háziorvosunkat, ugyanis ez már komolyabb szövődmények, vagy akár baktériumfertőzés kialakulását is jelezheti. Ebben az esetben előfordulhat, hogy a gyógyulás érdekében célzott antibiotikumkezelést kell alkalmazni. Ügyeljünk arra is, hogy sok folyadékot fogyasszunk, hiszen a lázas betegnek magasabb a folyadékigénye.

Ha a táplálkozásunkban rendszeres a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a vitamindús és változatos étel, akkor szervezetünk ellenállóbb, immunrendszerünk erősebb, így megelőzhetjük a betegséget, vagy elérhetjük, hogy az gyengébb lefolyású legyen.

Erősítsük meg az immunrendszerünket

Az ellenálló képesség rendszeres sporttal is fokozható, amelyet a legjobb szabad levegőn végezni. Sokszor a gyakori és kiadós közös séta az egész családnak is egészséges program lehet.

 

Dr. Zalai Károly
Richter Gedeon Nyrt.

 

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, avgy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!