Ön tudja, mit vizsgál az urológus?

0
2472
Fotó: gettyimages.com

Egy új felmérés szerint a férfiak több mint felének vannak urológiai jellegű panaszai, jobban tartanak a vizelési és szexuális zavaroktól, mint a fájdalomtól, de 55% nem is tudja, hogy a férfi nemi szervek megfelelő működésével is az urológia foglalkozik, és 33% soha vagy nagyon ritkán jár szűrésre.

A Főnix Medical Center online felmérése, amely 504 főt, döntően férfiakat kérdezett meg, érdekes, egyben figyelmeztető eredményeket jelez.

Tájékozatlanok vagyunk

Önmagában már a kérdés, hogy mivel foglalkozik az urológia, nem egyértelmű sokak számára. Bár több választ is adhattak a megkérdezettek, és több mint 90% jól tudja, hogy a húgyutak (vesétől a húgycsőig) problémái ide tartoznak, azonban alig több mint 55% tudja csak, hogy a férfi nemi szervekkel, és alig több mint 45%, hogy az időskori férfi zavarokkal kapcsolatos bajok is érintik az urológia területét. Bár a tájékozottságunk nem teljes, úgy gondoljuk, (a megkérdezettek közel 70%-a), hogy tisztában vagyunk a legfontosabb urológiai problémákkal, közel 15% pedig úgy gondolja, hogy az összes urológiai jellegű lehetséges betegséget, veszélyt ismeri.

A lehetőségek terén sem vagyunk túl tájékozottak – közel 60% nem tudja, hogy létezik egy napos beavatkozás is, pedig több mint 80% ezt választaná, ha a problémájára ez megoldást nyújtana.

Dr. Merth Gábor urológus szakorvos  tapasztalata is alátámasztja a felmérés megállapítását. „A legtöbben csak akkor keresik fel a klinikát, ha már valami érzékelhető probléma van és sokkal fájdalmasabbnak, hosszadalmasabbnak gondolják, mint amilyen valójában, pedig ma már van annyira fejlett a technika, hogy sok esetben gyorsan, fájdalommentesen, akár azonnal lehet segíteni” – mondja Dr.Merth Gábor.

Urológiai baj – új népbetegség?

A megkérdezettek (erre a kérdésre is több választ adhattak) több mint felének voltak már vizelési panaszai, közel harmadának szexuális zavarai, közel ötödének heretáji panaszai. Jelenleg is a válaszadók több mint felének vannak kisebb urológiai panaszai, közel 14%-nak pedig komoly urológiai jellegű panaszai! Sőt. A válaszadók környezetében is gyakoriak az ilyen jellegű problémák – több mint 70%-nak van legalább egy ember a környezetében, aki urológiai panaszokkal küszködik.

Fotó: 123rf.com

A szexuális panaszok jobban aggasztanak minket, mint a fájdalom

Leginkább a vizelési panaszoktól félünk (kb. 69%), és úgy tűnik, hogy a szexuális panaszoktól (kb. 50%) jobban tartunk, mint a fájdalmaktól (kb. 26%) (itt szintén több választ adhattak meg a kérdőív kitöltői). Sokunknak rendszeresen eszébe jut ez a terület és aggódunk (kb. 47%), sokunknak csak néha, de reméljük, hogy semmi komoly nem történik (kb. 46%).

Nem járunk szűrésre

Szűrésre járás tekintetében nem állunk jól. A megkérdezettek több mint harmada vagy soha nem jár, vagy ritkábban keresi fel az orvost évente egy alkalomnál. Kevéssel több mint 23% évente egyszer, több mint 14% évente többször megy szűrésre.

Az urológiai vizsgálatra sokan kifejezetten kényes procedúraként gondolnak. A megkérdezettek szerint azért tartunk tőle, mert szégyelljük, intim, kényes ez a terület (kb. 46%) vagy úgy gondoljuk, hogy kellemetlen a vizsgálat (kb. 42%). A gyógyszer népszerű, közel 48% választaná, ám közel 44%-nak mindegy, hogy gyógyszer vagy műtéti beavatkozás a megoldás, azt választaná, amelyik az adott problémára hatékonyabb. A vizsgálatokról közel 28% gondolja, hogy fájdalmas.