A Gyógyszerészettörténet című lapban (XII. évfolyam, 2.szám) azokat a kedves apróságokat gyűjtöttük csokorba, amelyek gyermekként bizonyára megörvendeztették nagyszüleinket, szüleinket és bemutatják egy régmúlt kor reklámtevékenységének az ötletességét, szellemességét. A gyűjteményünkből kiemelt darabok anyaguktól, formájuktól függetlenül mind a patikákban, drogériákban forgalmazott termékek megismerését, megkedveltetését szolgálták.

Ismert és nem új keletű, hogy a gyógyszergyárak már a múlt században is figyelték a felnövekvő nemzedékeket tudván, hogy a jövő potenciális vásárlója is ott csetlik-botlik a jelenlegi gyógyszerfogyasztó felnőtt lába körül. A kicsik mindenre fogékony figyelmét, kíváncsiságát kihasználva igyekeztek bennük már a gyermekkorban tudatosítani gyógyszereik nélkülözhetetlenségét. Tették ezt sok módon, például úgy, hogy kisalakú és rövid tartalmú mesefüzeteket osztogattak a gyermekeknek.

A Bayer cégnek és itthoni gyártójának a Magyar Pharma Rt.-nek amúgy is kelendő volt az Aspirin nevű gyógyszere, de ezt az üzleti sikert színes kiadványaikkal akarták tartósabbá tenni a jövő generációkra is már, mint vásárlókra gondolva.

 

„Az árva gyermek története” egy kis lelencről szólt, aki a kies és zord őszi erdőben való reménytelen kóborlása során jót téve másokkal mindenét, ruházatát, élelmét elosztogatva csúnyán megfázott. Megtalálója és megmentője, az uraság azonnal Aspirinnal kezdte tömni, mert csak az lehetett gyógyír a szegény kisleány bajára, aki természetesen rögvest meggyógyult. Happy end…

A „Szerencsés Pál” naiv kis verses elbeszélés volt. Pál – mivel, szerencsés – lelt egy aranyrögöt és ennek az árán összevásárolt tyúkot, malacot, lovat és mindenféle lábasjószágot, de közben persze megfázott. A kis történet utolsó versszaka tartalmazta a lényeget:


Hátfájás, fogfájás, influenza, nátha
Mind menekül, hogyha az Aspirint látja.

A mesék írói csupán egy dologra törekedtek, hogy mindkét történet elolvasása után tudatosodjon a gyermekben, minden búján, baján segít az Aspirin.

Fehérfogú János és Gyöngyfogú Jeremiás

 

Többet akart ennél a Kalodont fogkrém gyártója az osztrák F. A. Sargs Sohn & Co. amely 1887 óta uralta a monarchiában a tubusos fogpaszta piacát. Tapasztalataira támaszkodva termékeinek magyarországi terjesztése során kedvesen igyekezett ránevelni a kicsiket a fog és a szájápolás szükségességére.

Az érdekfeszítő leírásokból megtudható volt, Hogyan jutott hófehér elefántcsont agyarakhoz Quadlibum, a fekete négerkirály, vagy elolvashatták Fehérfogú János afrikai kalandjait, esetleg végigizgulhatták Gyöngyfogú Jeremiás csodálatos megmentésének a történetét. És tehették mindezt vakítóan fehér fogakkal…

 

 

Révész Miklós

gyűjtő

 

A közreadott illusztrációkat a szerző a saját gyűjteményéből fényképezte.

 

A cikk megjelent a Gyógyszerészettörténet 2014. decemberi lapszámában.

A közreadott illusztrációkat a szerző a saját gyűjteményéből fényképezte.