Az „internetes szerelem” pszichológiája

0
5931

Több szabadság, kevesebb tiltás? Az internetes lehetőség felforgatta a szerelmi kapcsolatok világát. Ha uralja is a technika, milyen szerepet játszik benne az érzelem és a pszichológia? Mikor és kinek hasznos? Ezzel kapcsolatos kérdésekre igyekszünk válaszokat adni, pszichológusok vélekedései alapján.

Miért keresnek egyre többen társat az interneten?


A való életben általában sok emberrel találkozni nap mint nap: kollégákkal, barátokkal, üzletfelekkel stb..  Ahhoz, hogy mélyebbé váljon egy kapcsolat, fel kell szabadulni formális helyzetek szabályai, és a felvett szerepek megkötései alól, ráadásul kockázatot is kell vállalni.

Az internetes ismerkedéskor kevésbé sérülhet az arc, hiszen inkognitóban kényelmesen lehetővé teszi a valóságban nagyobb kockázatot hordozó ismerkedést. A képernyő előtt ülve lehet, üzenetet, képet küldeni, várni a válaszokat, és a gyakran szebbet mutató fotókat, de akár „puszikat” is lehet váltani – lassan kialakul a virtuális viszony. Ez megnyugtató sokak számára – nincs kockázata. Személyes ismeretség hamarabb elkap az izgalom, könnyebben be lehet lépni a másik intim szférájába. Előnye még, hogy akkor lehet kikapcsolni a gépet, amikor csak akarják, könnyűszerrel lerázható a terhessé váló csettárs…

Komolyodik a dolog a személyes találkozás alkalmával?


Az internet tehát jelentősen könnyíti a kezdeti lépések megtételét, de amint a virtuális dimenziókból 3D-be kerül a viszony, bonyolódik a helyzet. Élőben látni azt a személyt, akivel eddig csak a számítógépen keresztül volt lehetőség érintkezni néha nagyon fura. Minden újraértelmeződik, új összefüggésben, környezetben.… Nagy sokkot okozhat, ha hosszú közös virtuális séták során kialakult eszmény köszönő viszonyban sincs a hús-vér társával.  Fő a rugalmasság!


A szexpartnert kereső és az első levél után boldog családot akaró találkozása

Azoknak a személyeknek egy része, akik az interneten találkoznak egy idegennel, még nem tudják bizonyosan, hogy komoly elkötelezettséget, szerelmet vagy szexet akarnak-e a későbbiekben. Egyesek kifejlesztik magukban, ilyen esetekre, a boldog, felszabadult kapcsolat utópiáját a hagyományos párkapcsolat versenytársaként vagy tagadásaként. Mások partnerek egész „hálózatával” osztják meg a közös témákról való értekezés, az érzelmek kinyilatkoztatása vagy a szexuális érdeklődés, évődés perceit. Egy feltételt azért szabnak: először nem akarnak elkötelezettséget vállalni, mélyebb érzelmekbe belemenni. Szeretik a kezdeti bizonytalanság izgalmát…


Egy idő után totál unalmas


Azok viszont, akik netán éjszakákat töltenek a virtuális szerelmi kapcsolat kibontakoztatásával, gyakran megcsömörlenek, telítődnek vele, és végül elutasítják ezt a módot. Minimális érzelmek, személyes találkozás nélkül – egy időhatáron túl – nemigen működhet. Másik probléma: a látszattal ellentétben a nők nem mindig tartanak igényt az ismerekedés szexuális oldalára, ellentétben a férfiakkal. Így tehát sokkal hamarabb megszakítják az éjszakába nyúló, virtuális kérdezz-felelek játékot…


A net segítheti a nőket a férfiakéhoz hasonló viselkedésforma kialakulásában

Az előzőekben említettek ellenére, amikor ilyen módon jön létre a kapcsolat, megtörténhet az eddigi női magatartásformák átalakulása, a szex vonatkozásában is. Számos nő úgy véli, hogy társkereséskor az interneten viselkedhet úgy, mint a férfiak – azaz másképp, mint szokott. Többekkel is kapcsolatban állhat, kokettálhat egy időben…


Net-en jobban ki lehet tapogatni, hogy kinek milyen tulajdonságai vannak. De biztos, hogy jó, ha mindenben passzol az elvárásokhoz?


Sokan ellene vannak a hosszas megfontolásoknak, hiszen az esetleges szerelmi kapcsolat kialakulása a való életben sokszor épp az ellenkezője. A meglepetés, ámulat, mellbevágó, hirtelen hatás vezet gyakran egy másik személy felé, akinek a tulajdonságai kezdetben persze ismeretlenek. Az internetes kapcsolatépítés során sem kell feltétlenül, minden ponton megfelelni egymásnak. A lazítás segít. A szerelmek nem kis része születik pld. iszogatós, laza hangulatú estéken, olyan pillanatokban, amikor az emberek elengedik magukat. Lazítani kell hát az előzetes  kívánalmakon a netes ismerkedés során is!

Kikből lehet leginkább „függő”?


A netes tárkeresők kétfajta pszichológiai profilja rajzolható meg: az ide tartozó személyek már fiatal koruktól kezdve egy bizonyos pályát járnak be. Az első csoportba tartozókat az jellemzi, hogy egyáltalán nincsenek elvárásaik érzelmi téren, ami, krízisek ellenére, viszonylag stabillá teszi az ilyen módon történő párkeresést. Ők nagymértében függnek a nettől. A másik típus folyton az igazi, érzelmeken alapuló, szerintük „minőségi” kapcsolat keresésével van elfoglalva. Kevésbé függő, inkább szereti megszakítani a jelenlétet a neten, ha nem lát kiutat – majd egy idő után folytatja a keresést.

 

Szerelmi háromszög: a férj, a feleség, és a valaki a netről


Minden bizonnyal nem, mert a pszichológusok szerint létezik a „netes hűtlenség” kategóriája.
Hiszen amikor „puskaporos a levegő” otthon, nagy a kísértés arra, hogy bekapcsolják a gépet, és „egy kört tegyenek” a neten. Hiszen olyan egyszerű az egész: a lehetőség vonzza az egyedülállókat és a házasokat is egy kis szexuális kalandra, minden elkötelezettség nélkül.

Kiknek és mikor a leghasznosabb az internetes ismerkedés?


Ügyelni kell arra, hogy az eszköz ne uralkodjon az életen, kicsit távolabb kell maradni tőle, és emlékezni arra, hogy a szerelemnek erősebbnek kel lennie a technikánál… De nagyon hasznos is lehet így ismerkedni. Egyes személyek számára, akik elszigetelődtek, bezárkóztak (magukba vagy a hagyományokba), akik szakítás, válás után vannak, az újrakezdés és az önbizalom erősítésének eszköze lehet.

Forrás:Galenus