ORGAZMUS – csiklói vagy hüvelyi?

0
17377

A minap történt, hogy egy fiatal páciensnőm barátjánál került elő az orgazmus témája. Kissé megdöbbent, amikor megtudta tőlem, hogy nem minden nő éli át a „hüvelyi” orgazmust. Ekkor gondoltam, hogy nem lehet eléggé sokat írni erről a témáról, hogy a tévhitek csökkenjenek!

A női orgazmus jogosultsága nem olyan régi dolog, mint a szex. A XX. század elejétől kezdett fontossá válni, hogy a házasélet, a szexualitás a nőről is szóljon, ne csak a férfiról, s a nemi élet nem csak a gyereknemzésért van és nem csak a férfi élvezetéért, hanem a nőért is.

A feminizmus, a „szexuális forradalom” és a fogamzásgátló tabletta hozott aztán mindebben áttörést.Sokan még most is megkülönböztetnek „igazi” és „nem igazi” orgazmust, pedig már tudományosan igazolt, hogy az élvezet szempontjából a nő „igazi” nemi szerve a csikló!

 

A szavakba önthetetlen orgazmus

Nagyon változatos beszámolókat lehet olvasni, hallani a nőktől, amikor megpróbálják szavakba önteni az orgazmus élményét. Ebben valóban nagy különbségek vannak, de sok nőnél a csikló izgatása a nyerő! Ma már sok ellentmondás van az évtizedekkel ezelőtti slágertéma körül is: a G pontról, miközben nők, sőt férfiak tucatja állítja a létét, a „tuti gombot”, ami biztosan hatékony. Sok a bizonytalanság, hisz nagyon nehezen lehet vizsgálni az intim, speciális helyzet miatt, de az látszik valószínűnek, hogy itt is a klitorisz a főszereplő, az eredőjének pontjával eshet egybe a G pont!

 

Csiklói vagy hüvelyi

Mai napig is jellemző ez a különválasztás, de nem valós, mert, ahogy láthattuk, minden orgazmus „csiklói”… Sokkal pontosabbnak érzem az aktus közben vagy a petting alatt átélt gyönyör felosztást. A páciensektől tanulva az interneten terjedt el a belső vagy külső orgazmus fogalma. Természetesen van különbség a két helyzet között! Egy dolgot biztosan nem lehet átélni a petting alatt, a befogadás, az egybeolvadás élményét, a mindenki által áhított közös orgazmust! (Mellesleg a megszakítással védekezéskor sincs közös kéjérzés még akkor sem, ha mindkettőjük eléri a csúcsot.)

 

Hogyan csapódik le sok nőnél ez az egész mizéria? Jó illusztrálja az alábbi levél:

„Hosszú vívódás után jutottam el oda, hogy valaki előtt (vagy magam előtt?), megnyíljak. Még most sem vagyok meggyőződve, hogy van-e értelme ennek, de olyan sok minden nyom belül, hogy már valamit kezdenem kell ezzel az érzéssel. Barátommal több, mint egy éve vagyunk együtt, az elején persze minden szép volt. A szexuális életünkben sem éreztem különösebb gondot, de egy idő után a párom a szeretkezésekkor faggatózni kezdett, hogy milyen nekem. Hiába mondtam, hogy jó, nem hitte el. Igaz, hogy nincs hüvelyi orgazmusom, de csiklón keresztül eljutok a csúcsig. Szerinte ez nem normális, és én különben is frigid vagyok. Egyre görcsösebb lettem, előre féltem a kételkedő tekintetétől, a fel nem tett kérdéseitől. Már ott tartunk, hogy egy-egy szeretkezés, sírásba torkollik. Ettől aztán persze ritkulnak az együttlétek, és kínosan kerüljük a témát. Most már én érzem azt, hogy nem vagyok elég jó nő. Kérdezem én, mi a baj velem. Szeretnénk összeházasodni, hisz nagyon szeretjük egymást, de hát így? ( Kimondtam! Senkinek nem tudtam erről még beszélni, hisz olyan intim ez az egész.)”

Kinek vagy minek akarunk megfelelni?

Ez az eset is jól példázza, hogyan lehet egy meghitt élvezetes szexuális életet elrontani, és problémává növeszteni! A természetesen működő szexet a tényleges, de sokszor csak feltételezett elvárások remekül tönkre tudják tenni.

  • A férfi a férfi társainak akar megfelelni, és a saját énképének, azaz „lepedő-akrobata” akar lenni, aki ki tudja elégíteni a nőt. Ez ilyenkor már rég nem a partnerről szól, hanem a férfiúi hiúságról. Tény, hogy a beszélgetéskor a legtöbbször elhangzó mondat a férfi szájából, hogy „nekem az a legfontosabb, hogy a barátnőmnek legyen jó”, de igazán a saját elképzelésük szerinti jó szexre gondolnak.
  • A nő pedig a férfinak akar megfelelni, ezért is fontos orgazmust „produkálni”, mert különben nem érezheti magát igazi nőnek, és előbb-utóbb szakítanak vele.

Így válik a joggal vágyott és kiharcolt orgazmus elvárássá, és alakul ki a kisebbségi érzés mindkét félben! Miközben igazán csak élvezni kellene a meghitt együttléteket, az izzadtság szagú szex helyett a játékosságra, teljes kikapcsolódásra törekedni, persze odafigyelve a másikra, de önmagunkra is. Nyilván sok nő maga is kíváncsi arra a „másik orgazmusra”, ez érthető, és ha nem görcsölnek, be is tud érni. A fő az, hogy szeretkezés után ne maradjon hiányérzet egyik félben sem! Egyáltalán nem természetellenes, ha egy nőnél a csúcs elérése a csikló stimulálásával történik. (Azt azért tudnunk kell, hogy létezik olyan technika, amivel sok esetben át lehet élni a vaginális orgazmust. Híd technikának nevezik. Ennek alapvető feltétele a stabilan jó párkapcsolat ).

 

Az, hogy melyik az igazi orgazmus, a válasz – mint látjuk – igen egyszerű: minden megélt orgazmus IGAZI!!!

Bede Zsuzsanna
szexuálpszichológus