A fotó illusztráció: pixabay.com

Nem lehetetlen küldetés, csak egy kis odafigyelés és az immunrendszer erősítése szükséges ahhoz, hogy betegség nélkül átvészeljük a következő hónapokat.

Ehhez az optimális állapothoz viszont tenni is kell valamit. A kulcsszó az immunrendszer, ami a szervezetünk védekezőrendszere.

 

Mi az a természetes és szerzett immunitás?

A kórokozók elleni védelmünk két fő részből áll: természetes és szerzett immunitásból. Előbbit minden élőlény megszerzi az előző generációktól, ezek öröklött készségek. Európa lakosságának jelentős részét nem háborúk, hanem járványok irtották ki, és ez a XX. századra is érvényes. Ám ezek a járványok nem múltak el nyomtalanul: amikor az élőlények találkoznak egy kórokozóval, viszonylagos védettséget szereznek vele szemben, és a túlélők átadják az információkat utódaiknak.

A másodlagos védelmet az előbbire épülő szerzett immunitás adja, de ez nem jelenti azt, hogy a szervezet teljesen védett mindenfajta kórokozóval szemben.

Az idegen betolakodókat igyekszik szervezetünk elpusztítani

Ha idegen betolakodó jelenik meg, a fehérjék elpusztítják, lebontják, tönkreteszik, és ezzel megvédik a szervezetet. Csakhogy ennek a védelemnek van egy hibája: nem specifikus az adott kórokozóra. Ha új vírussal találkozunk, hosszú a lappangási időszak, mert sokáig tart a küzdelem, amíg elpusztítják az ellenséget.

Ehhez viszont erős szervezetre van szükség. A szervezetet és ezzel az immunrendszert felkészíthetjük a „harcra”, hogy helyt tudjon állni a megelőzés, vagy a már kialakult betegség enyhébb lefolyása érdekében.

 

Így védjük az immunrendszerünket

Sokat számít a gyümölcsökben, zöldségekben gazdag táplálkozás. Bár ezek vitamin- és ásványianyag-tartalma ma már nem olyan, mint még néhány évtizede, hisz a talaj összetétele, a környezetváltozás, a permetező- és tisztítószerek mind-mind negatívan befolyásolják a talaj minőségét.

A hatóanyagok közül a legnagyobb szerepe az antioxidánsoknak van, mert azok egy kémiai reakció segítségével megkötik a szervezet számára ártalmas anyagok nagy részét. Többféle antioxidáns létezik, mely többféle mechanizmussal működik. Ezeket ilyenkor nagyobb mennyiségben igényli a szervezet, amit táplálkozással nemigen lehet pótolni. Erre legalkalmasabbak az antioxidáns tartalmú készítmények.

Az immunvédelem az egész család számára fontos a piciktől az idősekig egyaránt.

 

Galenus