Jó formában 2014-ben – 4 jó tanács a sikeres újrakezdéshez

0
1870

Idén másképp csináljuk! Többet fogunk mozogni és kevesebbet idegeskedni, kreatívabbak leszünk, problémáinkat könnyedébben vesszük, nem hajtjuk túl magunkat, rendszeresen relaxálunk… Kezdetben sokan tűzünk ki magunk elé ilyen célokat – szinte minden évben…

… de általában nem, vagy csak kevés sikerrel valósítjuk meg. Ha ismét tornyosulnak előttünk a megoldhatatlannak tűnő feladatok, komoly nehézségek, családi vagy szakmai életünk állandósulni látszó gondjai, határozzuk el, hogy optimistán nézünk a megoldási lehetőségek elé! De mire alapozzuk ezt a változást?

1. Gondolkozzunk pozitívan!

már, hogy olyan alkattal „áldott meg” minket a természet, mely szerint az életünkben felmerülő problémák esetén szinte mindig a legrosszabbra számítunk?  Ha igen, ebben az évben – lehetőleg nagy nekibuzdulással – határozzuk el, hogy változtatunk életszemléletünkön. Legyünk eltökéltek: legelőször a kedvező lehetőségeket vesszük számba, és nem esünk az ”úgysem fog sikerülni” csapdájába. Nagyon valószínű ugyanis, hogy ha negatívan gondolkodunk, magunkhoz vonzzuk a rossz végkifejletet. Viszont ha optimistán nézünk a dolgok elébe, közelebb kerülnek hozzánk a pozitív személyek és események. Ezt hívhatjuk akár a „vonzás törvényének” is. Mit tegyünk, hogy profitáljunk a pozitív gondolkodás előnyeiből?

  • – Minél előbb vessünk gátat pesszimizmusunknak, új módszerek alkalmazásával! Például: amint felmerül bennünk a reménytelenség, fennhangon parancsoljunk megálljt neki, ne hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk.
  • A negatív „előrelátást” helyettesítsük pozitív állításokkal. Ennek előfeltétele az életigenlés, a megerősítés jó döntéseinkben. Az első sikerek esélye láttán nőni fog önbecsülésünk, és személyes kötődéseinket is értékelni fogjuk. Sulykoljuk magunkba, hogy nem várjuk a rossz végkifejletet, hanem ellenkezőleg: „minden menni fog”, és hagyjuk el a „semmire se vagyok jó”-hoz hasonló gondolatokat az „igenis vannak képességeim” meggyőződésével. A „soha nincs szerencsém” vagy a „rémesen fogok szerepelni” jóslatával szemben helyezzük előtérbe a „most van esélyem”, „jó hatással vagyok az emberekre” meglátást.

 

2. Maradjunk jó formában – legyen örömteli testmozgás!

A mindennapi feladatok teljesítése mellett olyan tevékenységekre szánjunk több időt, melyek valóban kellemes közérzetet és jó erőnlétet eredményeznek. Az évkezdés kedvező alkalom arra, hogy pld. új mozgásformákat, vagy szellemi tréningeket fedezzünk fel, nemcsak testi-lelki egészségünk fenntartása, hanem negatív látásmódunk megváltoztatása céljából is. Ilyen lehet pld. a gyaloglás, úszás, tánc, meditáció, jóga… Hogyan válasszunk?

  • Csak olyan fizikai aktivitás kerüljön előtérbe, amelyre alkatunk szerint alkalmasak vagyunk, és semmi megerőltetőt nem érzünk benne. Mindaz, ami jó közérzetet okoz, az szervezetünk fokozott endorfin („boldogsághormon”) termelésével függ össze. Ez pedig több kitartásra, rendszerességre ösztönöz minket, ami nélkül nem profitálhatunk a testgyakorlás jótéteményeiből.  Akkor érezzük ilyen elhatározásunk valódi hasznát, ha lelkesedésünk nem csökken, és egész évben kitartóak vagyunk.
  • Merjünk olyan sportba belevágni, amilyet még soha nem próbáltunk!   Hegymászás, búvárkodás, evezés… Előnyük többek között, hogy újdonságuk miatt több önbizalmat, jó kedvet ébresztenek bennünk. Gondoljunk arra is, hogy ha társak szegődnek mellénk, az ösztönzően hat ránk. Különösen akkor ajánlott pld. egy sportklubhoz csatlakozni, ha kezdetben nem vagyunk túlságosan motiváltak.

 

3. Képzeljük el előre személyes tervünk sikerét!

Évkezdetkor mindnyájan hajlamosak vagyunk arra, hogy terveket szőjünk, de egyúttal előlegezzük meg azok sikeres megvalósítását! Az új célkitűzés további értelmet ad életünknek, és növeli önértékelésünket. Akár egy blogot indítani, akár új szabadidős tevékenységet felfedezni, vagy egy ismeretlen vidékre történő utat választani – mind-mind segíthet pozitív életszemléletünk kialakításában.

  • Ne halogassuk álmaink valóra váltását! Gyakran ott követjük el a hibát, hogy különféle ürügyeket keresünk terveink későbbi megvalósítására. Ez annak bizonyítéka, hogy tudat alatt félünk cselekedni, és rettegünk a terv meghiúsulásától. Azzal, hogy elutasítjuk a cél elérésével összefüggő, azonnali lépéseket, elhintjük a sajnálkozás és keserűség magvát.
  • Képzeljük magunk elé a célt, ahogyan azt teszik verseny előtt a sportolók! Jelenítsük meg a személyeket, akik segíthetnek a célkitűzés megvalósításában, képzeljük el a sikert itt és most, a vele járó boldogsággal együtt. Még egy jó tanács: a vizualizáláskor néhány másodpercre enyhén húzzuk össze az izmainkat, hogy a siker érzése minden sejtünkbe beivódjék…

 

4. Hagyjunk elegendő időt a relaxálásra!

A pihenés az eredményvárás ideje? Ha így van, akkor profitálunk belőle a stressz és a negatív gondolatok elűzésére is. Két segítő gyakorlat hozzá:

  • Tartsuk lazán a vállunkat, és csukjuk be a szemünket. Végezzünk mély belégzést, és telítsük a szervezetünket a nyugalom jóleső érzésével. A kilégzés szájon át történjen, miközben „kiürítjük” magunkból a stresszt.
  • A feszültség levezetésének egy másik módja lehet – akár ülő munka közben is – , ha a fejünk mögött keresztbe font karokkal többször nyújtózkodunk, majd ellazítjuk az izmainkat.

Galenus