Mi köze a titánnak az egészséges, boldog élethez?

0
225

Az elmúlt 54 évben a fogászai implantátumok alkalmazása széles körben elterjedt. A beavatkozások technikái jelentős fejlődésen mentek keresztül, hogy minden páciens a neki legmegfelelőbb implantátumot kaphassa. Ezekkel az új módszerekkel már nem csak egy-egy fog pótlását lehet megoldani, hanem akár teljesen fogatlan páciensek műfogsorának rögzítését, a protézisrögzítést is.

Ha foghiányának implantátumos pótlását tervezi, akkor cikkünk mindenképpen Önnek szól! 

A továbbiakban Dr. Szabó Lászlótól, a Fixfogsor Rendelők igazgatójától kap sok-sok hasznos tanácsot az implantátumokkal történő kezelési lehetőségekről. 

A tökéletes ötlet!

Per-Ingvar Brånemark svéd professzor nyulak csontjaiba ültetett titán-eszközöknél figyelte meg, hogy meglehetősen nehéz azok eltávolítása. Rájött, hogy a titán képes összenőni a csontszövettel, így kiderült, hogy ez az ideális anyag az implantátumok készítésére.

Ha azt hiszi, hogy egyetlen fog hiánya nem nagy ügy, akkor sajnos TÉVED!

Minden egyes fog része a teljes fogazatnak, egy fog hiánya már megbontja ennek a rendszernek az egységét. – mondja Dr. Szabó László.

A problémák már egészen fiatal korban kezdődnek!

Az első foghúzás után a szomszédos fogak egymás felé dőlnek, a szemben lévő pedig kiemelkedik a sorból.

Az összes fog elvesztése után az állcsont és a rágóizmok változásai 10-15 év elteltével már kívülről is észrevehetők. Az arc beesett és aszimmetrikus lesz.

Minél több fog hiányzik minél régebb óta, annál több időre, bonyolultabb és költségesebb kezelésekre van szükség a rágóképesség helyreállítására!

Hogyan lehet hiányzó fogat pótolni?

Általában 3 fő módszert alkalmaznak erre a szakemberek.

 1. Fogszabályzással: 
  Egy fog elvesztése esetén néha megoldható a foghiány eltüntetése azzal, hogy a hiány melletti fogakat összébb zárjuk. Ez fogszabályozó eszköz felszerelésével jár és meglehetősen hosszú ideig tartó kezelést igényelhet. 
 2. Híd felépítésével:
  Magyarországon jelenleg ez a leggyakrabban alkalmazott eljárás ez. Ilyenkor a fogorvos a foghiány melletti egészséges fogakat lecsiszolja, és erre helyezi fel a foghiányt áthidaló szerkezetet. Ez a módszer nem jelent végleges megoldást. A híd alatti csontszövet leépülése folytatódik, ezáltal a híd és az íny között 10-15 év alatt egy rés alakul ki, ami szükségessé teszi, a híd lebontását, és újra felépítését. 
 3. Fogbeültetéssel:
  A fog két fő részből áll: fogkorona és foggyökér. A fogaink koronai részével rágunk, a gyökér feladata pedig a fog stabil rögzítése az állcsontban.

A hagyományos fogpótlási eljárások során a fogorvos a fogak koronai részét pótolja, a fogbeültetéses fogpótlás viszont a hiányzó gyökeret is helyettesíti egy implantátummal. A beültetés lényege, hogy az eltávolított foggyökér helyére elhelyezzük az implantátumot. Az implantátum titánból készül, aminek megvan az a remek tulajdonsága, hogy a csontszövet szereti körbenőni. 

A fogbeültetés előnyei:

 • Jobb életminőség és több önbizalom a magán-, társasági- és szakmai életben.
 • Pozitív esztétikai hatás az arcmimikában. Ezáltal az arc beesettsége megszűnik.
 • A stabil fogak pozitívan befolyásolják a beszédet, az ízek érzékelését, és az emésztést.
 • A szomszédos, egészséges fogakat nem kell lecsiszolni!

Fájdalmas a fogbeültetés? 

A fogászati kezelés csak akkor fáj, ha az orvos gyulladt területen dolgozik, mert itt nem hat elég jól az érzéstelenítés. A gyulladt területet a szervezetünk védekező rendszere igyekszik körülhatárolni. A vér az érzéstelenítő anyagot csak a határvonalig tudja megfelelő mennyiségben odaszállítani. Ez a magyarázat arra, hogy miért fáj például egy gyulladt fog kihúzása.

Fogbeültetést csak nyugalomban lévő, gyulladástól mentes helyen végzünk, ahol az érzéstelenítés megfelelően hatásos.

Mennyire tartós a fogbeültetés?

Erre a gyakori kérdésre meglepő választ fogok adni – mondja Dr. Szabó László. Hogy mennyi ideig szolgálja tulajdonosát a beültetett fog, az nagyban függ a szájhigiéniától. 1965-ben történt meg az első titán implantátumok beültetése. Gösta Larsson taxisofőr beültetett implantátumait haláláig, 41 éven keresztül „viselte”. 

Ha a fogbeültetés ilyen jó dolog, akkor az én fogorvosom miért nem ajánlotta?

Valószínűleg azért, mert a fogbeültetés nem az általános fogászat része. Habár az implantológia több mint 50 éves múltra tekint vissza, mégsem rutin kezelési módszer a fogászati rendelőkben. Megfelelő szakértelemmel és gyakorlattal rendelkező fogorvost érdemes felkeresni.

A kivehető műfogsor rögzítésére is van már megoldás?

Igen, sokan érintettek a műfogsor problémában – emeli ki az igazgató.

Kimondottan erre a célra fejlesztették ki az extra vékony titán implantátumokat. Az extra vékony implantátumok átmérője mindössze 2,1 – 2,4 mm, amely lehetővé teszi az ínyen keresztül – műtéti metszés nélkül – a beültetését az állcsontba. Nagyjából 1 óra alatt beültethető a szükséges számú implantátum és stabilan rögzíhető a műfogsor. A beültetést követően a régi fogsor azonnal visszahelyezhető, nem marad fog nélkül a páciens.

Korábbi cikkünket a „Műfogsorkészítés kulisszatitkai”-témában elérheti.