Hogyan kezeljük az e-pácienst? Milyen módon keressünk a google-lal? Hogyan állítsunk be napi egészségügyi cikkajánlót? Hasonló kérdésekre adja meg a választ a Digitális Akadémia programsorozat, amelyet kifejezetten az orvostársadalom számára szerveznek. A sorozat április 6-ai nyitórendezvényének házigazdája Dr. Meskó Bertalan, a magát „geek”-nek nevező, orvosi jövőkutató volt, aki a fentieken túl még a közösségi média világába is elkalauzolta a résztvevő orvosokat.

A Digitális Akadémia nyitórendezvényét április 6-án rendezték meg, ezen kívül igény szerint kisebb workshopokat szerveznek majd, illetve a nyitókonferencia előadójának online kurzusait is elvégezhetik az érdeklődők.

A Digitális Akadémia célja egy olyan digitális fórum megteremtése, melynek során az egészségügyi szakemberek betekintést nyernek az internet, az orvosszakmai oldalak, a közösségi média ésszerű és hatékony használatába, valamint az ezekkel kapcsolatos legaktuálisabb kérdéseikre is választ kaphatnak.

 

Kinek ajánlható a Digitális Akadémia?

Az akadémia mindazoknak az orvosoknak, gyógyszerészeknek szól,

  • akik találkoztak már olyan betegekkel, akik az interneten tájékozódtak vagy félretájékozódtak a betegségükről,
  • akik szeretnének a kollégáikkal szakmai kérdéseket online megvitatni,
  • akik naprakészek kívánnak lenni a szakterületükön, de nincs több idejük az interneten való keresgélésre,
  • akikkel előfordult már, hogy ismerősnek jelölték őket a Facebookon vagy más közösségi oldalon a betegei, és nem tudták hogyan kezeljék a helyzetet.

A betegek gyógyulását, egészségük megőrzését segíti, ha a kezelőorvosuk, gyógyszerészük nem idegenkedik az elektronikus kommunikációban rejlő lehetőségek használatától, ismeri a bennük rejlő lehetőségeket.

Másrészt szakmai fejlődésüket mozdíthatja előre, megkönnyítheti mindennapi munkájukat, ha hatékonyabban, kevesebb idő alatt találják meg a számunkra fontos szakmai információkat a világhálón. A rendezvényre szakterülettől függetlenül regisztrálhattak a résztvevők.

Az előadók

A konferencia házigazdája Dr. Meskó Bertalan, a magát „geek”-nek nevező, orvosi jövőkutató volt. Az interneten Berciként ismert tudós a világ első, közösségi médiáról és orvoslásról szóló kurzusának oktatója a Semmelweis Egyetemen, a díjnyertes Scienceroll.com blog és a Mediq.blog.hu szerzője, valamint a Webicina.com oldal vezetője, rendszeresen tart előadásokat világszerte. Az akadémián előadásainak témáit hat fő téma köré szervezte: számtalan hasznos gyakorlati tanácsot mutatott be az internetes kereséshez, találó példákkal illusztrálva azokat, mobileszközök használatához (okostelefonok, tabletek) az orvostudományban. Bemutatta az e-páciensek és az általa „Googlerek”-nek nevezett betegek közti különbségeket, a közösségi oldalakban rejlő lehetőségeket és veszélyeket, mikroblogolás fontosságát és eredményességét. Végül a naprakészség témaköre került terítékre, a résztvevők megtudhatták, hogyan juthat el hozzájuk minden, számukra érdekes információ anélkül, hogy ők maguk keresnének rá nap mint nap, akár órákat is eltöltve ezzel.

A konferencia másik előadója Dr. Horváth Tamás, az ENT House Budapest magánklinika fül-orr-gégésze és az enthouse.blog.hu szerzője arról beszélt, hogy hol tájékozódnak a betegek, mit is jelent az e-páciens fogalma, milyen a reális e-beteg, hogyan kell kezelni az e-pácienst, illetve az e-orvoslás fogalmáról, és annak fontosságáról. Mindkét előadó igazán felkészülten és egyszerűen, érthető példákon keresztül mutatta be a közönségnek a digitális kommunikáció és orvoslás összefonódását.

VIPR