Megelőzhető a szúnyogok által terjesztett szívférgesség

A szívférgesség korábban a mediterrán országokban volt jelen, az elmúlt időszakban azonban hazánkban is egyre több esetet regisztrálnak. A betegség a kutyákra rendkívül veszélyes, rendszerint végzetes kimenetelű. Szerencsére azonban van megoldás a problémára!

A csípőszúnyogok által terjesztett szívférgesség Dél-Európából jött be hozzánk, és sajnos ugrásszerűen nőtt az elmúlt évben a fertőzések száma.

 

 

Kivétel nélkül minden kutya veszélyeztetett

Elég egy csípés, és a féreg lárvái bekerülnek a kutya vérkeringésébe, majd jellemzően a szívben és a tüdőben telepszenek meg, és hosszú hónapok alatt fejlődnek és szaporodnak. Ennek következményeképpen a betegség lappangási ideje több mint fél év is lehet.

  • Életveszélyes tünetek

A tünetek közt szerepel a köhögés, a nehezített légzés, a fáradékonyság. Gyorsan fel lehet ugyan állítani a diagnózist, de a betegséget kezelni és a kutyákat meggyógyítani kevés esetben lehet.

Életmentő megelőzés

„A legjobb megoldás a megelőzés. Szerencsére rendkívül hatásos készítmények léteznek már, amelyeket könnyen fel tudunk vinni a kutyák bőrére, és védelmet nyújtanak. Sőt, ma már olyan készítmények is léteznek, amelyek egyszerre védenek bolha, kullancs, szúnyog és más élősködők ellen. Minden kedves kutyatulajdonosnak ajánlom, hogy a nyári szezon kezdete előtt keresse fel állatorvosát, és kérjen tanácsot.” – mondta Dr. Ásványi Tamás állatorvos.

„Szerencsére számos megoldás létezik, amellyel el tudjuk kerülni ezt a betegséget, fontos azonban, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kedvenceinket nem csak a kullancsok ellen érdemes a nyári szezonban védeni, hanem gondolni kell a szúnyogokra is. Szakembereink folyamatosan azon dolgoznak, hogy a lehető leghatékonyabb készítményekkel tudjuk segíteni a gazdikat.” – mondta Dr. Máté László, a Ceva Csoport zónaigazgatója.

 

Young&Partners