Az alkohol nem megoldás semmire

0
476
Fotó: 123rf.com

Van tapasztalatom, hiszen 12-13 éves koromtól naponta ittam, első rendőrségi ügyem is vodkalopás miatt volt. Sokszor balhéztam, sokszor kerültem ciki helyzetekbe, sokszor használtam ki másokat vagy használtak ki épp engem.

Nagyon korán megismerkedtem a részegséggel és a mindennapi ivással is. Nagyon felnőttesnek tűnt, és vonzott, hogy egy társaság részeként ihattam. Az ilyen társaságokban gyakran őszintén veri át egymást az összes tag. Az ember hajlamos azt hinni, hogy a közös stiklik valamilyen közösséget is létrehoznak, amelyek az emberekről szólnak. Pedig egy elismert felépült függő addiktológust idézve: „A legnagyobb ivók bűntársakat keresnek maguk mellé.” Sokszor nem is az emberekről, hanem a közös programról, az ivásról szól az egész.

Gondolkoztál már, miért van az a rengeteg „részeg sms”, „sírós buli” meg „hányós/ájulós/balesetes buli” mém és videó? Nyilván azért, hogy te röhögj rajtuk. De vajon hogy készülnek ezek?

Részegen tagadhatatlanul hülyén viselkedik a legtöbb ember, ráadásul ezt nem is tudja magáról, rosszabb esetben azt képzeli, hogy ez menő. A környezet pedig sokszor ennek még alá is tesz, hiszen mindig jól jön egy olyan ivócimbora, akin (és nem akivel!) jól lehet szórakozni, mindig elviszi a balhét vagy épp sok pénze van. Éppen ezért gyakran még hergelik is az embert, vagy cikizik, ha nem iszik velük. De ha az ember jól érzi magát, és nincs hátsó szándéka, miért lenne fontos, hogy a környezete is részeg legyen?

Fotó: pixabay.com

Lehet naivnak vagy jó szándékúnak lenni, de ha mindig te fizetsz, vagy valaki nagyon itatni akar, akkor akar valamit… Kérdés, hogy egy ilyen emberi kapcsolatnak mennyi az értéke azt leszámítva, hogy előadhatsz valamit az instasztoriba pár ölelkezős szelfivel. És megéri-e ezért egyáltalán leinni magad?

És hogy jönnek a sírós vagy éppen az sms-es mémek?

• Az egyik verzió egyszerűen a felejteni akaró, szomorú emberek estéjének záróképe, akik azt hitték, hogy az alkohol segíteni fog bánatuk enyhítésében, de nyilván csak rontott a helyzeten (mert nem is tehet mást).

• Az is gyakran előfordul, hogy a közös ivás a valahova tartozás illúzióját kelti, de közben mégis ún. társasági magányt él meg az ember, azaz annak ellenére érzi mélyen magányosnak magát, hogy fizikailag nincsen egyedül. Ilyenkor jönnek a részeg sms-ek az exeknek meg a sírás.

Részegen az ember megél sok nagyon erős rossz érzést is, amelyek ráadásul nem is biztos, hogy hazudnak. Lehet, hogy egyszerűen rossz helyen keresed saját magad, rossz helyen keresed a közösséget, és ezen nem az fog változtatni, hogy részeg vagy-e a többiekkel, mert az az űr, az a hiányérzet ott marad.

Fotó: unsplash.com

Fiatalon az ember még könnyen kihever egy átbulizott éjszakát, a szerencsésebbek még csak nem is másnaposak, annak ellenére, hogy fizikailag egy fiatal szervezetet is lepusztít az alkohol. Lelkileg már nem biztos, hogy könnyen kiheveri, hiszen bármelyik berúgásnál kerülhet olyan kellemetlen vagy kiszolgáltatott helyzetbe, ami egy életen át kísérteni fogja. Esetleg tehet olyat az ember, amit egy életen át bán, és nem tudja helyrehozni.

Ráadásul kamaszokra ugyan nem szokták mondani, hogy alkoholista, de ha megnézzük a felnőtt alkoholistákat, ők is voltak kamaszok, és jelentős részük ugyanúgy él, ahogy anno fiatalon. Ezért is veszélyes az alkohol, mert nagyon könnyen függőséget okoz, és társadalmi elfogadottsága miatt észrevétlenül át lehet lépni a függőség határvonalát. Nyilván nem egy pohár bor, egy sör vagy hasonló elfogyasztásáról van szó, de az csak rajtad múlik, hogy számodra az alkoholos italok mérgek lesznek (mind testileg, mind lelkileg, mind az emberi kapcsolataidban), vagy valamilyen mellékes élvezeti cikkek, amelyeken tudsz uralkodni.

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Keresd a gyógyszertárakban!