Van valami igazán félelmetes a hamis gyógyszerekben. Mégpedig az, hogy nem állapítható meg egykönnyen a valódiságuk, hiszen külsőre, hagyományos érzékeinkkel csak nehezen tudjuk megkülönböztetni az eredetit a hamistól. Amiben pedig téglaportól kezdve, kórokozókon át akár emberi fekália is lehet. Ezért fontos, hogy olyan, a pirulák beazonosítását segítő technológiák lássanak napvilágot, mint amilyet a TruTag nevű cég készített.

A Honoluluban székelő cég ugyanis kifejlesztette a világ első ehető „vonalkódját”! A TruTag-nek elnevezett részecskék valójában szilícium-dioxidból álló (szinte) elpusztíthatatlan, ámde emberi fogyasztásra is alkalmas részecskék, amelynek egyetlen grammját a cég 12 millió egyedi azonosítóval képes ellátni.

Az egyedi azonosító formula így hozzákeverhető élelmiszerekhez, gyógyszerekhez, amelyek eredetisége ezután már könnyen ellenőrizhető egy speciális scannerrel. Persze a technológiát más iparágak is sikerrel alkalmazhatják a hamis termékek kiszűrésére, hiszen az azonosítókkal felruházott por könnyedén belekeverhető akár egy autóalkatrész festékébe is.

A cég elképzelései biztatóak, többek között azt is tervbe vették, hogy az ehető „vonalkódot” tartalmazó gyógyszerek, vagy élelmiszerek ellenőrzésére a jövőben maguknak a fogyasztóknak is lehetősége legyen a saját mobiltelefonjukkal. Szép új jövő?

HENT Hírlevél