A mai napon, a petefészekrák világnapján 17 ország 26 petefészekrák ellen harcoló szervezete hívja fel együttesen a figyelmet a betegség tüneteire és megelőzésére. A petefészekrák korai felismerése azért is rendkívül fontos, mert a tünetek alig észrevehetők, és a betegek többségénél csak előrehaladott szakaszában diagnosztizálható. A nőgyógyászati daganatok közül a legtöbb haláleset okozója ez a betegség.

A petefészekrák a nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganatfajta

Évente negyedmillió nőnél diagnosztizálják a betegséget és közel 140 000 nő halálát okozza világszerte. A statisztikák alapján a petefészekrákban szenvedő betegek mindössze 45%-ának van esélye az öt éves túlélésre, míg emlőráknál ugyanez a szám 89% körüli.

Nehezen felismerhető tünetek

A petefészekrákra jellemző a téves diagnózis vagy a késői felismerés, hiszen tünetei és korai jelei egyáltalán nem tipikusak és nem könnyen felismerhetőek. Ide tartozik a hasi puffadás, túlzott gázképződés, a szabálytalan menstruációs ciklus, étvágytalanság és fáradtság.

Kockázati tényezők

  • A betegség kialakulásának kockázatát növeli, ha valakinek a családjában volt emlő- vagy méhrák.
  • Tudatosabb odafigyelés várható el azoktól a nőktől is, akik 50 év felettiek, nem szültek, vagy endometriózisban szenvednek.

Kezelési lehetőségek

Az előrehaladott petefészekrák esetén az elsőként alkalmazott kezelések (a műtét és a kemoterápia) gyakran nem akadályozzák meg a daganat kiújulását.  Ezen okok miatt régóta szükséges volt a petefészekrákos betegek kezelésére egy új és hatásos kezelési módot találni, hiszen az elmúlt 15 évben nem állt rendelkezésre új terápia.

 

A biológiai terápia az előrehaladott petefészekrák kezelésének új lehetősége. Jellemzően a kemoterápiával együtt alkalmazható és sok év óta végre egy új kezelési lehetőséget biztosít a petefészekrákos betegeknek.

„Mivel a tünetek nem típusosak, fontos, hogy a nők tudatában legyenek annak, hogy bizonyos jelek mögött akár petefészekrák jelenléte is megbújhat, ezért időben kérjenek szakorvosi segítséget. Ugyanis ha a betegség korán kerül felismerésre, jó eséllyel gyógyítható.” – összegezte a betegség tünetegyüttesét Dr. Pete Imre, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

Legyenek tudatosabbak a nők

„A korábban a Nemzeti Rákellenes Naphoz kapcsolódó „Az élet fészke-figyelj rá!” felhívó kampányon kívül a Petefészekrák Világnapján is beszélnünk kell erről a női daganattípusról, amelyről ma sajnos olyan kevés szó esik. A nőknek meg kell tanítani azt a tudatosságot, amivel a családjuk és gyermekvállalás érdekében a saját egészségükről gondoskodniuk kell” – hangsúlyozta a betegség kapcsán Prof. Dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.
Európában 2008-ban 41 448 petefészekrákos halálesetet regisztráltak, ami az összes női daganatos halálozás 5,5%-a

Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint a daganatos betegségek miatti halálozási sorrendben a hetedik helyen áll a betegség, hiszen a 2009-es adatok szerint 687 betegnél volt végzetes következmény a petefészekráknak.

Türkiz szalag a világnapon

A május 8-i világnapon minden a betegségre való figyelemfelkeltésről, a tudatosságról, a tünetekről és a rizikófaktorok megismertetéséről szól. A világnap jó alkalom arra, hogy ezen a napon mindenki viselje a petefészekrák elleni küzdelmet szimbolizáló türkiz szalagot.

Bővebb információ a Petefészekrák Világnapjának hivatalos oldalán található: www.ovariancancerday.org

  • Facebook: www.facebook.com/WorldOvarianCancerDay
  • Twitter: @OvarianCancerDY
  • Pinterest: @OvarianCancerDY

noguchi.hu