Mi igaz a napi vizeletürítéssel kapcsolatban?

0
5802

Naponta többször ürítünk vizeletet, anélkül, hogy figyelnénk rá. De vajon mit tudunk erről a veseműködés eredményeképpen bekövetkező, létfontosságú folyamatról?

A vizeletmennyisége arányos a testsúllyal
IGAZ
Általános mérték szerint a vese 1-1,5 liter vizeletet választ ki 24 óra alatt. Mindamellett ez a mennyiség változik (többek közt) a kreatinin aránya szerint a vizeletben, mely pro- tein tükrözi a veseműködést, és mennyisége függ az izomtömegtől, így a testsúlytól is.

A nők húgyhólyagja kisebb
HAMIS
A férfiak és a nők akkor érzik a vizelési ingert, amikor a húgyhólyag maximálisan megtelik vizelettel, ami kb. 250 ml-t jelent. A húgyhólyag mérete hasonló mindkét nem esetében. Mégis, a menopauza után van úgy, hogy egyes nőknél a húgyhólyag csak 100 ml vizeletet képes befogadni a szövetek rugalmasságának elvesztése miatt, ami az izomtónus csökkenéséből ered.

A napi tíz alkalommal történő vizeletürítés normális
HAMIS
A napi hétszeri és az éjszakai egyszeri vizelésen túl az orvosok pollakisuriát (nagyon gyakori vizelést) állapítanak meg. Ennek oka a húgyhólyagreceptorok túl nagy reakciókészsége, ami „figyelmezteti” az agyat a vizeletürítés szükségességére. Ezért van az, hogy stresszhelyzetben, pl. vizsga vagy nyilvános szereplés előtt gyakrabban megyünk WC-re. A tünet egyébként a vizeletkiválasztó szervek betegségére is utalhat.

A vizelet-visszatartás káros a húgyhólyagra nézve
IGAZ
A visszatartott vizelet elősegíti a kiválasztószerv-rendszeri fertőzéseket: a baktériumoknak „több idejük van” a szaporodásra. A húgyhólyagtájéki fertőzések egyébként antibiotikumos kezeléssel gyógyíthatók.

De rendszeresen sűrűbben, a kelleténél előbb járni a toalettre szintén nem helyes. Ez megzavarja a szervezet említett „figyelmeztetőrendszerét” (a húgyhólyag jelzését az agynak), ami idővel elősegíti a vizeletszivárgást, illetve a képtelenséget a visszatartásra.

Forrás: Galenus
A cikk a Patika Magazinban jelent meg!