Mit tehet azért, hogy kisgyermeke nyugodtan aludjon?

0
428
Fotó: 123rf.com

Amennyiben szeretne mélyebben megismerkedni az alvás lélektanával és olyan praktikákkal, amelyek hozzásegíthetik ahhoz, hogy jól aludjon, vegye kézbe Magyar alváskönyvet

Újszülött korban még a babák nagyon sokat, napi körülbelül 16 órát alszanak, amelynek legnagyobb része álomlátó alvás (REM-alvás). A csecsemőknél a napi ritmus nagyon gyorsan, már az első egy-két hónapban kialakul, ezt pedig befolyásolja a fény és a sötétség váltakozása, a csecsemő környezetében élők szokásai, és az etetések ritmusa. Ezért is fontos megtalálni az ésszerű egyensúlyt a szülők és a baba ritmusa között!

Tehát a megfelelően kialakított ritmus kiegyensúlyozza az anyát és a babát is. Azonban, ha ez sérül, akkor elindulhat egy önrontó kör:

Például: Abban az esteben, ha az anya fáradt és kialvatlan, kevésbé tud figyelni a csecsemő igényeire, aki ettől nyűgös lesz, alvása töredezetté válik, így még nyűgösebb lesz, és ez még fáradtabbá és frusztráltabbá teszi az anyát. Erre a megoldás, hogy amennyiben lehetséges, egy estére vagy egy időre, az apa/nagymama, vagy egy másik személy vegye át a baba gondozását, ami alatt az anya kipiheni magát, és ismét türelmesebben és figyelmesebben tud a baba felé fordulni, aki ettől kiegyensúlyozott és nyugodt lesz. Így az önrontó kör önjavító körré válik.

Együtt alvás, vagy külön alvás?

A nyugati kultúrkörben sokszor foglalkozunk a gyermek- szülő együtt alvásának kérdésével.  

Mészáros Kriszti, jógaoktató és anyuka saját tapasztalata alapján azon a véleményen van, hogy ha a szülőnek és a gyermeknek is öröm az együtt alvás kicsi korban, akkor annak nincs semmi akadálya. Sőt a kiszolgáltatott kisbaba érzelmi biztonságát támogatja, ha közel lehet az anyához. Ez megnyugtatja és az érzelmi kötelék is mélyebb lesz a szülő és a gyermek között.

Az újszülött kisbabánál persze biztonságosabb, amennyiben az édesanyához minél közelebb, de nem egy ágyban, hanem külön kiságyban alszik.

Ezt követően, amint a baba nagyobb lesz, akkor lehet egy ágyban is, ha ez mindenki számára örömet okoz.

Természetesen, amennyiben a szülők az ott alvó gyermek miatt nem tudják kipihenni magukat, vagy ha ellenérzéseik vannak az együtt alvással kapcsolatban, akkor inkább érdemes külön szobába szoktatni a gyermeket. 

Abban az esetben, amikor ez ellen a gyermek nagyon tiltakozik, lehet fokozatosan hozzászoktatni a külön alváshoz.  Ezt a fokozatosságot jelenti, amikor először egy szobában, de külön ágyban, azután pedig külön szobában altatják a kicsit. Az önállósodás úgyis megtörténik előbb- utóbb és eljön az az idő, amikor a gyermek saját magától szeretne külön aludni.

Éjszakai átjárás

Ez a probléma minden családban előfordulhat átmenetileg. Amennyiben csak egyszer- egyszer fordul elő, abban az esetben nem szükséges vele mélyebben foglalkozni. Azonban amint ez a helyzet rendszeressé válik, akkor meg kell vizsgálni, mi okozhatja. A válasz általában egyszerű: stresszesebb élethelyzet, feszültség, vagy valamilyen testi ok: megnagyobbodott mandulák például okozhatják ezt a helyzetet. 

Ebben az esetben a megoldás nem a gyermek kitiltása a szülői ágyból, hanem a megengedő segítség, de olyan szabályok mellett, ami a szülők nyugodt alvását is szolgálja. Például: a gyermeknek a saját ágyában kell elaludni és ébrednie is, vagyis a szülők visszaviszik éjjel. Amennyiben ez nem működik, akkor a gyermek aludhat a szülőkkel egy szobában, de külön ágyon. (Ezeket a szabályokat érdemes következetesen betartani.)

Mit tehet, ha a kisgyermek felébred, és nem tud visszaaludni?

Sokszor előfordul, hogy a kisgyermek nem megy át a szüleihez éjszaka, de felébred és segítséget kér, áthívja szüleit. Érdemes itt is kivizsgálni a kiváltó okot, de nem biztos, hogy annak megszüntetése megoldja a problémát. Lehet az a gond, hogy a gyermek bioritmusához képest túl korán fekszik le, így alvása töredezetté válik. Ezt a helyzetet az oldja meg leghatékonyabban, ha visszaállítják az eredeti alvás- ébrenlét ritmusát.

Ennek visszaállítására 3 eszközt vethet be:

Alváskorlátozás: fektesse le a kisgyermeket annyival később, amennyi időt ébren tölt éjjel. Amennyiben a gyermek végigalussza az éjszakát, de kialvatlan marad, akkor másnap lehet fél órával korábban lefektetni, ha után is nyűgös marad, akkor még fél órával korábbra kell tenni a lefekvés időpontját. Ezt a folyamatot egészen addig kell ismételni, amíg ki nem tudja pihenni magát. Ennél a módszernél vigyázni kell arra, hogy a gyermek ne szunyókáljon délután. Amennyiben még óvodás korú gyermekről van szó, akkor pedig annyit aludjon, amennyit szokott. Ne legyen hosszabb az alvása a megszokottnál.

A szülői jelenlét, mint másodlagos megerősítés korlátozását: Az éjszakai ébredéseket megerősítheti az aktív szülői jelenlét, tehát, amikor a szülő azonnal átszalad, és próbálja aktívan visszaaltatni a gyermeket. Ehelyett azt tehetjük, hogy nem megyünk azonnal, hanem kicsit várunk. Ebben az esetben nagyobb az esély, hogy a gyermek visszaalszik magától. Azonban, nem szabad sírni hagyni, ha sír mindenképpen menjünk át és nyugtassuk meg!

Az időzített ébresztést: Abban az esetben, ha a gyermek mindig ugyanabban az időpontan ébred, akkor ébresszük fel egy kicsit korábban, és pont ellentétes hatást fogunk ezzel kiváltani: ahelyett, hogy éber lenne, alig lesz kelthető és szinte azonnal visszaalszik, és utána sem ébred fel.

A felsorolt módszerek mindegyike sokat segíthet, de egyik sem 100%- os hatékonyságú, ezért ha a probléma hosszú időn keresztül fennáll, érdemes alvásmedicinában és anya-gyermek kapcsolatban járatos pszichológus szakembert felkeresni.

Továbbá, ahhoz hogy a babája még jobban aludjon, segítséget jelenthet az életkorának megfelelő kisbabás vagy nagybabás jóga és babamasszázs, mert a mozgásos játék és az érintés bizonyítottan segíti a babák ellazulását, pihenését.

Ha szeretne többet megtudni az alvás pszichológiájáról, zavarairól, ha szeretné kideríteni, vajon megfelelő mélyen és hosszan alszik -e, akkor szerezze meg a Magyar alváskönyvet!

Most 10% extra kedvezmény jár a Galenus-Kriszti2020 kuponnal, amennyien a Galenus webshopjában vásárol.

Forrás: redlotus.hu