Mellet növeszt a férfiakra és szőrössé teszi a nőket

0
1362

Magyarországon is volt már rá példa, hogy trend-kiegészítő terméket tiltottak be, mert anabolikus szteroidokat tartalmaztak. A tesztoszteronhoz hasonló hormonok segítik az izom fejlődését, növelik a teljesítőképességet, de mellet is növeszthet a férfiakra és szőrt a nőkre, ráadásul hirtelen szívleállást is okozhat.

testépítő fiú a tengerparton gyúrAnabolikus szteroidok: az érem két oldala

Az anabolikus szteroidokat hivatalosan anabolikus androgén szteroidoknak nevezik: a szavak jelentése alapján az anabolikus vagy más szóval testépítő vagy izomtömeg-növelő hatás elválaszthatatlan a férfi nemi hormonok okozta (azaz androgén) hatásoktól. Az anabolikus androgén szteroidok szerkezete a férfi nemi hormonéhoz, a tesztoszteronéhoz hasonló, a kémiai és gyógyszergyári laboratóriumokban számos származékot fejlesztettek ki.

 

Tiltott doppingszer káros mellékhatásokkal

Az 1940-es évektől alkalmazták és alkalmazzák a testépítők és sportolók, főleg súlyemelők, a felsőtest izomtömegét kéthavi adagolás eredményeként mintegy 2-4 kilogrammal megnövelő anabolikus szteroidokat. Napjainkban a nagy, nemzetközi sportszervezetek mindegyike tiltja az anabolikus szteroidok használatát, azonban a szerek fekete piaci kereskedelme jelentős. Az anabolikus szteroidok alkalmazása számos veszélyt rejt magában: a súlyos mellékhatások megismerése alapján egyértelmű, hogy az óhajtott izomtömegért nagy árat kell fizetni annak a bodybuilder-nek vagy sportolónak, aki az izomtömegét a doppingszerként nyilvántartott szteroidokkal kívánja növelni.

 

Hirtelen szívhalál, májdaganat és agresszió

A mellékhatások között leggyakrabban a szív-és érrendszert érintő problémák fordulnak elő: az emelkedett vérnyomás mellett a koleszterinszint is kedvezőtlenül változik meg a szervezetben, a hirtelen szívhalál kockázata emelkedik. A szteroidok alkalmazása erősen megterheli a májat, különösen magasabb dózisok esetén akár daganat kialakulásához is vezethet. Kopaszság, a bőr pattanásossá válása férfiaknál és nőknél egyaránt kialakulhat anabolikus szteroidok hatására. A tapasztalható testi változások mellett pszichés változások is betudhatók az anabolikus androgén szteroidoknak. Agresszív viselkedés, erőszak, mániás viselkedésformák, sőt öngyilkossági gondolatok is felléphetnek.

Az anabolikus szteroidok hosszabb időn keresztüli alkalmazása függőség kialakulásához is vezethet.

 

Férfiasabbá tesz, de merevedési zavarokat okozhat

Nemre jellemző mellékhatások is megfigyelhetők. Férfiaknál a mell szövetállományának megnövekedése, a szexuális teljesítőképesség csökkenése, a here károsodása miatti spermiumszám-csökkenés egyaránt megfigyelhető a szerek hatására. Nőknél a testet borító szőrzet férfiakra jellemző megerősödése (pl szakáll), a hang mélyülése és menstruációs zavarok alakulhatnak ki. A terhesség alatt szedett anabolikus szteroidok súlyosan károsíthatják a fejlődő magzatot: a fiúmagzatok fejlődését a lányokra jellemző irányba, a lányokét a fiúkéba tolhatják el.

 

Segíti az izmok növekedését, a csontok fejlődését

Lényeges leszögezni, hogy a gyógyszeres terápiában szigorú orvosi kontroll mellett, bizonyos kórképekben helye van az anabolikus androgén szteroidoknak. Szájon át szedett tablettaként, izomba adott injekcióként vagy a bőrre helyezhető tapaszként egyaránt alkalmazhatók az anabolikus szteroidok. A hatóanyagok egyrészt az izmok felépítéséhez szükséges új fehérjék keletkezését fokozzák, másrészt a már meglévő izom lebontásának folyamatát akadályozzák. Valószínűsítik, hogy az anabolikus szteroidok a sejtek fejlődésének az útját is képesek befolyásolni: a zsírsejtek helyett az izomsejtek irányába tolják el a fejlődést.

Akiknek tényleg segíthet

A tesztoszteronhoz hasonló szerkezetű hatóanyagok nemcsak az izomtömeget növelik, de a csontok fejlődését is serkentik, ami bizonyos betegségek kezelése esetén kihasználható. A krónikus betegségben szenvedő idős embereknél, égési sérülteknél, súlyos alultápláltság esetén vagy AIDS-es betegeknél az anabolikus szteroidok javítják az étvágyat, növelik a testtömeget. Férfiak esetén a hím nemi hormon hiányával járó betegségek kezelésére is alkalmazhatók, vagy fiúknál a megkésett pubertás orvoslására is rendelheti az orvos a szteroidokat. Amennyiben orvosi rendelvényre alkalmaz valaki anabolikus szteroidot, rendszeres vérképellenőrzésen, májfunkció-vizsgálaton kell részt vennie, és az orvos folyamatosan felülvizsgálja a gyógyszer adagolását.

Dr. Budai Marianna
szakgyógyszerész