Milyen gyógyszert szedjek hasmenésre?

0
25499

A hasmenés tüneteinek enyhítésére számos gyógyszer közül választhatunk, melyek többsége vény nélkül kapható a patikákban. Mik lehetnek a hasmenés okai? Mikor milyen gyógyszert válasszunk? Erre keresünk választ mostani cikkünkben!

Hasmenés alatt azt értjük, amikor valakinek egy nap alatt háromnál többször van a megszokottnál hígabb széklete. A hasmenésnek számos oka lehet. Okozhatja fertőzés – például vírus vagy baktérium –, ami sok esetben utazás során, rossz higiéniai körülmények között vagy fertőzést hordozó személlyel való kontaktus révén alakul ki. Ugyancsak hasmenést okozhatnak romlott élelmiszerek, gombák méreganyagai, illetve bizonyos hashajtó hatású gyógyszerek is.

Gyakran antibiotikumos terápia kísérőjeként alakul ki hasmenés, ilyenkor ugyanis az alkalmazott antibiotikum nemcsak a kórokozó baktériumokat, hanem részben a bélflóra hasznos baktériumait is elpusztítja. A hasmenés hátterében emésztési, felszívódási zavar is állhat, ide sorolható például a laktóz- vagy a fruktózintolerancia, illetve az epe és a hasnyálmirigy működési zavarai. Továbbá szintén hasmenést eredményezhetnek a bélrendszer különböző gyulladásos megbetegedései, illetve fokozott érzékenysége is.

A hasmenés eredetének ismerete a választott terápia szempontjából jelentőséggel bír. A forgalomban levő, patikában kapható hasfogó készítmények hatóanyagai különböző módokon fejtik ki hatásukat, így javallatuk is a hasmenés különböző eredetű formáinak megfelelően más és más.

Mivel ezek a készítmények jobbára vény nélkül kaphatók a gyógyszertárakban, a gyógyszerválasztás joga a betegre helyeződik. A továbbiakban e választás megkönnyítését célozzuk meg, és bemutatjuk, hogy melyik típusú hasfogó készítményt mikor érdemes alkalmazni.

Általános terápia
Bármilyen eredetű hasmenésről is legyen szó, a kezelésnek mindig része kell hogy legyen a folyadék- és sópótlás. Hasmenés során a szervezet nagy mennyiségben veszít vizet és ionokat, ami különösen csecsemők, kisgyermekek, idősek és legyengült egészségi állapotú egyének esetén jelent kockázatot, akár életveszélyt is! Ne feledkezzünk meg tehát a rendszeres folyadékfogyasztásról! Minden esetben fontos az étrendre is odafigyelni: kerüljük a nehéz, megterhelő, zsíros vagy sok cukrot tartalmazó ételeket! Könnyű ételek, joghurt, sós ropi, zöldségek, alma, banán fogyasztása javasolt.

Fotók: pixabay.com, unsplash.com

Probiotikumok

A bélflóra helyreállítását célzó, antibiotikum-rezisztens bak- tériumokat tartalmazó készítmények alkalmazása kifejezetten antibiotikum okozta hasmenés, valamint fertőzéses eredetű (például utazási) hasmenés esetén indokolt. A készítményeket megelőzés céljából is használhatjuk. A termék kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy azt gyermek vagy felnőtt fogja használni! Kérdezzük meg a gyógyszerésztől, hogy az adott termék hány éves kortól használható, illetve kisgyerekek esetén inkább az oldat vagy a por formát válasszuk! Szedése az antibiotikummal lehetőleg ne egyidőben, hanem 1-2 óra eltéréssel történjen!

Adszorbensek
Ebbe a kategóriába az aktív szenet, illetve a dioszmektitet tartalmazó készítmények sorolhatók. Alkalmazásuk különösen fertőzés vagy mérgezés (például gyomorrontás) okozta hasmenés esetén indokolt! Ezek a hatóanyagok megkötik a hasmenést okozó méreganyagokat, és gátolják azok felszívódását.

Mivel képesek bizonyos gyógyszerhatóanyagokat is megkötni, ezért ne szedjük más gyógyszerrel egyidőben, teljen el egy-két óra a bevételek között. Az aktívszén-tartalmú készítmények a székletet sötétre színezik!

Adsztringensek
Az ebbe a csoportba tartozó hatóanyagok – bizmutsók és cserzőanyagok – „összehúzó” hatásúak: csökkentik a bélfal érzékenységét, a bélnedv kiválasztását, valamint a méreganyagok felszívódását. Alkalmazásuk fertőzéses, mérgezéses eredetű, valamint emésztési zavarok esetén javasolt!

Hasonlóan az adszorbensekhez, ezeket a készítményeket se használjuk más gyógyszerekkel egy időben: bevételük között 1-2 óra teljen el!

Bélmozgást csökkentő szerek

A loperamidtartalmú készítmények sorolhatók ide, melyek a bélcsatorna ritmikus összehúzódását, a béltartalom gyors továbbítódását csökkentik. Különböző heveny és hosszabb ideje fennálló hasmenés tüneti kezelésére ajánlottak, azonban ne alkalmazzuk őket fertőzés vagy mérgezés okozta hasmenés esetén (mert lassítják a kórokozók kiürülését a szervezetből). Ugyancsak nem használhatók székrekedés, bélelzáródás vagy magas lázzal és véres széklettel járó hasmenés esetén, valamint 6 éves kor alatt!

Túlzott bélnedv-kiválasztást csökkentő szerek

Viszonylag új gyógyszernek minősül a racekadotrilt tartalmazó készítmény, amely vény nélkül csak felnőtteknek javasoltan kapható. Különféle típusú hasmenések esetén alkalmazható: csökkenti a bélnedv túlzott mértékű kiválasztódását, és ezáltal a fokozott folyadékvesztést.

Antibiotikum-kezelés okozta hasmenés esetén, illetve bizonyosvérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel (ACE-gátlók) való együttes alkalmazása nem javasolt!

Bármely gyógyszer mellett döntünk, érdemes megkérdeznünk gyógyszerészünk véleményét is! Ha a tünetek nem enyhülnek 2-3 nap alatt, ha láz, hasi fájdalom vagy hányás jelentkezik, továbbá csecsemők és kisgyermekek hasmenése, illetve terhesség esetén feltétlenül keressünk fel orvost!

Nem mindegy, hogy milyen típusú hasmenésünk van, ezért az sem mindegy, hogy mitveszünk be annak legyőzésére.

Dr. Csábi József, PhD
gyógyszerész-közgazdász

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!