Megpróbáljuk? Tippek a stresszmentesebb élethez – 1. rész

Hol van már az ünnepi jókedvet, derűt és pihenést? Belevetettük magunkat újból a stresszes hétköznapokba? Nem feltétlenül kell így lennie. Saját gondolatvilágunkat áthangolva sokat tehetünk a nyugodtabb életért. Sorozatunk ehhez ad segítséget.

Soha nem árasztott el minket annyi információ, feladat, kötelezettség, és az azokból adódó stressz, a megnövekedett elvárások folytán, mint napjainkban. Annak érdekében, hogy jobban teljesítsünk és könnyebb legyen az életünk, vajon miért nem sikerül csökkentenünk a feszültséget? – kérdezik a pszichológusok. Sokaknak a munkájuk és a családjuk körüli teendők miatt szinte egy percük sem jut arra, amit igazán csinálni szeretnének.

 

Hogyan változtassunk életvitelünkön?

Személyiségfejlesztő szakemberek segítségével állítottuk össze életünk átszervezésével kapcsolatos, feszültségcsökkentő javaslatainkat.

A jó közérzet tőlünk is függ

Egyszerűsítsük az életünket, és mindennap találjunk „receptet” arra, hogy derűsebben, nyugodtabban éljünk. Valójában szinte mindnyájan ugyanazokkal a gondokkal küszködünk. Az általunk érzett kényszerűségeket sokszor a környezetünk diktálja – de meglehetősen gyakran mi magunk okozzuk a ránk nehezedő terhek nagy részét! „Meg kell hívnom a szüleimet vasárnap ebédre, főzök majd egész délelőtt, szombaton bevásárolok” – hangzik egy jellemző „kötelezettség”. Pedig ha fárasztó volt a hét, és pihenésre van szükségünk, a szülők biztos megértenének egy-egy kihagyást. E példa azt hangsúlyozza, hogy lehetőleg ne keverjük össze az igazi és a hamis kötelezettségeket. Persze van, ami nem kerülhető el – de a különböző példák és jó tanácsok segíthetnek a „stresszcsökkentő” életmód megvalósításához.

  • Egy példa

„Az a szokásom, hogy mindennap felhívom a szüleimet este 8 óra körül. Amikor valami közbejön, és ez elmarad, nő a feszültség bennem.”

  • Stresszcsökkentő megoldási javaslat

Ez a magatartása azt tükrözi, hogy rendszeresen örömöt akar okozni az önhöz közel állóknak, ily módon is, továbbá aggódik értük. Itt csak a „mindenáron” elkerülésén van a hangsúly, a stressz oldása végett. Gondolkodjék el azon, hogy vajon valóban olyan nagy baj-e a szülei számára, ha kimarad egy telefonhívás a szokott időben, és érdemes-e önnek emiatt feszült állapotba kerülnie? Bizonyára nem, feltéve, ha tisztázza velük, hogy ezen a rendszerességen módosít, és amikor nem tudja hívni őket, ez az egyik félnek se okozzon stresszt. E konkrét eset kapcsán azt is célszerű átgondolnia, hogy az élet más területén se vállaljon gyakorlatilag betarthatatlan kötelezettségeket. Szeretni és tisztelni másokat, fontos – de magunkról se feledkezzünk meg!

 

Jó tanácsok a stresszmentesebb élethez

  • Mindenáron ne akarjunk másoknak megfelelni!

Többet törődünk mások igényével, mint a sajátunkkal? És ha megfordítanánk az irányt?

  • Fogadjuk el, hogy nem vagyunk tökéletesek!

Szeretnénk kifogástalanul viselkedni és teljesíteni, mindig jól dönteni? Tanácsos lenne elfogadni, hogy jogunk van hibázni…

  • Ne vállaljunk magunkra mindent!

Boldogulok egyedül, még ha nehéz is a feladat – felejtse el ezt az elvet! Sokkal helyesebb megosztani a feladatokat, így delegálni is tudni kell.

  • Éljünk kisebb lelki-fizikai nyomás alatt!

Miért végeznénk „nagy dózisokban” a munkát, ami stresszel jár? Amikor jobban adagoljuk az erőfeszítéseket, hamarabb sikerül a végére jutni, és egyéb problémáinkra megoldást találni.

 

Galenus