Akár edzőteremben, akár egy baráti szkanderezés közben, de nehéz tárgy emelésekor is megtörténhet a baj, a bicepsz izom szakadása.

A bicepsz izom a vállövet az alkarral köti össze, feladata a könyök hajlítása és forgatása. Az izom mindkét vége inakkal csatlakozik a csontokhoz, a felső végénél az ín a váll körül kettéválik egy hosszú és egy rövid fejre. Ezek a tapadási pontok a leginkább sérülékenyek.

Egyszeri vagy túlterheléses ínszakadás

Megkülönböztetünk egyszeri, hirtelen erőbehatásra létrejövő ínszakadást és túlterheléses, lassan kialakuló gyulladást, szakadást. A vállízület körüli bicepsz ínszakadás a gyakoribb, mivel a hosszú fej egy szakaszon az ízületben halad és így könnyebben sérül. Főleg negyven éves kor felett, vagy sportolóknál sérül az ín.

Szakadás esetén körülbelül harminc százalékkal csökken a bicepsz ereje és az izom hasa lejjebb kerül, lecsúszik. Az alsó, a könyök belső oldalán lévő izomvég nagy erőbehatásra szakad csak el, általában hajlított kart ért erős nyújtáskor.

  • Vajon kell-e és mikor operálni?

Ha valaki fiatal, és rendszeresen sportol, célszerű a műtétet választani, mert gyorsabb rehabilitációt tesz lehetővé. Ha a sérülést konzervatívan kezeljük, lassú a gyógyulás, és eredménye is szerényebb.

Ha a bicepszizom zsugorodik

Azt is tudni érdemes, hogy a bicepszizom zsugorodásra hajlamos, vagyis minél később végezzük a műtétet, annál nehezebb jó eredményt elérni.

Kezelni kell!

A ritkább, alsó bicepszszakadásnál is fontos, hogy a leszakadt inat mielőbb visszarögzítsük a tapadási helyére. Ez általában a tapadási pont egy részének előkészítésével, és oda az ín visszahúzásával jár. Ha ez nem történik meg, gyengül a könyökhajlítás ereje. Aki a sérülés után nem érez jelentősebb izomerő csökkenést, annak lehet, hogy csak részleges bicepszszakadása van. Ilyen sérülések esetén mielőbb tanácsos ortopédiai, vagy baleseti sebészeti szakrendelésen, ambulancián jelentkezni, hogy hozzáértő szakember tisztázza a teendőket.

Dr.Boross György
ortopéd-,kézsebész, baleseti sebész
www.drboross.hu