Kivehető protézistől a titán implantátumig

0
286
Fotó: pixabay.com

Hazánkban már a fiatal felnőtteknek is csak 65 százaléka rendelkezik hiánytalan fogazattal. A fogvesztés oka legtöbbször a fogszuvasodás, fogágybetegség vagy baleset. A mai modern fogászati implantációnak, azaz fogbeültetésnek köszönhetően azonban az érintetteknek sem kell lemondaniuk a széles mosolyról.

Nagyszüleink kivehető protéziseitől néhány évtized alatt eljutottunk az állkapocsba ültetett titán implantátumok elterjedéséig. A modern implantológia története mintegy 40 évre vezethető vissza. Az első modern fogászati implantátumot svéd tulajdonosa csaknem négy évtizedig, halálig hordta. Hazánkban az 1990-es években vált széles körben elterjedtté az implantológia – mutat rá dr. Bérczy Kinga, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fogászati Klinika szakorvosa.

Szájhigiéné és fogegészség szempontjából Magyarország európai viszonylatban, a kifogásolható fogápolásnak köszönhetően, nem áll túl jól. A problémát nem is feltétlenül a fogmosás hiánya okozza, hanem a nem megfelelő fogmosási technika, illetve a fogköztisztítás elmaradása.  Így már fiatal korban előfordul a fogvesztés, ami az életkor előrehaladtával nő, ugyanakkor az idős emberekre jellemző teljes fogatlanság aránya az elmúlt évtizedekben sokat csökkent – ismerteti a szakember.

A fog (beültetéssel történő) pótlása egy több lépcsős, több hónapig tartó folyamat, magát az implantátumot bizony betegségek, például epilepszia esetén a társadalombiztosítás is támogatja. Ha még bent van a rossz fog, akkor első lépésként azt távolítják el, majd jellemzően három hónapot várnak, amíg meggyógyul a helye. Az implantátum beültetését napjainkban egy alacsony sugárdózisú CT, úgynevezett CBCT-felvétel segítségével három dimenzióban tervezik meg. Az implantátum egy titánból készült csavar, amit a szájsebész helyi érzéstelenítésben végzett műtét során helyez be az állcsontba.

A titán előnye, hogy a tudomány mai állása szerint nem ismert titánallergia, tehát ez megoldást jelenthet a fémallergiában szenvedő betegeknek is. Ezt követően újabb három hónap szükséges a gyógyuláshoz, vagyis a csontosodáshoz, csak ezt követően lehet a beültetett implantátumra rátenni az úgynevezett protetikai fejet, vagyis a felépítményt és a fogpótlást. Az eljárás az érzéstelenítésnek köszönhetően lényegében fájdalmatlan, a beavatkozást követő néhány napban szükség esetén fájdalomcsillapítót lehet szedni.

Ha évek telnek el a fogak eltávolítása után, és a páciens nem használja az állcsontját rágásra, akkor azon a helyen a csont folyamatosan lebomlik, és alkalmatlanná válik egy teljes fogsor pótlásához szükséges 6-8 implantátum beültetésére. Ilyenkor kivehető fogpótlásra van csak lehetőség, mégpedig úgy, hogy 2-4 csavart ültetünk be, és arra rögzítjük a fogsort. Ez a fogpótlás hasonlít a hagyományos, kivehető protézishez, csak sokkal stabilabb, jobban illeszkedik – mondja dr. Bérczy Kinga. A szájsebész hozzáteszi, hogy egyre jobban terjed a navigációs sebészet az implantológiában is, ennek előnye, hogy még a tényleges beavatkozás előtt, íróasztal mellett teljesen meg tudják tervezni a szakemberek a műtétet, így nem a beültetés alkalmával kell például az implantátum tengelyirányával, mélységével foglalkozniuk.

Dávid Orsolya

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem