A máj az egyik legfontosabb, életfontosságú szervünk, testünk legnagyobb „vegyi üzeme”. Feladatai szerteágazók: létfontosságú anyagokat állít elő, központi szerepet játszik a szervezet anyagcsere-folyamataiban, a zsírok feldolgozásához szükséges epét termeli, méregtelenítő funkciókat lát el.

A máj által termelt epét az epehólyag raktározza.  A táplálék zsírtartalma az az inger, amelynek hatására az epehólyag összehúzódik, és tartalma a patkóbélbe ürül. Az epe fontos szerepet játszik a zsírok emésztésében és felszívódásában.

A májkárosodásról

 • Májkárosodás kialakulhat vírusfertőzés következtében. A májgyulladás (hepatitis) okozója a hepatitis A-, B- és C-vírus. A betegség általában heveny tünetekkel, sárgasággal kezdődik, de előfordul, hogy észrevétlenül, szinte tünetmentesen zajlik le. Az akut hepatitis rendszerint teljesen meggyógyul, de néha krónikussá válik és fokozatosan májsejtpusztulást okoz.
 • Az elhízás, a cukorbetegség is károsíthatja a májat. Ilyenkor ugyanis a májsejtekben zsír halmozódik fel, ami a májfunkciók romlásához vezet.
 • Magyarországon a májbetegségek leggyakoribb oka a túlzott mértékű alkoholfogyasztás. Ez közismert tény, azt azonban már kevesebben tudják, hogy mi tekinthető túlzottnak. Rendszeresen fogyasztott kisebb mennyiségű alkohol is ártalmas, hiszen egy életerős, egészséges férfi szinte biztosan tönkreteszi a máját, ha napi rendszerességgel 60 gr alkoholt fogyaszt (kb. 2 üveg sör vagy fél liter bor vagy másfél deci rövidital tartalmaz ennyit). A nők még érzékenyebbek az alkoholra, ezért náluk már kisebb fogyasztás is (napi 40 gr 10 éven át) súlyos májkárosodáshoz vezethet.
 • Végül meg kell említeni a környezetszennyezés, a vegyi anyagok, pl. szerves oldószerek, lakkok, növényvédő, gyomirtó szerek májkárosító hatását is.
 • Egyes gyógyszerek – pl. egyes antibiotikumok – is okozhatnak májkárosodást, különösen azoknál, akiknek érzékenyebb a májuk.

A máj nem fáj

A májkárosodás tünetei sokáig rejtve maradhatnak, észre sem vesszük, s máris itt a baj, a májsejtek elzsírosodnak, begyulladnak, pusztulni kezdenek. Másrészt viszont a máj könnyen regenerálódik, a károsító hatások elkerülésével, esetleg májvédő gyógyszerek alkalmazásával megelőzhetjük a súlyosabb betegség kialakulását.

Ha azonban a károsodott májat tovább terheljük, a májsejtek egyre inkább pusztulnak, s az évek során súlyos, visszafordíthatatlan betegség, májzsugorodás (májcirrhosis) alakulhat ki.

 

Epebántalmak

 • Az emésztési zavarok egy részét epebántalmak okozhatják, ilyenek lehetnek a büfögés, teltségérzet, puffadás, émelygés, hányinger.
 • Fájdalmas epegörcs akkor keletkezik, ha valami akadály – általában epekő – áll az epe kiürülésének útjába. Az epeköveket szinte mindig műtéttel kell eltávolítani.
 • Az epehólyag-gyulladás heveny formája magas lázzal és fájdalommal jár, kezelése mindig az orvos feladata. A krónikus gyulladás esetén az epehólyag zsugorodik, fala megvastagszik. Kő és gyulladás nélkül is okozhat panaszokat az epehólyag és az epeutak mozgásának hibás összerendezése.
 • Emésztési panaszok, krónikus epehólyag-gyulladás, az epehólyag mozgászavara esetén, valamint az epekövek újraképződésének megakadályozására érdemes az epe termelődését és elfolyását serkentő készítményeket szedni.

 

Dr. Valló Ágnes

 

A Földközi tengertől származó rózsaszin virágú máriatövis növény évszázadok óta ismert májvédő, májregeneráló hatásáról. A gyógyszerészet modernkori vívmánya, hogy a növényi hatóanyagot állandó mennyiségben, ellenőrzött minőségben, kapszulába lehet zárni. A Hegrimarin kapszulában lévő, egyedi receptúra alapján készült máriatövis termés-kivonat védi a májsejt falát, közömbösíti a szabadgyököket, segíti a máj regenerálódását, ezzel is támogatva a máj méregtelenítési funkcióját. Segíti a máj anyagcseréjét. Minden Hegrimarin kapszula 50 máriatövis termés erejét zárja magába. A recept nélkül kapható Hegrimarin kapszula a máriatövis erejével segíti a máj méregtelenítését és támogatja megújulását.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

fizetett hirdetés

Figyeljen mája vészjelzéseire!

A zsíros ételekkel, alkohollal, egyes gyógyszerekkel és környezeti ártalmakkal sokat árthatunk májunknak. Ha a májsejtek károsodnak, a máj nem képes létfontosságú anyagcsere funkciói tökéletes ellátására. Más szervekkel ellentétben a máj nem jelez fájdalmat, hiszen nincsenek benne fájdalomidegek.

A májkárosodás első jelei nem specifikusak, ezért sokszor félreértelmezhetőek.

 

Néhány közülük:

 • fáradtság
 • étvágytalanság
 • teltségérzet
 • ismeretlen eredetű gyengeség
 • puffadtság
 • zsíremésztési-zavarok

Mivel a máj a hormonok lebontásáért is felelős, a libidó csökkenése és a potenciazavar is lehetnek figyelmeztető jelek.

Máj-teszt: Milyen állapotban van az Ön mája?

Ezzel a teszttel segíteni szeretnénk Önnek mája megfigyelésében. Minden „igen”- válasz egy figyelmeztetés: Keresse fel orvosát!

 

 • Előfordul, hogy szeme fehérje néha elszíneződik?                                       Igen         Nem
 • Vizelete színe sötétbarnává változik?                                                           Igen         Nem
 • Széklete világossárga?                                                                                 Igen         Nem
 • Előfordult, hogy hirtelen kínzó éhségérzés lett úrrá Önön vagy hirtelen undorodott a zsíros ételektől?                                                                                                      Igen         Nem
 • Kis sérüléseknél is erős vérzést tapasztal?                                                   Igen         Nem
 • Fáj Önnek, ha ujjával nyomást gyakorol jobb oldalon, a bordaíve alatti/a has fölötti részen?                                                                                                                       Igen         Nem
 • Rendszeresen napi 2 pohár bornál/sörnél többet iszik?                               Igen         Nem