Magyarországon az elmúlt évben meghétszereződött a hepatitis A fertőzések száma az előző évek átlagos esetszámaihoz képest. Bár hazánk járványügyi helyzete kielégítő, mégis az elmúlt két évben jóval gyakoribb lett a hepatitis A megbetegedések előfordulása, ennek köszönhetően pedig a vírussal történő megfertőződés esélye belföldön is megnövekedett. Ma már mindenkinek ajánlott a hepatitis A elleni védőoltás. Erre hívja fel a figyelmet a májusban induló kampány, melynek egy nagy sárga A betű a központi jelképe, utalva a betegség nevére.

Tavaly országosan 1404 hepatitis eset fordult elő, ezzel majdnem háromszorosára ugrott a sárgasággal járó megbetegedések száma 2012. évi adatokhoz  képest (574). Ebből összesen 1074 hepatitis A vírus okozta megbetegedést regisztráltak, hétszer többet, mint a korábbi évek jellemző kumulatív középértéke. A növekedésért elsősorban a hepatitis A fertőzések felelősek, a hepatitis B és C előfordulása szignifikánsan nem emelkedett.

 

A hepatitis A járvány kibontakozása és az ezzel párhuzamosan megemelkedő esetszámok miatt az Egészségügyi Világszervezet 2012-ben hepatitis A vírussal alacsonyan fertőzött területről közepesen fertőzött országgá minősítette vissza Magyarországot.

 

A tömeg kedvező terep a hepatitis A vírus számára

A hepatitis A vírus bárhol és bármikor felbukkanhat: egyrészt behozhatják külföldről, másrészt a kórokozó gyorsan elindulhat a rossz szociális és kifogásolható higiénés környezetben élők és a hajléktalanok köréből. Járványok alakulhatnak ki az iskolákban, óvodákban, a gyerekek révén pedig megfertőződhetnek a családok. A tavalyi évben különösen sokan betegedtek meg a  fővárosban, ahol a tömegközlekedés és a tömegrendezvények kiváló táptalajt biztosítanak a vírus terjedésének.

 

Veszélyben az 50 év alattiak

A regisztrált hepatitis A vírussal fertőzőtt betegek többségét kórházba szállítják és a járványügyi hatóság gondoskodik a beteg családjának és közvetlen környezetében élők védőoltásáról. A beteg környezetében élők kb. 30%-os eséllyel ugyancsak megfertőződnek. Magyarországon azért is válhatott gyakoribbá a fertőzés előfordulása, mert bár az 50 évesnél idősebbek nagy része átesett korábban a hepatitis A fertőzésen, így már védettek, de az 50 év alattiak többsége viszont nem, így fogékonyak a betegségre.

 

Az is vigyázzon, aki utazik

 

A mediterrán térségben és az arab világban szintén gyakori a hepatitis A előfordulása,  így a külföldre utazók is veszélyben vannak.

Európa számos országából (Olaszország, Franciaország, Németország, Írország, Norvégia, Hollandia, Svédország, Nagy Brittannia) jelentettek hepatitis A megbetegedéseket a kontinens nagy részét érintő HAV járvány kapcsán. Az eddigi vizsgálatok alapján legvalószinűbben mélyhűtött bogyós gyümölcsök okozhatják a megbetegedéseket.

Az első HAV okozta megbetegedések 2013 májusában Olaszországban sielő majd hazájukba visszatért német állampolgároknál jelentkeztek. Ezt követően a halmozottan előforduló olasz esetek miatt Olaszországban járványt hirdettek ki. Később számos európai országban jelentettek eseteket, melyeket utazás nem előzött meg.

 

Hasznos tippek utazóknak

  • A hepatitis A széklet útján, szájon át, főként szennyezett élelmiszerrel és vízzel terjed, így a mediterrán térségben kerüljük a nyers ételek, jégkocka, fagylalt fogyasztását!
  • Ahol a csapvíz nem iható, ott előfordulhat, hogy nem megbízható vízből készítenek jégkockát, koktélt, gyümölcslét, fagylaltot, amely így a hepatitis A vírus közvetítőjévé válhat.
  • A magyar utazók főként a Földközi-tenger partvidékére tervezik nyaralásukat. Az Egészségügyi Világszervezet Törökországba, a balkáni régióba és az észak-afrikai országokba kifejezetten ajánlja a hepatitis A és B elleni védőoltások felvételét.
  • A Földközi-tenger kagylóinak kb. 40%-a hepatitis A vírussal fertőzött, így veszélyesek lehetnek a nem kellően átsütött, megfőzött tengeri ételek is.
  • A balkáni régió és az arab országok népességének nagy része hepatitis B vírushordozó. Ha ide utazik és nem kapott kötelezően hepatitis B  elleni védőoltást, akkor ezt mindenképpen érdemes pótolni.
  • A hepatitis B szexuális úton, sérüléssel, balesetek révén, vérrel és testnedvekkel terjed, legbiztosabban védőoltással védekezhetünk ellene.
  • Az utazás alatt számos egészségügyi veszély leselkedik a felelőtlen turistákra. Leggyakoribb a hasmenés, napégés, hányás és apróbb balesetek.
  • Utazás előtt érdemes ellátogatni a legközelebbi oltóközpontba, ahol egészségügyi szempontból teljes körűen felkészítik az utazókat a külföldi tartózkodásra és beadják a szükséges védőoltásokat is. A vakcinákat azonban a háziorvos is felírhatja és beadhatja.
  • A védőoltások mellett érdemes úti patikát is becsomagolni: láz- és fájdalomcsillapító, naptej és aloe gél, sebfertőtlenítő és hányás elleni gyógyszer nem hiányozhat a bőröndünkből. Akik rendszeresen gyógyszert szednek, ne felejtsék el az utazásra is magukkal vinni.

 

Rendkívül ellenálló a hepatitis A vírus

Mivel a fertőzés forrásának tartott fagyasztott gyümölcsök hosszú lejáratúak és a hepatitis A vírus okozta betegség kialakítására kevés vírusszám is elegendő, illetve a lappangási ideje hosszú, ezért feltehetően újabb megbetegedéseket is fognak jelenteni egyéb EU tagállamokból is.
A hepatitis A vírus rendkívül ellenálló, -20° C fokon is életképes maradhat és 100°C fokon 5 percig forralva pusztul csak el.

 

Így védekezhetünk ellene

A hepatitis A vírus ellen védőoltással hatékonyan védekezhetünk, a teljes oltási sor (két oltás) felvételével évtizedekre szóló védettséget szerezhetünk.

Mivel 1999 óta Magyarországon kötelezően oltják a 13 éves fiatalokat a hepatitis B vírus ellen, így  jelenleg a 29 évesnél idősebbek a legveszélyeztetettebbek, de a 13 évesnél fiatalabbak is fogékonyak lehetnek. Számukra érdemes a kombinált vakcinát választani, mely az A és B típusú májgyulladás ellen egyaránt hosszútávú védelmet biztosít.

Májusban nagyszabású védőoltási program indul, amelynek célja felhívni a figyelmet a hepatitis A fertőzés veszélyeire. A sárgasággal, lázzal, hasmenéssel, levertséggel járó és  kórházi kezelést igénylő hepatitis A Magyarországon is jelen van, így bárki megfertőződhet. A megelőzés lehetőségeit és a veszélyforrásokat mutatja be a www.utazaselott.hu/hepatitis weboldal, ahol nemcsak az utazók, de minden érdeklődő hasznos információkat találhat arról,  hogy mi is az hepatitis és hogyan lehet elkapni, illetve védekezni ellene. A kampány egy sajtótájékoztatóval kezdődik, a figyelemfelhívó reklámok a tömegközlekedésben látható plakátokon, valamint interneten jelennek meg.

ViPr