Epilálás régen és ma

Ma mindenki számára egyértelmű, hogy a szőrtelenítés hozzátartozik a nők mindennapi szépségápolásához. De ez egyáltalán nem volt mindig olyan egyszerű és biztonságos, mint napjainkban…

Szamárzsír és kígyóvér

Időszámításunk előtt 5000-ben a nők gyantát, borral vagy repkénnyel kevert kátrányt, szamárzsírt, kecskeepét, vagy denevér és kígyóvér kivonatot használtak arra, hogy eltávolítsák a nem kívánt szőrzetet. Az első szőrtelenítő receptek egyikét a szépségéről híres egyiptomi uralkodónőnek, Kleopátrának tulajdonítják. Ma már talán senki sem használná, de a tudósok abban egyetértenek, hogy hasznos lehetett ez a keverék. Égetett meszet, arzén triszulfátot és egy kevés vizet, valamint olívaolajat tartalmazott. A mesés Kelet asszonyai cukor, citromlé és faggyúgyanta keverékét használták, míg az arab országokban férgeket alkalmaztak a szőreltávolításhoz.

Főtt pióca

Az európai szőrtelenítés története az ókori Görögországig és Rómáig nyúlik vissza. A római asszonyok már akkor csipesszel szedték ki a szemöldöküket. És bevett módszernek számított a főtt pióca alkalmazása is.

Smirgli

A tizenötödik század végén a nők a szemöldökük és a halántékuk szőrszálait távolították el. A sok létező módszer közül a legáltalánosabb tojáshéj darabok, ecet és macskaürülék keveréke volt. A következő eszközt kicsit később találták fel, és egészen az 1940-es évekig használták: egy közönséges smirglihez hasonló anyagból készült kesztyűvel dörzsölték le a szőrt.

Kémiai anyagok és női borotvák

A kémiai epilálószerek az 1940-es években nyertek teret maguknak Amerikában, a hideggyanta csíkok az 1970-es években jelentek meg. 1915-ben a Gillette kifejlesztett egy speciális borotvát, kifejezetten nőknek. 1930-ban pedig a Remington dobta piacra az első elektromos női borotvát.

Elektrolízis és lézeres beavatkozás

A huszadik század második fele, és a huszonegyedik század már jóval több szőrtelenítési lehetőséget csillantott fel a nők számára, így a szőrszál gyökerébe bevezetett tűvel járó elektrolízis, valamint a lézeres beavatkozások is elterjedtek.

Ám mindezek mellett van egy módszer, amit minden nő megengedhet magának! Nem kell rá sokat költenie, hiszen otthon, kényelmesen és gyorsan eltávolíthatja a nem kívánt szőrzetet – ez pedig az epilálátor. Ez a kisméretű elektromos készülék minden évben megújul, hogy megfeleljen a nők folyamatosan változó, magas elvárásainak.

Olvassa el Hatékony lábszőrtelenítés című írásunkat is!

 

Braun