Klinikai vizsgálatok már korábban is igazolták, hogy az elsősorban tengerből származó élelmiszerek és táplálékkiegészítők által szervezetünkbe juttatott ómega-3 zsírsav jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatos kockázatokat.

Ezek a betegségek Európa-szerte, így Magyarországon is a vezető halálokok közé tartoznak. Most azonban már egy másik, széles körű vizsgálat is alátámasztja a korábbiakat: ennek eredményei szerint az ómega-3 zsírsav rendszeres bevitele akár 40%-kal nagyobb esélyt jelenthet a túléléshez. A kutatást az Egyesült Királyságban,  a Cardiffi Orvosi Egyetem Alapellátási és Közegészségügyi Tanszékének kutatója,  Chris D. Poole és munkatársai  végezték el.

A kísérlet

A vizsgálatba több mint 12 000, infarktuson átesett önkéntest vontak be; egy részük diabéteszes (cukorbeteg) volt, más részük nem.  Összesen 2466 – diabéteszes és nem diabéteszes – beteg a szokásos terápia, tehát pl. lipidcsökkentők, vérnyomáscsökkentők és véralvadásgátló gyógyszerek szedése mellett ómega-3 zsírsavat is kapott, míg a többi beteget csupán a szokásos terápiával kezelték.

A bíztató eredmények

A megfigyelés során 1517 haláleset következett be, ám a halálozások arányszáma jelentősen eltért az  ómega-3 zsírsavat szedő, illetve nem szedő  betegcsoportok között. Az ómega-3 zsírsavat nem szedő diabéteszeseknél 1 évre és 1000 főre számítva 90 haláleset fordult elő, míg az ómega-3 zsírsavat  szedő diabéteszeseknél  61. Az ómega-3 zsírsavat nem alkalmazó, nem diabéteszes pácienseknél a halálesetek száma 1 évre és 1000 főre vetítve 46 volt, ugyanakkor az ómega-3 zsírsavat szedő, nem diabéteszeseknél  mindössze 33.

Az ómega-3 zsírsavas terápia előnyei

Az ómega-3 zsírsavval kiegészített terápia tehát egyértelműen, közel 22%-kal csökkentette a teljes halálozási arányt. Ugyanakkor a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az idejében, 14 napon belül megkezdett ómega-3 zsírsavas terápia szintén pozitív hatású: 40%-kal növeli a túlélés esélyét. Az eredmények a diabéteszesek és a nem diabéteszesek csoportjában is hasonlóak voltak, függetlenül az  egyéb alkalmazott terápiától.

Mindez pedig nemcsak az érintettek számára lehet értékes  információ, hiszen az ómega-3 zsírsav rendszeres  bevitele a megelőzésben is kiemelkedő szerepet játszhat, és kedvező hatásai révén javítja az általános  közérzetet. Javítja az endotél, vagyis a véredények belső falát bélelő, vékony sejtréteg működését, vérzsír- és gyulladáscsökkentő, valamint véralvadásgátló hatású  és szabályozza a szívritmust.

Perla Communications