A sarok, a boka és a lábfej is fájhat Achilles-ín gyulladás miatt

0
751
Fotó: 123rf.com

Az Achilles-ín az egyik legnagyobb, ugyanakkor az egyik legsérülékenyebb ín a testünkben, amelynek gyulladása, fájdalma majdnem minden mozgástípust befolyásol. Dr. Páll Zoltán, a Fájdalom Központ sebésze, traumatológus, sportorvos az okokra és a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Mi okozza az Achilles-ín gyulladást?

Az Achilles-ín a sarokcsontot köti össze a vádli izmaival, és több ok miatt megsérülhet, szakadhat, fájhat. A sérülés, a gyulladás pedig számos mozgásnál okozhat kényelmetlenséget, a sétálástól a futáson keresztül az ugrásig. Az Achilles-ín gyulladás (tendinitis) viszonylag gyakori probléma,  amelyet megelőzni érdemes, kezelni fontos. A gyulladásnak két fő típusa ismert, a gyakoribbnál az ín középső része gyullad be, de ritkábban az is előfordul, hogy az ín alsóbb részét érinti a gyulladás.

Ez jellemzően a több éven át tartó, intenzív edzés következményeként jelentkezik, például hosszútávfutóknál. Ugyanakkor az is igaz, hogy mindkét típus jellemzően a túlterhelés, és kevésbé egy konkrét sérülés hatására alakul ki.

Íme, a főbb rizikófaktorok:
– az adott személy aktivitásának, vagy az edzés intenzitásának túl gyors emelkedése,
– nem megfelelő sportcipő használata,
– hosszabb időn keresztül végzett túl gyakori vagy túl intenzív, rosszul felépített edzés,
– lábdeformitás, például ún. lúdtalp,
– túlsúly,
– idősödés,
– bizonyos antibiotikumok szedése.

Fotó: 123rf.com

Milyen tüneteknél gondolhatunk Achilles-ín gyulladásra?

  • Fájdalom és merevség a saroknál, a vádliban, ami már reggel, felkelésnél jelentkezik.
  • A fájdalom mozgás hatására erősödik.
  • Néhány esetben a lábfejben is jelentkezhet a fájdalom.
  • Duzzanat a boka körül, az ín mentén.
  • Csontkinövés az ín tapadási pontja alatt.  Ez már a bursa gyulladás (bursitis), ami kimondottan nagy fájdalommal jár.
  • Amennyiben valaki fájdalmat, diszfunkcionalitást tapasztal a vádlijában, és az nem múlik el néhány nap alatt, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnia, hogy kideríthessük, mi áll a háttérben – ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos.
  • – A diagnózishoz a kikérdezésen és a fizikális vizsgálaton túl szükség lehet akár képalkotó módszerekre is, hogy megállapítsuk, nem okozhatja-e például ínszakadás a tüneteket. Ha kiderül, hogy gyulladásról van szó, az első és legfontosabb teendő a pihentetés, ami ma már nem azt jelenti, hogy egész nap feküdni kell. Jóval inkább érdemes olyan tevékenységet találni, főleg sportolóknak, amely nem terheli túl az Achilles-ínt, vagyis például a futást ideiglenesen felváltani úszással vagy elliptikus tréner használattal. Ha szükséges, a gyors segítség érdekében meg lehet próbálkozni nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel, és bizonyos esetekben a helyileg alkalmazott szteroid tartalmú injekciók is csökkenthetik a gyulladást.

Páll doktor hangsúlyozza, hogy hosszútávon igen jó hatásúak lehetnek a fizikoterápiás kezelések, többek közt a lágy lézerkezelés, és igen komoly, nem javuló panaszok esetén sebészi beavatkozásra is sor kerülhet, amely során eltávolítják a gyulladás során keletkező kötőszövetet és helyreállítják a károsodott inat. Mindezen túl minden esetben igen fontos a funkcionális gyógytorna és a megfelelően felépített edzés, amelyhez érdemes akár sportorvos segítségét is kérni.

Forrás: FájdalomKözpont