A gyógyszer-élelmiszer kölcsönhatások nem csak közvetlenül jöhetnek létre. Ahogyan a gyógyszer, úgy a táplálék is módosíthatja a szervezet működését.

gyógyszerA tápcsatorna mentén haladva néhány példa arra, hogyan módosíthatják a táplálékok a gyógyszeres terápiát.

Az elfogyasztott élelmiszer hatása a gyomor-bél rendszerre

Vannak olyan táplálékok, elsősorban a citrusfélék, melyek csökkentik a tápcsatorna pH-ját, tehát savanyítanak. Ez kölcsönhatásokhoz vezethet. A paprikában lévő kapszaicin (ez adja a paprika csípős ízét) vérbőséget okozhat a belek falában, ami gyorsíthatja a hatóanyagok felszívódását, így gyorsabban érezhető a gyógyszer hatása.

Az alkohol hatása

Az élelmiszerek közé tartoznak a szeszes italok is. Kevesen tudják, hogy a „reggeli pálinka” komoly problémákat okozhat a terápia során. Az alkohol közvetlenül a gyógyszerre is hat (befolyásolja a tabletták szétesését, gyorsítja a hatóanyag kioldódását), a tápcsatorna minden részéből felszívódik, de legnagyobb részt a patkóbélből és a vékonybélből. Ez azért okozhat problémát, mert a legtöbb gyógyszer felszívódási helye is itt van. Az alkohollal egyidejűleg a szervezetbe jutó barbiturátok, fenotiazin származékok súlyos mérgezéses tüneteket okozhatnak.

Az élelmiszer összetevőinek hatása a gyógyszer lebontó-átalakító enzimrendszerének működésére
Bizonyított az élelmiszereknek a máj gyógyszer lebontó-átalakító enzimrendszerére gyakorolt hatása. A magas szénhidráttartalmú étrend csökkenti, míg a magas fehérjetartalmú étrend fokozza ennek az enzimrendszernek a működését. Ezt az enzimrendszert befolyásoló élelmiszer a grépfrút is.

A grépfrút hatásai
A grépfrút interakciókért felelős komponenseinek a bioflavonoidokat tartják. Ezek az anyagok legnagyobb mennyiségben a grépfrút levében vannak. A grépfrútlé a citokrom P450 enzimrendszerre, azon belül is a CYP3A4 izoenzimre hat, gátolja annak lebontó hatását. Ennek következtében a felodipin gyógyszervegyület vérszintje magasabb lehet. Némely koleszterincsökkentő grépfrútlével való bevétele esetén szintén fokozott hatás jöhet létre, ami súlyos esetben izom-rendellenességet okozhat. A grépfrútlé hatással van egyes antidepresszánsokra, pl. a fluoxetinre is. Megtörtént eset, amikor a grépfrútlé a kortizonszármazék hatóanyagú gyógyszer mellékhatását növelte.

A 95 éves betegnél a tabletta grépfrútlével való szedése után 1-2 órával erős gyengeségérzet alakult ki, ami a nagyfokú káliumürítés következménye volt. Azonban a grépfrútot szükségtelen minden gyógyszer ősellenségének titulálni. Egy, a chicagói egyetemen végzett kutatásban a Rapamicin nevű daganatellenes szer hatását vizsgálták 30 betegen. Ez a készítmény rosszul szívódik fel a bélből, egy szem tablettából a hatóanyagnak csak 14%-a. Azoknál a betegeknél, akik a gyógyszert grépfrútlével vették be, a vér gyógyszerszintje a négyszeresére emelkedett a már említett enzimgátlás miatt.

Ezért lehetséges, hogy bizonyos igen drága daganatellenes szerek adagját jelentősen csökkenteni lehetne, ha azokat grépfrútlével vennék be a betegek. Ez kedvező a betegeknek, mert a kevesebb gyógyszer adásával együtt kevesebb a mellékhatás is, valamint a kevesebb gyógyszer kevesebbe is kerül.

Az élelmiszereknek hatása van a gyógyszerek kiürülésére a vizelet vegyhatásának módosításával
Élelmiszereink némelyike a kiürülés szakaszában is okozhat kölcsönhatást azzal, hogy változtatja a vizelet vegyhatását. A hús, tojás, dió, szilva fogyasztása savas irányba tolja el a vizelet vegyhatását, ezért lassul a savas vegyhatású szereknek a szervezetből történő kiürülése. A tej, és a zöldségfélék lúgosítják a vizeletet és gátolják a lúgos kémhatású gyógyszereknek vesén keresztül történő kiürülését.

VARGA TAMÁS
PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM GYÓGYSZERTECHNOLÓGIAI ÉS
BIOFARMÁCIAI INTÉZET

 

Olvassa el cikkünk további részeit is:

Mit ne egyek, ha gyógyszert szedek? I. rész

Mit ne egyek, ha gyógyszert szedek? II. rész