Natúr antibiotikumok?

0
660

A modern világban általában szintetikusan előállított gyógyszeres hatóanyagokkal vesszük fel a küzdelmet a baktériumok, a vírusok vagy a gombát okozta fertőzésekkel szemben. Az antibiotikumok, a vírus- és gombaellenes szerek megjelenése előtti időkben természetes anyagokkal, növényi szerekkel védték magukat az emberek a mikroszkopikus kórokozóktól, és azokkal próbálták legyőzni az általuk okozott betegségeket.

A mézet például ősidők óta alkalmazzák a kórokozók elpusztítására, sebkezelésre. Évszázadokra tekint vissza az oregánó, a borsmenta, a szegfűszeg, a fahéj, a rozmaring vagy a teafa illóolajának és készítményeinek használata. Az illatos komponensekkel teli készítményeket lemosóként, öblögetőként, teaként, szopogatótablettaként vagy fogkrémként ma is alkalmazzák a különféle kórokozók elölésére.

A természetes antimikrobiális szerek a reneszánszukat élik, és számuk az újabb kutatásoknak köszönhetően folyamatosan bővül. A „fiatalabb” természetes antimikrobiális szerek közé sorolható a grépfrútmagkivonat, amely egy laboratóriumi vizsgálat alapján több száz különféle baktériumot, vírust és gombát képes elpusztítani.

Dr. Budai Mariann PhD
szakgyógyszerész