Az év közepére valamennyi főzőkonyha csatlakozhat a mintamenza programhoz, amely amellett, hogy a közétkeztetésben részt vevőknek korhoz igazodó élelmiszert biztosít, felvevőpiacot teremt a hazai kistermelőknek – nyilatkozta Pesti Imre budapesti kormánymegbízott.

A kormánymegbízott – aki a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa is – elmondta, hogy európai összehasonlításban Magyarországon meglehetősen rosszak a halálozási adatok. A magyar lakosság fele szív- és érrendszeri betegségben, 25 százalék pedig daganatos betegségben hal meg. Döntően nem az egészségügyi ellátás és a genetika a felelős az adatért, a tudomány sokkal inkább az életmódot, étkezés szerepét nevesíti. Utalt arra, hogy már 35 éves korban alacsony a kilátás a nyugdíjas korra, s erre a fiatalkori táplálkozásnak is közvetlen hatása van.

Mintamenza program már Budapesten is

Pesti Imre jelezte: a problémát a kormány is felismerte és megduplázta – 68 ezerről 102 ezer forintra emelte – a közétkeztetésre szánt éves fejkvótát. A 2009-ben Békés megyéből indult mintamenza programhoz idén januárban csatlakozott Budapest. A kormánymegbízott tájékoztatása szerint az országban két és félmillióan részesülnek a közétkeztetésben, a fővárosban minden harmadik ember érintett. Budapest a kezdeményezés “gazdájául szegődött”, és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Társasággal együttműködve dolgoznak a kiterjesztésén – mondta Pesti Imre.

 

 

Javítani kellene a közétkeztetés színvonalát


Elmondta, hogy a budapesti közétkeztetésben részt vevő cégek önként csatlakoztak, náluk a kormányhivatal részvételével vizsgálják, milyen alapanyagokat használnak és honnan szerzik be, milyen konyhatechnikával dolgoznak és milyen étrendet állítanak össze. Az előzetes – kiinduló állapotot rögzítő – eredmények szerint az érintettek nem kapják meg a szükséges kalóriamennyiséget és fehérjét, az óvodásoknak több tejre lenne szükségük, az ételek pedig sózás nélkül is sok sót tartalmaznak.

Mint mondta, a modern élelmezésnek igazodnia kell az érintettek korához, szellemi és fizikai terheléséhez. Járvány idején az egészséges, vitamindús étkezés is segítheti a megelőzést – mutatott rá. A fővárosi kormányhivatal vezetője jelezte: növelni kell a rostok, vitaminok, nyomelemek arányát, míg a magas inzulintermelést kiváltó ételek, porlevesek, tepertőkrém, zsíros kenyér kerülendő.

Szavai szerint a menzákon jelenleg kevés a halétel és a gyümölcsök, a koszt egyhangú és gyakran ismétlődik. Úgy vélte: eltűntek a különbségek a nyári és téli ételek között, holott a szezonalitásnak nagy jelentősége lenne.

 

A jó közétkeztetéstől javulhat az iskolai teljesítmény is

A kormánymegbízott egy külföldi felmérésre hivatkozva megjegyezte: a minőségi közétkeztetésnek más közvetlen haszna is van, például 3-8 százalékkal javul a tanulmányi eredmény, erősödik az immunrendszer, s ezzel együtt csökken a hiányzások száma, továbbá csökkennek a magatartásbeli problémák.

A program a hazai mezőgazdaság, kistermelők áruinak is felvevőpiacot biztosít – tette hozzá Pesti Imre, megjegyezve, hogy egyebek mellett a szürkemarha- és a vadhús értékesítési gondokra is megoldás lehet.

MTI