Mellrák és világjárvány

0
241
Fotó: gettyimages.com

Hogyan küzdjünk meg egyszerre két krízishelyzettel?

A daganatos megbetegedés – mint például a mellrák – többszöri krízishelyzeteket generál a beteg életében: akár a páciens mindennapijainak a részét is képezheti a vizsgálatok, kezelések miatti distresszt – negatív stressz – vagy a kiújulástól való félelem. A páciensek a mindennapok során többféle eszközzel próbáljak ezt az állapotot enyhíteni, ezek közül fontos szerepe van a társas kapcsolatoknak, s a rendszeres orvos-beteg találkozásoknak is.

Az idén kialakult pandémiás időszakban az emlődaganatos betegek – a többi daganatos beteghez hasonlóan – szinte dupla mennyiségű distresszt éltek meg, hiszen a betegségük miatt kialakult stresszt tovább fokozta a koronavírus világjárvány körüli aggodalom. Az AVON Mellünk Egészségéért Program szakértője, Kónya Ilona összegyűjtötte azokat a tanácsokat, amelyek megkönnyíthetik ebben a nehéz helyzetben a betegek mindennapjait.

A koronavírus járvány okozta helyzet miatt nem csak a duplájára nőtt az emlődaganatos betegek által megélt pszichés negatív stressz mértéke, de jelentősen beszűkültek a stresszkezelési lehetőségek is. Ritkultak az orvos-beteg személyes találkozások, ami már bizonytalanság érzést kelthet a betegben, továbbá csökkentek a baráti összejövetelek és azon aktivitások lehetőségei, amelyek a személyes jólétet növeléséhez járulnak hozzá, mint például a színház, mozi stb. S nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a melldaganatos páciensek gyakran édesanyák, feleségek, munkavállalók a pandémiás időszakban a home office, s az online oktatásból adódóan jelentős többletteherrel szembesülhettek. 

„A pandémia hatalmas kihívások elé állította a daganatos betegeket, akiknek ebben a helyzetben még inkább oda kell figyelniük magukra, valamint fontos, hogy környezetük is kiemelt figyelmet fordítson rájuk. Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy az érintettek, a testi egészségük mellett foglalkozzanak a mentális egészségükkel is. Valamint nem szégyen segítséget kérni, jelezzék nyugodtan orvosuknak, családjuknak, barátaiknak, hogy mivel tudnának a segítségükre lenni. Legyen szó egy bevásárlásról vagy csupán néhány óráról a gyerkőcök nélkül, ezek mind jelentősen hozzá tud járulni a betegek fizikális, szellemi és mentális jóllétéhez”- nyilatkozta a téma kapcsán Kónya Ilona, az AVON Mellünk Egészségéért Program szakértője.

Fotó: 123rf.com

Az alábbi szakértői tanácsok megfogadásával, a melldaganatos betegek a kialakult nehéz helyzetben is sokat tehetnek a saját jóllétükért:

  • Azok, akik továbbra is otthon töltik a legtöbb idejüket, alakítsanak ki egy napi illetve egy heti rutint, hiszen a rendszeresség biztonságot ad ebben a bizonytalan időszakban.
  • Ha aktív onkológiai kezelésben vannak, csatlakozzanak sorstárs közösségekhez, terápiás csoportokhoz, ahol hatalmas erőt meríthetnek betegtársaiktól. Napjainkban rengeteg ilyen közösség online tartja a találkozóit, így egyszerűen részt lehet venni rajtuk.
  • Most sem szabad elfeledkezni a sportról, törekedni kell a rendszeres mozgásra. Azok, akik nem aktív sportolók, menjenek ki, amilyen gyakran csak tudnak a természetbe sétálni, mert a kint töltött idő, a természet harmóniája relaxáló hatást biztosit. 
  • Azok, akik eddig edzőtermekbe jártak sportolni, csatlakozzanak egy online sport közösséghez, az edzőtársak garantáltan sok erőd adnak majd a mozgáshoz. A tünetmentes páciensek egészséges emberekkel való időtöltése során növekszik az önbecsülése, önbizalma, saját test elfogadásának a képessége. 
  • Alakítsanak ki apró, különleges rituálékat a hétköznapokra, s ünnepnapokra egyaránt, például tartsanak elegáns vacsorákat, szép terítékkel, ha tehetik rendeljenek a kedvenc éttermükből házhoz.
  • Szakítsanak időt saját magukra, amikor befele összpontosíthatnak.
  • A megfertőződéstől való félelem kezelésére jó lehet a gondolatstop módszere: amikor elindul egy negatív gondolatspirál, például „mi lesz, ha megfertőződöttem”, felvillantunk képzeletben egy nagy stop táblát, s elkezdjük felsorolni, hogy milyen óvintézkedéseket tettünk meg ennek elkerülése, s a saját immunrendszerünk megóvása érdekében. 
Fotó: gettyimages.com

Azonban, ha valakinél állandósul a belső szorongás, mindenképpen jelezze szakorvosánál, hogy szakember segítségére van szüksége, hiszen a folyamatos negatív stressz hosszútávon megterhelő mind fizikális, mind emocionális szinten. 

AVON 19 – AZ ÖNFIGYELEM NAPJA

Cél, hogy minden nő minden hónapban elvégezze a mellei önvizsgálatát. Az AVON létrehozott egy eseményt és egyúttal egy mozgalmat AVON 19 – Az Önfigyelem Napja néven, ami minden nő figyelmét szeretné felhívni ennek a fontosságára. Bővebb információ a kezdeményezésről az alábbi linken érhető el: https://www.facebook.com/AvonMagyarorszag/events/