A dolgozó nők esetében a menstruációs periódus kezelése még mindig szorongással, félelmekkel terhes. A munkahelyi környezet a mai napig nem tudja a megfelelő módon, a női munkaerőhöz igazítani a munkavégzés tárgyi és mentális környezetét. Ráadásul, a hüvelyflóra azonnal reagál az immunrendszer tartós, stressz előidézte gyengülésére, vagy az olyan rövid ideig tartó stresszhelyzetekre is, mint egy fontos prezentáció, vizsga, vagy a vizsgára felkészülés időszaka. Ilyenkor könnyen felborul a hüvely savas kémhatása. De mit tehetünk az egyensúly megőrzése érdekében?

A ststisztikák tanulságai szerint, kijelenthetjük, hogy a nők csupán egyharmada nem szenved valamilyen nőgyógyászati problémától. A fiatalabb nők közül, általában, a 18-21 éves korosztály számol be a legtöbb panaszról. A leggyakrabban előforduló nőgyógyászati és intimhigiéniás problémák egyik közös tünete a hüvelyfolyás.

 

Ilyen a betegségre utaló hüvelyváladék

Mindezzel együtt a normális hüvelyváladék a méh, a méhnyak és a hüvely által termelt átlátszó, vagy fehér, szagtalan, viszkózus folyadék. Szerepe, hogy tisztán tartsa a hüvelyt, eltávolítsa az elhalt sejteket és baktériumokat. A normális hüvelyváladéktól a betegségre utaló hüvelyfolyást, színe, szaga és olyan további tünetek, mint viszkető, égő érzés, az irritáció különbözteti meg. A különböző eredetű hüvelyfolyás tünetének közös oka, hogy a hüvely mikroflórája megváltozik, aminek következtében túlszaporodnak azok a baktériumok, gombák, amelyek egyébként is jelen vannak a hüvely nyálkahártyáján.

Ne csak a tüneteket kezeljük

Amikor a hüvely nyálkahártyája egészséges, akkor a hüvelyflórát speciális, csak a hüvely flórájára jellemző tejsavbaktériumok uralják, melyek a hüvely pH értékét kellően savasan (pH 3,8-4,2) tartják – sok jótékony hatásuk mellett – szabályozva ezzel a hüvelyben a különböző mikroorganizmusok számát. Ennek fontosságát az orvostudomány ma már nem kérdőjelezi meg és számos tejsavbaktériumokat tartalmazó készítmény áll rendelkezésre, az egészséges hüvelyflóra visszaállítására és fenntartására. Tehát a jó hír, hogy egy-egy éles helyzetre vagy a stresszes napokra felkészülve könnyedén kivédhetjük az egészséges, savas közeg felborulását.

A tejsav tartalmú készítmények jellemzője, hogy azonnal helyreállítják a hüvely pH értékét és elősegítik a jótékony tejsavbaktériumok elszaporodását. Ha azonban a hüvelyben kipusztult az egészséges hüvelyflóráért felelős baktériumok jó része, akkor a jótékony baktériumokat vissza kell pótolni. Erre a jótékony tejsavbaktériumokat – más szóval probiotikumokat – tartalmazó készítmények a megfelelők. Fontos tudni, hogy a probiotikumok közé tartozó jótékony baktériumok visszapótlásával nem csak a tüneteket kezeljük, hanem a probléma okát szüntethetjük meg.

Szerencsére Magyarországon is elérhetőek speciálisan, a hüvelyflóra helyreállítását szolgáló probiotikus készítmények, mint a hüvelykúp, hüvelytabletta, a krém és a gyógytampon. Az utóbbi kettőben, három olyan tejsavbaktérium törzs is található, melyek az egészséges női hüvelyflóra legjellemzőbb alkotói. Praktikusabbak talán a probiotikus tamponok, melyeket az amúgy is esedékes menszesz alatt használhatunk. Ezek magja több százmillió jótékony baktériumot tartalmaz, melyek a test hőmérsékletétől feloldódnak a tamponból és megtelepszenek a hüvely nyálkahártyáján, így segítenek megóvni vagy helyreállítani a hüvelyflóra egyensúlyát. Ráadásul a CE minősítésű, orvostechnikai gyógytampon illatmentes, nélkülözve minden feleslegesen használt kémiai vegyületet, ami veszélyeztetheti egészségünket.

Socialize