Jó szex = –visszanyert évek

0
3514

Ha valaki hetente legalább kétszer szeretkezik, akkor a “valódi életkora” 1,6 évvel kevesebb, mint annak, aki hetente csak egyszer szerelmeskedik.

Egy Amerikában megjelent sikerkönyv szerint a nemi életnek fontos öregedést gátló hatása van. Ha valaki hetente legalább kétszer szeretkezik, akkor a “valódi életkora” 1,6 évvel kevesebb, mintha csak hetente egyszer tenné.

A könyv következtetései egy Walesben végzett tanulmány eredményeire támaszkodnak, melyeket a Brit Orvosi Folyóiratban “A szex és a halál –- van köztük összefüggés?” címen tettek közzé. A tanulmány végkövetkeztetése szerint azoknak a férfiaknak, akik hetente legalább két orgazmust élnek át, kevesebb, mint fele akkora esélyük van arra, hogy valamilyen okból meghaljanak a következő 10 év során, mint azoknak a férfiaknak, akiknél kisebb az orgazmusok gyakorisága. A kutatók szerint egyértelmű az összefüggés: minél sűrűbben éli át valaki a szexuális kielégülést, annál tovább él.

Persze könnyű lenne mindent csak a szexre fogni. A fiatalság megőrzéséhez sok egyéb másra is oda kell figyelni: például a testsúlyra, a napi kalóriabevitelre és nem szabad elhanyagolni a fizikai aktivitást sem a kor előrehaladtával.

Hogyan tarthat fiatalon a szex?

A szex önmagában is meghosszabbítja az életet, és megvédhet például a szívinfarktussal szemben? Nehéz erre válaszolni. Biztos, hogy a szex és a jó egészségi állapot általában együtt járnak, kérdés azonban, hogy melyik az ok és melyik az okozat. A szex segíti elő a jó egészségi állapotot, vagy épp a jó egészség az, ami lehetővé teszi a rendszeres nemi életet?

Az öregedéssel kapcsolatos első, hosszú távú tanulmányra a Duke Egyetemen került sor az ötvenes években. Az eredményeket 1982-ben tették közzé, és arra a következtetésre jutottak, hogy a nemi aktusok nagyobb gyakorisága (férfiak esetében) és a szex élvezete (nőknél) hosszú életkilátásokra enged következtetni.

Más vizsgálatok azt mutatták, hogy a szexuális kielégületlenség a szív- és érrendszeri betegségek előjele lehet. Egy tanulmány száz, szívbetegségben szenvedő nőt hasonlított össze egy kontroll-csoport tagjaival. Az eredmény szerint a szívbetegek között 65% panaszkodott frigiditásra és kielégületlenségre, az egészségesek között viszont mindössze 24%. Ezek az adatok tehát szintén megerősítették a szex élvezete és az egészség közötti összefüggést, de az előzőekben feltett kérdésre – melyik az ok és melyik az okozat – nem adtak választ.

Egy, az idős kor pszichológiájával foglalkozó könyv szerzői úgy találják, hogy “annak, hogy fiatalnak látsszunk, két titka van: aktívnak maradni és fenntartani a jó szexuális életet”. 3500, harminc és száz év közötti ember képét mutatták meg ismeretlen embereknek, és megkérdezték, hány évesnek tartják a fotón szereplő illetőket. Azokat, akiknek rendben volt a szexuális életük, 4-7 évvel fiatalabbnak becsülték. Egy klinikai neuropszichológus szerint a fiatalos külső-belső állapot a kevesebb stressznek, a megelégedettségnek és a jobb alvásnak köszönhető.

A szex azáltal segít megőrizni a fiatalosságot, hogy “oldja a stresszt, relaxál, növeli a bensőségesség érzését és segíti a jó személyes kapcsolatok kialakulását”. Bár egyetlen tanulmány sem igazolta az ok-okozati összefüggés meglétét a jó szex és a hosszú élet között, minden jel arra mutat, hogy jótékony kölcsönhatás áll fenn: a nemi élet és az egészség kölcsönösen segítik egymást.

Szex idős korban

Akármilyen meglepő lehet a dolog egy húszéves számára (különösen saját szüleivel kapcsolatban), az idősebb emberek is folytatnak nemi életet. Egy felmérés szerint 68 évesen a férfiak 70%-a aktív szexuálisan, de ez az arány 78 éves korra 25%-ra csökken.

Miközben a férfiak a szexuális vágy – a libidó – a folyamatos csökkenését élik át a tesztoszteron (férfi nemi hormon) szintjének a lassú csökkenése miatt, a nők esetében a menopauza során fellépő folyamatok sokkal összetettebbek. Egy 70 éves hölgy arról számolt be, hogy semmiféle csökkenést sem tapasztalt a nemi vágy terén –- igaz, hogy ezt a hormonpótlásnak tudta be, amit az első hőhullámok megjelenése óta kapott. Az ő esetében a vágy erőssége egyáltalán nem attól függött, hogy a menopauza előtt vagy után volt, hanem a kapcsolat minőségétől. Arról is beszámolt, hogy évekkel válása után, 60 éves korában, amikor “őrülten szerelmes volt”, ugyanolyan forrónak érezte a szexet, mint bármikor.

Más nők viszont arról számoltak be, hogy a változókor után időnként fellépő hormonszint-csökkenés miatt mérséklődött a nemi vágyuk. Súlyos esetben az is előfordulhat, hogy az illető teljesen érdektelenné válik nemcsak a szex, hanem szinte minden iránt az életben. Szerencsére azonban ebbe nem kell beletörődni: megfelelően megválasztott hormonkezelés segítségével a nők ismét ugyanolyan szexisek és “lelkesek” lehetnek, mint fiatal korukban voltak.

Gyakorlat teszi a (koros) mestert

A férfiak és a nők esetében egyaránt elmondható, hogy a nemi aktivitás megőrzésének titka: soha ne hagyjuk abba! A vagina például egy olyan szerv, amely a sűrűbb használattól “jobban működik”. A szex eredményeként – legyen szó akár szeretkezésről, akár maszturbációról – javul a természetes nedvesedés. A férfiaknál is hasonló a helyzet: a nemi izgalom könnyebben következik be a rendszeres szexuális életet élőknél.

 

Galenus