Étrend-kiegészítők a fogyókúrában

0
1593

A fogyókúra eredményességét előnyösen befolyásoló anyagok egyike sem alkalmas a „fogyókúra” helyett, az életmódváltás kivédésére vagy helyettesítésére (csak a fogyókúra hatásosságát próbálják vagy/és képesek elősegíteni).


Az anyagcsere fokozására, az energialeadás növelésére ható szerek

Ide tartozik: a koffein, a guarana, az ún. hőtermelő készítmények, a közepes szénláncú trigliceridek (MCT), az efedra (hazánkban nem lehet étrend-kiegészítő komponense!), a szinefrin (citrus aurantium), a matétea (nem étrendkiegészítő).

A guarana

A guaranát, a Paullinia cupana nevű növény szárított magvából nyert port az amazonasi indiánok használták először a fáradtság és az éhség leküzdésére. A guarana hatóanyaga a guarin, tulajdonképpen koffein, mégis a mellette jelen lévő egyéb faktorok miatt a kávé koffeinjétől eltérően hat. A vékonybélből fokozatosan szívódik fel, ezért hatása sokkal elnyújtottabb (több mint öt órán át érezhető), ritkán idéz elő szívdobogást és gyomorégést, emellett van egy kis hangulatjavító hatása is. Nem vált ki testi függőséget, így nem okoz szenvedélybetegséget.

Bármely más készítménynél erősebb zsírégető, az óránként felhasznált energia mennyiségét 3–5%-kal emeli. Eredményesnek tartott fogyasztószerként való alkalmazásához az is hozzájárult, hogy késlelteti az éhségérzet kialakulását, illetve a már kialakult éhségérzet is csökkenthető vele. A kapható készítményeket szaponintartalma miatt érzékeny gyomrú egyének is fogyaszthatják. Nagy ballasztanyag-koncentrációjának köszönhetően csökkenti a szérumkoleszterin-szintet, egyenletes szinten tartja a vércukorszintet és részt vesz a szervezet méregtelenítésében.

Rendelkezik görcsoldó tulajdonságokkal, amit a fogyókúrát kísérő fejfájás esetén, de migrénes és menstruációs panaszok előfordulásakor is segítségül tudunk hívni. A fáradtság elűzésével természetesen nemcsak a fizikai, hanem a szellemi teljesítőképességet is javítja. Enyhén kesernyés, kissé szokatlan íze van, ezért a guaranatartalmú készítményeket általában valamivel ízesítik (csokoládé, erdei gyümölcs, vérnarancs stb.). Tablettában, instant porban, koncentrált oldatban egyaránt kapható.

A nem étrend-kiegészítők közül jellemzően szénsavas üdítőitalok és energiaitalok alkotóeleme. (Kevesen vannak tisztában vele: bizonyos mennyiség felett doppingszernek minősül.)

Alkalmazása mindenképpen óvatosságot igényel, mert – különösen erre érzékeny egyéneknél – túladagolás előfordulhat, amelynek jelei a koffein-túladagolás tüneteivel egyeznek meg: izgatottság, nyugtalanság, szorongás, álmatlanság, pulzusszám-emelkedés stb.

Hőtermelő készítmények

A hőtermelő készítmények hatóanyaga a növényekben található, élettani hatással rendelkező metilált xantinszármazékok, amelyeknek jó forrása a kávé (Coffea arabica), a tea (Camellia sinensis), a kóla (Cola nitida) és a már említett guarana kombinálva. Ennek következtében a terminális axonokban fokozódik a noradrenalinelválasztás, ami serkenti a zsírszövet anyagcseréjét.

A hőtermelést növelő szerek számos mellékhatással rendelkeznek: növelhetik a vérnyomást és a szívritmust, álmatlansá- got, szorongást okozhatnak. A xantinszármazékok biztonságos alkalmazása az elhízás kezelésében várat magára, mivel megfelelő klinikai vizsgálatok nem támasztják alá annak eredményességét.

A közepes szénláncú trigliceridek (MCT, Medium Chain Triglicerides) a „zsírtalan zsírok”, melyeket általában kókuszzsírból állítanak elő. Gyors hatású koncentrált energiát szolgáltatnak, miközben fokozzák a zsírégetést. Az MCT könnyen emészthető, így gyorsan átalakul energiává. Az MCT-k testtömegcsökkentő hatásukat valószínűleg a hőtermelés fokozásával érik el.

Volt időszak, amikor a szinefrin ígéretesnek tűnt, azonban egyetlen komolyabb kutatás sem igazolta a reményeket.

Csak a tartós életmód-változással lehet lefogyni!

Az elhízás egyre nagyobb probléma: minden második felnőtt hazánkban kisebb-nagyobb súlyfelesleggel küzd, amelyet mozgással, étrenddel, orvosi beavatkozásokkal, gyógyszerekkel és különféle étrend-kiegészítőkkel igyekeznek „kezelni”. Tartós életmód-változtatás hiányában szükségképpen kudarcot vall majdnem mindegyik módszer (még a drasztikus műtétek is), kizárólag életmódváltozással van esély a sikerre. Az így elérhető eredmények fokozására, a célok eléréséhez szükséges idő lerövidítésére alkalmasak lehetnek az étrend-kiegészítők. A két fontos ismérv, mely alapján döntenünk kell, hogy elkerüljük vagy alkalmazzuk-e ezeket a készítményeket: a tudományosan igazolt hatékonyság és a biztonságosság. A fenti „támogató” remények ismeretében érthető, hogy a fogyasztószerek iránt óriási az igény. A gyártók és a forgalmazók gyakran sokat ígérő tájékoztató anyagai mellett érdemes tanulmányozni a szakirodalmat is, melyeket alátámasztanak tudományos vizsgálatokkal, és ez alapján is igazolt a hatásosságuk.

Lelovics Zsuzsanna